Svenska
Gamereactor
artiklar
Starcraft II: Wings of Liberty

Starcraft - Jubileumsintervjun

Vi fick möjligheten att prata med tre nyckelpersoner hos Blizzard om Starcraft och Starcraft II i samband med tio års jubileumet av originalet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi fick chansen att ställa frågor till tre personer som hade nyckelroller i utvecklingen av såväl Starcraft som det kommande Starcraft II. Vi passade även på att ställa några frågor som läsarna bidragit med.

Frank Pearce - executive vice president of product development.
Samwise Didier - art director (Starcraft och Starcraft II)
Bob Fitch - team lead (Starcraft), lead software engineer (Starcraft II).
(Bob Colayco - PR-ansvarig hos Blizzard satt med under intervjun)

Vad är kärnan till Starcrafts storhet? Hur började det?

Sam Didier: Vi hade precis färdigställt Warcraft II och ville göra något annat. Det var ett coolt fantasy-spel så vi tänkte. Hur coolt skulle det inte vara med ett science fiction-spel. Sedan tog vi beslutet att skapa tre raser istället för två.

Detta är en annons:

Frank Pearce: För mig är kärnan densamma i alla Blizzard-spel. Underhållande och engagerande gameplay. När spelet kom fick vi en del kritik från pressen om att det var ett 2D-spel. Tio år senare bryr sig ingen om att det är i 2D.

Bob Fitch: Det är ungefär som schack. Det är lätt att lära sig, men svårt att bemästra. Enheternas djup och det exakta spelkontrollen. I vissa spel ger man bara direktiv som sedan datorn försöker utföra, i Starcraft ges exakt kontroll till spelaren. Min skicklighet tävlar mot din skicklighet och det är något som jag tror att de professionella spelarna uppskattar.

Är detta något ni vill behålla i Starcraft II?

Bob Fitch: Ja, strategispel ska inte vara slumpmässiga.

Detta är en annons:

Frank Pearce: Vi har tio års arv att ta hänsyn till.

Starcraft II: Wings of Liberty
Starcraft II utannonserades på Worldwide Invitational i Sydkorea förra sommaren och en lång rad Blizzard-celebriteter var på plats.

Funderade ni någonsin på att införa Hero-enheter (liknande de i Warcraft III) i Starcraft II? (läsarfråga)

Sam Didier: När vi började arbetet med Starcraft II funderade vi på det. Raynor, Kerrigan och Zeratul skulle vara väldigt bra hjältekaraktärer. Men vi ville bibehålla Starcraft som det var. Det är science fiction och vi vill att det ska handla om arméer som störtar mot varandra och rymdskepp. Vi vill hålla Starcraft-serien separat från Warcraft.

Med det sagt så kommer du att se bekanta ansikten på slagfältet på samma sätt som i det första spelet.

Finns det någon enhet som inte är förändrad sedan Starcraft? (läsarfråga)

Sam Didier: Det finns ju SCV's, drones och probes så klart. Men annars tror jag att vi har ändrat något på alla enheter. Men en zergling är ju alltid en zergling ändå. Vänta förresten en del av drone-mekaniken är förändrad. Raffinaderiet är inte heller detsamma.

En Terran Battlecruiser är i stort sett densamma, men vi har lagt in valet mellan två supervapen. Vi har inte ändrat saker och så funderamentalt. Hydralisk flyger inte omkring och skjuter tentakler. Om den har samma namn (som i Starcraft) är den i stort sett samma enhet.

Kommer det någon samlarutgåva? (läsarfråga)

Sam Didier: Det kanske mer är en fråga för Bob (redaktörens anmärkning Bob Colayco, PR-ansvarig hos Blizzard).

Bob Colayco: Vi kommer ha mer information om den saken vid ett senare tillfälle.

Sam Didier: Utvecklingsteamet tycker att det vore en bra idé med en samlarutgåva (skratt). Jag är stolt över att vi gjort en samlarutgåva till varje spel vi släppt hittills.

Starcraft II: Wings of Liberty

Så vi kan med andra ord räkna med en samlarutgåva?

Sam Didier: Det sa jag inte. Jag sa att jag var stolt över att vi gjort samlarutgåvor till alla spel vi skeppat hittills...

Kommer det finnas någon snöbana (som i det första spelet)? (läsarfråga)

Bob Fitch: Vi har inte visat någon snöbana hittills. Men det låter väl som en god idé att inkludera det...

Kan ni berätta något mer om hur kampanjen kommer att fungera? (läsarfråga)

Frank Pearce: Det enda vi säger i det här läget är det som du kan ha sett och hört vid Blizzcon. Tyvärr kan vi inte berätta något mer vid det här tillfället.

Sam Didier: Jag skulle gärna berätta, men Bob (Colayco, PR-ansvarig) pekar något vasst mot mig nu så det är bäst att låta bli. Men vi har ambitiösa mål med kampanjen så mycket kan jag säga.

Starcraft II: Wings of Liberty

För många är Starcraft ett rent multiplayer-spel, medan andra aldrig kommer att spela en enda match och enbart upplever kampanjen. Hur hårt prioriterar ni kampanjen i utvecklingsarbetet?

Sam Didier: När vi utvecklar ett spel så kommer multiplayer först. Det är den delen vi börjar jobba på. Men genom statistiken vi har vet vi att 40 procent av de som spelade Starcraft aldrig ens kopplade upp sig till Battle.net så kampanjen är väldigt viktig. Jag är personligen en stor fan av single player, mest för att jag inte är så duktig och ständigt får mitt arsle tilltufsat när jag spelar multiplayer. Vi tar helt klart bägge delar mycket seriöst. Det är helt enkelt en bättre arbetsmetod att starta med singleplayer-delen när multiplayer-delen är färdig.

Frank Pearce: Det är viktigt för oss att lyssna till communityts synpunkter och då inte bara multiplayer-fansen utan även att få synpunkter från dem som är mer intresserade av singleplayer-kampanjen. Vi har lite idéer för hur vi ska göra det, men de vill jag inte gå in på nu.

Vad har ni för planer när det gäller Starcraft II för Worldwide Invitational i Paris (28-29 juni)?

Sam Didier: Om vi berättade det skulle det väl inte bli någon överraskning... eller hur?

Starcraft II: Wings of Liberty

Hur kom det sig att ni ville arrangera det i Europa för första gången?

Frank Pearce: Vi har haft några Blizzcons här i södra Kalifornien och Worldwide Invitational i Asien. Ville helt enkelt ha ett sånt event i Europa.

Det verkar ju ha blivit en succé (biljetterna är slutsålda), kommer ni vara på plats?

Frank Pearce: Ja, alla vi fyra kommer att vara på plats. Totalt kommer ett 50-tal personer här från Irvine vara på plats, men även naturligtvis massor av folk från Blizzard i Europa, Paris och Cork. Ett utmärkt tillfälle att träffa varandra och möta fans.

Sam Didier: Det är intressant att vi har 28 olika nationaliteter på Paris-kontoret. Visst är det 28 nu? Vet du det, Bob?

Bob Colayco: Det är 30.

Sam Didier: Jaså?

Bob Colayco: Nej, jag vet inte. Tog det bara i luften. Citera mig inte! (skratt)

En av våra läsare noterade att det var en ny röst för Kerrigan i Zerg-trailern. Kommer det vara samma röstskådespelare i Starcraft II eller har ni bytt ut fler? (läsarfråga)

Frank Pearce: Där det varit möjligt har vi behållit röstskådespelarna. Men det har ju gått tio år, folk har gått vidare, lämnat yrket och så vidare. Om skådespelaren är tillgänglig och fortfarande kan leverera en insats av högsta kaliber så behåller vi dem. Men huvudsaken är att rösterna håller högsta kvalité.

Starcraft II: Wings of Liberty

Var befinner ni är just nu i arbetet med Starcraft II?

Bob Fitch: Vi försöker bli klara med det. Multiplayer är bra. Stabilt för alla tre raser. Just nu arbetar vi mest på singleplayer-kampanjen och så har vi ambitiösa planer för Battle.net.

Sam Didier: På art-sidan lyssnar vi på den feedback vi fått efter att ha visat upp Zerg. Om en person av 50000 har en åsikt om en viss del av en viss enhet så lyssnar vi på honom och tycker vi att han har rätt så ändrar vi på den detaljen.

Tycker ni att originalets framgångar är en börda och press på utvecklingsteamet?

Bob Fitch: Börda är inte rätt ord. Vi har några av de mest meriterade veteraner man kan tänka sig i teamet. Personer som jobbat med det första Warcraft, med Warcraft II, massor av folk från Starcraft och Warcraft III. Den största pressen kommer inte utifrån utan från oss själv. Men vi är mycket väl förberedda.

Ni är kända för att släppa era spel "när de är färdiga", men hur fungerar det internt egentligen. Vet ni själva när spelen borde vara klara eller hur fungerar det?

Frank Pearce: Vi har interna milstolpar. Men att skapa spel är mer av en konstform. Det är svårt att veta när ett spel är tillräckligt underhållande, när vi kommer att nå dit. Vi är konstnärer och vi vill vara säkra på att produkten är underhållande.

De orden från Blizzard-grundaren Frank Pearce avslutade vår intervju. Stort tack till alla läsare som ville bidra med frågor. Vi hann så klart inte med allihop, men några av de bästa blev besvarade (i den mån Blizzard hade några svar att ge).

Starcraft II: Wings of LibertyStarcraft II: Wings of LibertyStarcraft II: Wings of LibertyStarcraft II: Wings of Liberty

Relaterade texter

Starcraft II: Wings of LibertyScore

Starcraft II: Wings of Liberty

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Så har det äntligen blivit dags att sätta tänderna i Blizzard extremt efterlängtade uppföljare till 12 år gamla Starcraft. Chefredaktör Petter har spelat och är redo att avlägga rapport...

2
Ty vann Starcraft II ESL World Championship

Ty vann Starcraft II ESL World Championship

ESPORT-TEXTER. Skrivet av Jonas Mäki

Under helgen gick ESL World Championship för StarCraft II av stapeln i Katowice, Polen, och Jun "TY" Tae Yang kunde förnöjt gå hem med segrarchecken på $100 000 (runt 900...



Loading next content