Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens bästa detektiver

Max Payne, Cole Phelps, Professor Layton - vilka är egentligen spelvärldens främsta mästerdetektiver? Vi har listat våra tio favoriter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

(OBS! Denna artikel innehåller spoilers)

De kommer i alla storlekar, somliga med jättehög hatt och andra i simpelt plommonstop. Några lider av alkoholproblem medan vissa bara inte kan få nog av te. Spelvärlden hyser sin beskärda del detektiver men vilka hör egentligen till de allra bästa? Vi har sållat bland kandidaterna, bråkat och slutligen lyckats pussla ihop en lista över våra tio favoriter. Notera att karaktärerna vi valt att ha med måste härstamma från just spel och inte böcker eller serietidningar, så saknar du till exempel Batman, Sherlock Holmes och Bigby Wolf så vet du varför.

Världens bästa detektiver

10. DICK GUMSHOE
Phoenix Wright: Ace Attorney

Detta är en annons:

Med pennan bakom örat och sin väldiga, harmlösa uppsyn ser poliskommissarie Dick Gumshoe ut som en stor nallebjörn. Han är långt ifrån den smartaste polisen vid L.A.P.D men han kompenserar detta med ett gott hjärta och är väldigt lojal mot sina vänner. Det hjälper dock inte särskilt mycket när det vankas mordutredningar. Fastän Dick har hjälpt både Phoenix Wright och Miles Edgeworth i att avslöja flertalet förövare genom åren så kan äran väldigt sällan tillskrivas Dick själv.

Lite elakt skulle man rentav kunna kalla honom för "inkompetent". Samtidigt är det svårt att vara arg på honom längre än några sekunder när han står där och ser harmlös och bortgjord ut (vilket han göra ofta och främst i rättssalen. Stackars Dick.) Men han har i alla fall en fin, grön ytterrock och det kan ingen ta ifrån honom.

Världens bästa detektiver

9. TEX MURPHY
Under A Killing Moon

Detta är en annons:

Till att börja med är ju bara namnet Tex Murphy en anledning i sig att vara med på vår topplista. Sedan har vi trenchcoaten som tycks vara hämtad från Blade Runner och hatten från Indiana Jones. Glöm inte heller skäggstubben, den dåliga ryggen och alkoholvanorna. Tex Murphy är så hårdkokt att vi knappt kan smälta honom. Tyvärr har han varit ganska frånvarande de senaste 16 åren.

Efter att han lämnade oss med en rejäl cliffhanger i Tex Murphy: Overseer från 1998 har det varit tyst kring den gamle detektiven. Men tack vare lite Kickstarter-finansiering är han tillbaka redan nästa vecka (!) med Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure. Förutom några extra rynkor verkar Tex vara i strålande form för att ta sig an nya mysterier och lömska femme fatales. Och det måste förstås firas med ett hedersomnämnande här.

Världens bästa detektiver

8. SCOTT SHELBY
Heavy Rain

Det räcker med att titta på Scott Shelby i en bråkdels sekund för att se vad han jobbar med: Han bär brun trenchcoat. Har vit skjorta och slips. Slitna anletsdrag. Trött och överviktig. Scott är urtypen för en detektiv. En digital hybrid av Rolf Lassgård och Leif G.W Persson. Det som cementerar hans placering är dock inte utseendet eller hans jobb att hitta en mördare.

Har du klarat ut Heavy Rain vet du att Scott är mer än bara en simpel detektiv med Rolf Lassgård-komplex. Han är spelets antagonist också. The Origami Killer. En riktig fullblodsgalning. Det är sällan vi får chansen att jaga en mördare genom ett helt spel för att i slutet förstå att vi spelat som mördaren hela tiden. Scott Shelby lurade oss rejält med sin trenchcoat och sina astmabesvär. Listans klart obehagligaste detektiv och den sista vi skulle hyra in för att spionera på våra ex-fruar.

Världens bästa detektiver

7. SONNY BONDS
Police Quest

Denna prydligt friserade konstapel är kanske inte den mest välkända på vår lista, men någon nykomling är han verkligen inte. Ärkeamerikanske Sonny Bonds inledde sin poliskarriär för snart trettio år sedan, jagandes fortkörare i den närmast orimligt kriminella småstaden Lytton när han en vacker åttiotalsdag fann sig bekämpa den teatraliskt namngivna "The Death Angel". En grundligt besegrad knarklangarliga senare var Sonny Bonds stadens hjälte, och succén var ett faktum.

Med ett oklanderligt yttre och skickligt svingandes en revolver laddad med silverkulor är denne veteran arketypen av en stenhård amerikansk snut, bortsett kanske från silverkulorna (men när man störtar satanistiska sekter stup i kvarten får man ta sig en och annan frihet). Han har sedan sina inledande dagar i glansljuset lagt detektivarbetet bakom sig och gått vidare till att utbilda SWAT-rekryter, men låt dig inte luras; är din flickvän bortrövad eller ditt grannskap översvämmat av pentagramritande knarklangare är Sonny Bonds mannen för dig.

Världens bästa detektiver

6. BOOKER DEWITT
Bioshock Infinite

Booker DeWitt är en man med många namn och en skrämmande förmåga att fatta dumma beslut under ekonomiska trångmål. Efter att ha deltagit i massakern vid Wounded Knee och senare tagit flertalet tvivelaktiga beslut under sin anställning hos Pinkerton's National Detective Agency så hamnar han - precis som många av sina detektivkompisar - i en ond spiral av sprit, skulder och ångest. Det leder naturligtvis till ytterligare usla beslut, i synnerhet ett som involverar Bookers eget barn, men det öppnar samtidigt upp för en av spelvärldens största twister och ger honom en garanterad plats på denna lista.

Booker DeWitt är en komplicerad karaktär, en spillra till människa och på många sätt en vandrande gåta i sig. Hans förflutna nystas upp i samma takt med att han själv gräver djupare i Colombias mörka historia. Flera karaktärer på vår lista har en brokig bakgrund men det råder inga tvivel om att Booker DeWitt har den allra smutsigaste.

Världens bästa detektiver

5. PROFESSOR LAYTON
Professor Layton

Professor Hershel Layton är killen du vänder dig till om du behöver hjälp med korsordet. Eller om du, säg... sitter på en uråldrig artefakt och behöver låsa upp den via ett intrikat chiffer (som i sin tur kräver en ekvation du bara hittar i ett nergrävt kassaskåp vars läge bara visas under fullmåne.) Professor Layton lever för pussel. Han löser dem i hundratal, ja nästan tusental, utan att brusa upp sig eller tappa humöret.

Gnuggar han inte geniknölarna så dricker han te eller försöker organisera sin bokhylla utan att förlora sig i någon av böckerna. På många sätt är han rena svärmorsdrömmen: Smart, trevlig och skolad i klassisk gentlemannamaner. Vissa skulle hävda att han är lite för helylle, att det saknas testosteron och förkärlek till våld, men de löser å andra sida säkert aldrig några korsord överhuvudtaget.

Världens bästa detektiver

4. GEORGE STOBBART (och NICO COLLARD)
Broken Sword

Med sin blonda kalufs, sin anspråkslösa klädsel och positiva attityd ser George Stobbart inte ut som typen som löser uråldriga mysterier, avslöjar onda, hemliga sällskap med konspiratoriska tendenser och nästan sprängs i bitar av terroristclowner i Paris. Men man ska aldrig döma rörmockaren efter mustaschen, eller i det här fallet advokaten efter kalufsen. George har en osviklig förmåga att dras in i alla möjliga sorters mysterier och en än mer imponerande förmåga att lösa dem utan att skjuta folk (se och lär, Max Payne.)

George löser istället fallen med hjälp av sin list, en arsenal av ironiska kommentarer, ett par byxfickor med utrymme för hur många föremål som helst och, såklart, ovärderlig assistans från skjutjärnsjournalisten och kärleksintresset Nico Collard. Denna munhuggande superduo har varit verksamma sedan 1996 och jobbar i skrivande stund med nya mysterier i aktuella Broken Sword: The Serpent's Curse. Att inte inkludera dem på vår lista vore tjänstefel.

Världens bästa detektiver

3. MAX PAYNE
Max Payne

Det är inte lätt att vara Max Payne. Det är förståeligt att den gamle New York-polisen är ganska så bitter på livet och knackar smärtstillande piller som en annan äter non-stop. Dubbelt så hemskt blir det av att vi inte skulle vilja ha honom på något som helst annat sätt. Med sin mörka stämma och bleka noire-syn på livet är det svårt att inte älska honom. Han är även den detektiv på listan som låter sina pistolerna tala tyngre, och oftare, än sina ord.

Att få chansen att räkna de skurkar som fått smaka på den maximala smärtan skulle med all trolighet presenteras som ett heltidsjobb. Men oavsett om han mördat mer människor än pesten så är folket som får enkelbiljett till dödsriket alltid elakingar. Bortsett från blodspillan så lyckas Max Payne alltid att lösa sina fall och fånga (läs döda) skurken. Med ett okuvligt sinne för rättvisa, fenomenal iaktagningsförmåga och ett felfritt betyg i återberättande är det självklart att Max Payne får medverka på vår lista.

Världens bästa detektiver

2. COLE PHELPS
L.A Noire

En av spelvärldens i särklass mest trovärdiga detektiver, både till utseende och arbetsmetoder. Cole Phelps rusar inte in med höjda puffror och sprejar massdöd runtomkring sig. När han kommer till en brottsplats så undersöker han den, sakta och metodiskt. Anteckningsblocket är hans bästa vän. Vid förhör av vittnen synar Cole deras kroppsspråk för att avgöra om de talar sanning eller inte. Han jämför och analyserar och drar slutsatser. Väldigt sällan pressar han avtryckaren.

Ibland blir arbetet med att undersöka miljöer och samla vittnesmål enformigt, men det är så Cole jobbar. Det är så han löser det ena brottet efter det andra och så han befordras från patrullerande polis till kommissarie. Cole Phelps är en man som är sitt jobb. Vi får aldrig veta särskilt mycket om hans privatliv. Som mest serveras vi brödsmulor i form av korta tillbakablickar från hans tid inom militären, men Cole själv förblir i slutändan spelets största mysterium. En sann mästerdetektiv som bara kan se sig slagen av en annan karaktär...

Världens bästa detektiver

1. SAM (och MAX)
Sam & Max

Oavsett om han reser i tiden, räddar bigfoots eller slåss med Abraham Lincoln så kan man räkna med att han är lugn som en filbunke. Till skillnad från andra hårdnackade deckare på denna lista är Sam, hunden med den snajdiga kostymen och tjusigt satta fedoran, allt som oftast lugn och samlad även i de värsta tänkbara scenarior. Panik, våld och total galenskap får hans psykopatiska kaninkollega Max stå för.

Med en sådan partner är det otroligt att Sam lyckas få något gediget snokande gjort överhuvudtaget och det är nästan anledning nog att kora honom till en självklar etta på vår lista. För även om Max drar sitt strå till stacken så är det alltid Sam som knäcker fallet. Men som om det inte vore nog besitter han en otrolig kunskap om allt och ingenting samtidigt som han rockar en puffra så enorm och brutal att självaste Dirty Harry skulle känna sig olycklig. Detta gör att Sam utan tvivel är spelvärldens absoluta toppdeckare i vår mening.



Loading next content