Svenska
Gamereactor
artiklar

Svenska klassiker blir spel

Hur skulle det se ut om några av våra mest älskade svenska klassiker tolkades om i spelform? David Eriksson presenterar några exempel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Sverige tycks ha en stor och respektabel plats i populärkulturen idag. Skådespelare som Noomi Rapace och Joel Kinnaman drunknar i erbjudanden om roller i storbudgetfilmer. Stieg Larssons Män Som Hatar Kvinnor blev Hollywoodrulle och Japanska Studio Ghibli gör animerad tv-serie av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Artister som Icona Pop och First Aid Kit gör succé hos Letterman.

Och så har vi ju såklart det svenska spelundret. Dice erövrar actiongenren med Battlefield-serien, Massive får hela spelvärlden att dregla över The Division och indie-scenen är snart övervuxen av svenska succéer som Brothers: A Tale of Two Sons, Hotline Miami och Steamworld Dig. I takt med att omvärldens nyfikenhet på Sverige växer, vore det kanske dags för spelutvecklare att vända sig just hit för inspiration. Och vart vore väl en bättre plats att börja, än att dyka ned bland alla folkkära svenska klassiker, och göra om dessa till spel som skulle funka idag. Vissa skulle klara övergången med bravur. Andra, kanske inte lika superbra. Nedan följer ett axplock av hur några av dessa tolkningar skulle kunna se ut.

Utvandrarna tolkat av Ubisoft Montreal

Svenska klassiker blir spel
Detta är en annons:

Tänk dig teamet bakom Assassin's Creed IV: Black Flag, spelet där du tog kontroll över en superspänstig lönnmördarpirat som åkte runt och plundrade på karibiska havet och klättrade på hustaken i Havanna. Tänk dig att det teamet istället för att planera en ny del i Assassin's Creed-serien, lägger allt fokus på att göra ett spel baserat på Vilhelm Mobergs klassiker Utvandrarna. Istället för att utvecklare ständigt försöker överträffa varandra i allt mer episka spelvärdar med höga spektakelvärden, vore det kanske uppfriskande att snarare sätta tänderna i ett riktigt jäkla antiklimax. Karl-Oskar Nilsson är ingen spännande äventyrare med hemliga knivar i skjortärmarna, han är en vanlig, hyvens karl, på en anspråkslös gård i Småland. Istället för att lönnmörda skurkar, sätter han potatis och plöjer åkrar.

Färden till havs, mot ett drägligare liv i Amerika, utmynnar inte direkt heller i något piratliv, med stora marina slag med kanonkulor som viner över besättningens huvuden. Den fylls egentligen inte av mer spänning än taniga, sjösjuka smålänningar som kräks i kors. Och vem vet, det kanske skulle göra succé i spelvärlden. I TV-branschen tycks det just nu snackas en del om begrebbet "slow TV", som är ganska precis vad det låter som. Långa, tradiga tv-program om tråkiga saker, som i en ständigt uppdaterad ADHD-värld där Twitter och Instagram kollas fyrtioåtta gånger i minuten, verkar vara precis vad många tittare vill ha. Även spelmakare kunde kanske lära sig något av detta. Därför kunde Utvandrarna komma som en renande räddning i ett spelklimat där explosionerna bara blir större och mikrotransaktionerna allt fler. Hisnande spelmoment som att ta sig en liten kvällssup, spendera söndagen i kyrkan och väl på havet knata runt med magknip uppe på däck och göra mest ingenting, är kanske precis vad var Call of Duty-unge behöver.

Karlsson På Taket tolkat av Rockstar

Svenska klassiker blir spel
Detta är en annons:

Rockstar är ju som vi alla vet stjärnorna bakom den enormt superstora spelserien Grand Theft Auto. I de olika spelen ikläder sig spelaren rollen som diverse psykopater och småtjuvar, och börjar en kriminell karriär i en öppen och realistiskt återgiven version av en riktig storstad. New York och Los Angeles har vid det här laget tolkats otaliga gånger, nästan till leda. Det är helt klart på tiden att det beprövade konceptet tummas på en aning, så varför inte förflytta nästa spel till Stockholm. Med tanke på att ett av de mest uppskattade föremålen i Grand Theft Auto-serien har varit ett jetpak som tillåter en att fritt flyga omkring bland hustaken, vore det inte mer än logiskt om Rockstar gav sin mörka tolkning av Karlsson på taket.

Karlsson är en sann utböling, som uppenbart har ett mörkt förflutet. Vilket grymt experiment föll han egentligen offer för, som gjorde honom till den halvrobotiska flykting han nu blivit? Undangömd i ett hemligt skjul på ett bortglömt tak i Stockholm och tvingad in i kriminalitetens undre värld. Han är nu ute efter hämnd på ett samhälle som svikit honom. En lagom tjock man, full av hat. Karlsson kan med sin ryggpropeller susa fram längs hustaken och göra inbrott i lägenheter via öppna fönster. Kanske knycka lite köttbullar som han sedan kan sälja vidare på svarta marknaden. Snart stöter Karlsson också ihop med den unga, trasiga langaren Lillebror och hans blodtörstiga pitbullterrier Bimbo. Tillsammans blir de ett oslagbart Breaking Bad-liknande radarpar som rånar de finaste butikerna på Östermalm och planerar diverse stora kupper uppe i Karlssons takskjul. Tänk det stora helikopterrånet i Västberga. Fast här då snarare kallat det stora gubbe-med-propeller-rånet.

Bröderna lejonhjärta tolkat av From Software

Svenska klassiker blir spel

From Software är studion som ligger bakom en av spelvärldens största moderna klassiker, Dark Souls. I spelet besöker spelaren en stor fantasyvärld full av allsköns otyg som är ute efter att ha ihjäl en oräkneliga gånger om. Spelet appelerade kanske framför allt till falangen av spelare som lejblar sig själva som hardcore, alltså de som vill ha en riktigt förnedrande svår utmaning i sitt spelande. Och med just svårighetsgraden i åtanke, vore kanske From Software de mest självklara utvecklarna för ett spel baserat på Atrid Lindgrens klassiska saga Bröderna Lejonhjärta. Sagan utspelas som bekant i Nangijala, landet dit vi kommer efter döden. Således skulle en passande öppningsscen kunna gå ut på att börja i vår vanliga värld, endast för att hitta ett kreativt sätt att kola vippen på, för att få börja det riktiga äventyret i Nangijala.

Väl där kunde From Software lära sig ett och annat av sina konkurenter Bethesda, skaparna av det ännu mer redan kultförklarade rollspelet The Elder Scrolls V: Skyrim, där spelaren bekantar sig med en enormt stor värld som i sakta mak kan upplevas efter egna preferenser. Den som spelar skulle kunna strosa runt i Körsbärsdalen och meta fantasyfiskar, rida bort till Törnrosdalen och bli spion åt Tengils onda armé eller ta sig ända bort till Karmanjaka för att dräpa högusstora Katla-kopior. Och precis som i Dark Souls skulle mycket stå på spel vid eventuell död. De som tyckte att just Dark Souls var svårt, skulle kikna av Bröderna Lejonhjärtas stora speltekniska twist. Om någon dör i Nangijala, är det inte som att denne efter simpel tv-spelslogik får en chans till, åtminstone inte som den chansen brukar se ut. Nej, denne vaknar utan pardon upp i Nangilima, landet bortom Nangijala. Spelaren får alltså börja på nytt, men inte ens från början, utan i en annan, helt ny värld. Så vad händer efter Nangilima? Förmodligen kommer det ytterligare en ny värld som Nangitjotahejti eller Nangi-inte-sjutton-vet-jag. Addera detta oförlåtande kretslopp och, boom, hardcorespelarna skulle sannerligen få något att bita i.

Besökarna tolkat av Team Silent

Svenska klassiker blir spel

Sverige må vara berömt för mycket, men skräck, det är vi tyvärr inga vidare fenor på. Inte heller Silent Hill-serien, en svit spel som en gång i tiden stod för de absoluta höjdpunkterna i spelhistorien, kanske till och med i kulturyttringar över huvud taget, vad gäller ångestladdad skräck, har heller inte kunnat leverera på den fronten på senare år. Därför vore det kanske läge för det gamla drömlaget Team Silent, utvecklarna bakom Silent Hill-seriens första fyra delar (läs: de spelen som faktiskt var bra) att än en gång sluta samman, för att koka ihop ett gastkramande ruggigt spel baserat på kultskräckisen Besökarna, med Kjell Bergqvist i huvudrollen. Filmen handlar i korta drag om att Kjelle och hans perfekta kärnfamilj köper ett nytt hus, i vilket det givetvis spökar, och måste ta hjälp av en glad spökfångaramatör spelad av Johannes Brost iförd porrmustasch. Det läskigaste som händer i filmen är typ att tapeterna plötsligt en morgon, mystiskt nog ramlat ned från väggarna. Som alla vet är ju detta ett obestridligt tecken på en varning av gastar från en annan dimension.

Team Silent skulle få alla dessa otäckheter som detta gratis om de valde att tolka filmen i spelform. Spelaren skulle styra Kjell Bergqvist genom huset, se tapeter falla ned, och direkt göra i brallorna av rädsla. Som om inte det vore nog dyker Johannes Brost upp i skepnaden av en vålnad i filmen, något som bara det skulle ge spelare världen över både men och mardrömmar för livet. För vad säger inte ren och skär skräck som en spökande Johannes Brost? En spökande Johannes Brost iförd porrmustasch förstås!

Göta Kanal tolkat av Sumo Digital

Svenska klassiker blir spel

Varje fiktiv klick av färgstarka karaktärer behöver sitt egna racingspel. Super Mario och hans band av svamprikesinvånare är den grupp som gjort sig mest kända i motoristsvängen, men även andra gäng som Crash Bandicoot och Company. samt Disneys Musse Pigg med entourage har provat lyckan på vägarna. Sumo Digital är spelstudion som fått Sonic och hans ikoniska Sega-kompisar att även de stäma in i kör-kören i och med Sonic & Sega All-Stars Racing. Hur skulle då Sumo Digital kunna gå vidare efter succén med Sonic-spelen? De borde givetvis göra ett spel baserat på Göta Kanal.

Istället för valen mellan mängder av fantasifulla fordon som både kan köra och flyga på fartfyllda banor baserade på Segas alla klassiska spel, finns här två båtar, som puttrar fram längs en enda lång bana mellan Stockholm och Göteborg. Även karaktärsgalleriet som samlats från Segas spelhistoria skulle kunna slänga sig i ån, eller i kanalen för den delen, i jämförelse med Göta Kanals spelbara figurer som inkluderar klassiker som Kim Andersson och Yvonne Lombard. Med upplåsbara karaktärer som Rolv Wesenlund och Magnus Härenstam, samt knivskarp grafik som visar Janne Loffe Karlssons hyperrealistiskt renderade mustasch, perfekt fladdrandes i den digitala vinden, kan inte Göta Kanal bli annat än ett perfekt partyspel och den definitiva Mario Kart-dödaren.

Fucking Åmål tolkat av Atlus

Svenska klassiker blir spel

Spelhuset Atlus har vuxit till en av de mest uppskattade och respekterade rollspelsutvecklarna av idag, främst tack vare deras Persona-serie, och kanske framför allt den fjärde delen i serien, Persona 4, som ofta framhävs som ett av de bästa spelen i genren på senare år. Persona-spelen delar många element med andra klassiska rollspel, med undantaget att de också lyckas berätta, åtminstone delvis, träffande skildringar av hur det är att tillhöra den japanska landsbygdens ungdom. Huvudkaraktären i spelet är nyinflyttad i en mindre stad, och måste mellan slagsmålen med diverse monster, också upprätthålla en vardag med skolan och allt vad det innebär, vänner, förhållanden och vilka andra aktiviteter japanska ungdomar nu gillar att ägna fritiden åt. Och vad har skildrat den typiska svenska lilla hålans ungdomsliv såpass bra, om inte Fucking Åmål? Lukas Moodyssons nittiotals-klassiker om Agnes och Elin skulle därför vara perfekt material för Atlus att jobba vidare på.

Som Agnes skulle spelaren få utforska Åmåls gråa vardag, genomlida urtrista skoldagar, gå som åskådare på rullstolsbasketmatcher och försöka ta sig in på fester för de coola kidsen med buffaloskor och Fantaflaskor fulla med häxblandning. Givetvis skulle även det största målet vara att till slut vinna sköna Elins hjärta. Striderna då? Åmål är ju till skillnad från Persona-spelens skådeplatser inte överfulla med mardrömsmonster, och därför vid första anblick inte idealt för rollspelsslagsmål. Tur då att det skulle finnas mängder av fjuniga moppekillar, som limmandes på Elin i sina backstreet boys-frillor, istället skulle få agera perfekta fiender att klå upp. Dessa skulle också vara givna offer för Åmåls svar på magier och annat rollspelskt lull-lull, stridsförmågor som "sprid ett astaskigt rykte om moppekillens morsa" eller "kasta moppekillens Nokia 3310 i marken".

Vilka klassiker skulle ni vilja se i spelform, och hur skulle de i så fall se ut?



Loading next content