Svenska
Gamereactor
artiklar

Gamereactors riksdagsval 2014

Riksvalet rycker som bekant allt närmare med tämligen tråkiga kandidater att välja bland. Gamereactor har därför gjort det enda raka och arrangerat ett eget val med betydligt trevligare alternativ, var med och rösta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I år är det 2014, vilket betyder valår och att den obligatoriska kapplöpningen om rösterna mellan landets alla partier är i full gång. Meningarna är ofta många men skilda, och valet är självfallet upp till var och en vad som kan tänkas stå skrivet på valsedeln som stoppas ned i lådan den 14 september. Men många tycker ändå att den svenska riksdagen är lite väl gammalmodig. Kanske skulle den behöva ett nytillskott i form av erfaren ledare från spelvärlden? För att besvara just denna fråga har vi anordnat vår egen lilla omröstning, där spelvärldens ultimata ledare ska koras. Oavsett om du föredrar radikala datorer, krokiga mustascher eller odöda pirater bör det finnas någon ledare som lockar i Gamereactors riksdagsval 2014. Så släng på dig läsglasögonen, snygga till slipsen och lägg din röst i kommentatorsfältet!

Wario / Wario World

"BWAHAHAHAHA! Wario time!" - Wario

Gamereactors riksdagsval 2014
Detta är en annons:

Som uttalat elak och egocentrisk politiker kan det lätt bli en något knivig uppgift att finna sympatisörer. Men Wario svinar ändå vidare och fördriver sin lediga tid med att äta enorma bakelser, borsta tänderna med vitlökspuré samt långa vistelser på Svamprikets lokala gym. Hans enda egentliga bundsförvant, Waluigi, delar förvisso Warios politiska åskådning, men bidrar desto mindre till stärkandet av folkets förtroende för Wario som politisk ledare.

Men om den rundlagde herren med den trendigt krokiga mustaschen mot all förmodan skulle kunna göra sig ett namn i Svamprikets riksdag, är det osäkert vad som skulle vänta. Höjd skatt - som förmodligen slinker ned i den fete gynnarens egen ficka - och införandet av vitlök som nationalväxt är det två korten vi tror allra starkast på.

John Henry Eden / Fallout 3

"Our intrepid leaders had everything they wanted: power, wealth, prestige; and it made them lazy, America. Oh yes, and laziness breeds stupidity" - John Henry Eden

Detta är en annons:
Gamereactors riksdagsval 2014

Det är bara att smaka på namnet för att få att förstå att detta är en politiker att räkna med. Och är du trött på de silvertungade kötthuvuden som ränner runt i maktens korridorer är det bara att låta en, rätt så, pålitlig superdator vid namn John Henry Eden komma till makten. Att hans personlighet är en enorm potpurri av landets alla presidenter är ju något som endast ger pluspoäng. Du ogillade Kennedy? Inga problem, då Eden även minner om storheter som Lincoln och Roosevelt.

Visst, likt alla andra ledare måste även Eden vrida lite på sanningen. Det är möjligt att denna artificiella intelligens inte är uppvuxen i Kentucky och inte haft en hund vid namn Honey. Men det är inget vi tycker man ska hålla emot honom. Vi väljer att istället se honom som en drömsk visionär som endast vill komma närmare just dig och få dig att göra rätt val. Om han av en händelse ber dig att hälla något i en vattenreservoar eller liknande ber vi dig dock att kontakta någon. Snarast.

Musse Pigg / Kingdom Hearts

"That was amazing! What happened?" - Musse Pigg

Gamereactors riksdagsval 2014

Precis som Arnold Schwarzenegger har Musse Pigg hittat in i politikens finrum via en lång och framgångsrik karriär inom filmbranschen. Han debuterade redan 1928 i Steamboat Willie och har sedan dess rönt stora framgångar som Disneys frontfigur både i kortfilmer och i större projekt som Fantasia. Som kung är Musse Pigg kanske mest känd för sin ambitiösa kampanj mot The Heartless. Politiska motståndare har anklagat Musse för att det var oansvarigt av honom att helt oanmält lämna sitt slott och sina viktiga åtaganden för att rädda världen. "Inte ens hans egen fru visste vad han sysslade med!", skrev en upprörd krönikör i lokaltidningen. Musse har senare försvarat sig och sagt att han faktiskt lämnade ett informativt brev till sina närmaste kollegor, Kalle Anka och Långben, där han förklarade vad som föregick. Retoriker har svarat att "Find the Key" var en väldigt luddig instruktion och att Musse måste jobba på att uttrycka sig bättre och inte bete sig som en manusförfattare till Lost. Musse har lovat att skärpa sig.

Rufus Shinra / Final Fantasy VII

"They say no one has ever seen him bleed... or cry" - Aerith

Gamereactors riksdagsval 2014

En sann ledare förstår vikten av att kunna klä sig för att effektivast möjligt inge respekt bland folket. Rufus Shinra slänger den klassiska svarta kostymen och den tradiga röda slipsen åt sidan till förmån för en långt mer moderiktig klädsel. Men för att verkligen lyckas som världshärskare behöver man ju inte bara kunna klä sig, utan även faktiskt styra. Vad sägs om en terroristgrupp och en långhårig hämnare som hotar att förgöra världen vi lever i? Den perfekta täckmanteln för att effektivt kunna suga livskraften ur planeten och bli rik på kuppen!

Att föda sin trovärdighet som ledare på folkets rädsla inför undergången är en av Rufus starkaste kvalitéer efter att farsgubben trillat av pinn och efterlämnat världens största företag i sonens händer. Det lär förvisso inte vara särskilt gynnsamt för folkets del, men som företagare måste man ibland dra till med extrema medel. Och vem skulle egentligen tacka nej till att bli ledd av en herre som kan avfyra ett hagelgevär obehindrat med en enda arm - eller för den delen ens våga sätta sig emot?

LeChuck / The Secret of Monkey Island

"Now with the demon flames of this voodoo cannonball, I'll blast my significant other into the significant otherworld, ha ha! That'll show how much I truly care" - Le Chuck

Gamereactors riksdagsval 2014

Skickliga, hänsynslösa och mästare inom manipulation. Nej, det är inte Sveriges riksdagsledamöter vi beskriver just nu. Dessa tre egenskaper är essentiella för plundrande piratkungar som seglar på de sju haven, och den största och mest fruktade av alla dessa kaptener är såklart Monkey Island-seriens LeChuck. Denna skäggiga karlakarl styr med järnhand ombord sitt skepp och håller besättningen lojal med hårdsprit och regelbundna hot.

LeChuck är en beslutsam herre med glasklara ambitioner, nämligen världsherravälde och Elaine Marleys kärlek. Inte ens dödsrikets portar kan stå mellan honom och hans mål. Han återvänder från de döda om och om igen, vare sig det är som ett voodoospöke, en zombie med brinnande skägg eller som övermäktig piratgud. LeChuck lyckas till och med vinna Mêlée Islands guvernörsval genom att utlova "goda tider och gratis piratgrogg". Äntligen en politiker som förstår oss.

George Sears (Solidus Snake) / Metal Gear Soild 2

"The world has room for only one big boss!" - George Sears

Gamereactors riksdagsval 2014

Var god Amerikansk president behöver sin blunder. För vad vore väl Bill Clinton utan sin Monica Lewinsky, eller Richard Nixon utan sin Watergateaffär? Även om det givetvis är sina fläckfria sidor som politiker helst visar upp, kan ett och annat snedsteg vara viktigt för att göra personen mänsklig. Kanske är i så fall George Sears, även kallad Solidus Snake, den mänskligaste politikern av dem alla. Snubben tabbade sig inför skuggorganisationen han styrdes av, fick kicken som staternas president och valde istället att bli ett gäng galna skurkars galnaste skurk. Olikt många av sina kollegor, som för jämnan försöker slingra sig bort från sina snedsteg, är Sears en sann eldsjäl, som alltid fullföljer sina antaganden fullt ut. I sin skurkroll nöjer han sig inte med att odla en suspekt mustasch eller börja bära någon enstaka pickadoll som vilken femöresbov som helst, utan rockar förstås värsta robotdräkten med tillhörande, alltjämt moderiktig och tematiskt korrekt, lapp för ögat. George Sears må egentligen inte vara en man att lita särkilt mycket på. Men det står han åtminstone för.

Mike Haggar / Final Fight

"I will personally punch crime in the face" - Mike Haggar

Gamereactors riksdagsval 2014

Många tycker att politiker minsann bara snickesnackar. Talar över väljarnas huvud och lovar saker de aldrig håller. Det tycker Mike Haggar med. Han är en folkets man, som står för lite snack och en sjuhelvetes massa verkstad. Som borgmästare över Metro City, lägger Haggar ingen tid på krånglig byråkrati eller trist pappersarbete, utan har hittat ett sätt att omvandla sitt förflutna som proffsbrottare till direkta politiska gärningar. Problem som kidnappning och våldsamma gäng löser han inte genom att sitta bakom ett skrivbord och höja polisnärvaron eller fängelsestraffen. Nej, han sliter istället av sig kläderna, blottar sina groteskt överväxta gubbmuskler, låtsas vara typ ett lejon och helt sonika nitar de stökiga satarna som ställer till med problem. Det här är förstås ett koncept som kan dras ännu längre. Är bostadslösheten för hög? Haggar spöar bostadslösheten! Är könsfördelningen inom politiken för dålig? Haggar spöar sig själv! Han slår, så att säga, ett slag för allt som är rätt. Mike Haggar, den efterblivet simpla rättvisans manligaste man.

Prinsessan Zelda / The Legend of Zelda

"Our world is one of balance... Just as there is light to drive away darkeness, so, too, is there benevolence to banish evil" - Zelda

Gamereactors riksdagsval 2014

En av de allra starkaste och rutinerade politiska ledarna i vår lista måste väl ändå vara den sanna veteranen i styret, prinsessan Zelda. I snart 30 år har hon suttit på Hyrules tron i ett solidariskt styre där folket och deras lycka går först. Trots att hennes fiender ständigt kidnappar henne, även när hon extraknäckar som piratkapten, lyckas hon ändå finna tid att, i rollen som Sheik, vägleda den trogne alvpojken Link utan att för den sakens skull någonsin röja sin sanna identitet förrän hon planerat att det ska hända.

Även i de mörkaste av tider lyckas hon behålla den strategiska kontrollen och folkets tro till henne som ledare. Till och med Link gör allt i hennes vilja för att städa i ordning den oreda som Ganondorf gång efter annan ställer till med. Zelda ses av många som en mö i nöd för Link att gång på gång rädda från ondskans klor men sanningen är snarare att de två har ett nära samarbete där ingen part är mer eller mindre viktig än den andra. Visdom är en av de viktigaste egenskaperna för en ledare och prinsessan Zelda har bevisat sig förtjäna Triforce-delen för just visdom flera gånger.

Andrew Ryan / Bioshock

"No gods or kings. Only man" - Andres Ryan

Gamereactors riksdagsval 2014

Ryskfödde Andrew Ryan, egentligen Andrei Rianofski, är kanske mest känd som mannen bakom en av spelvärldens mest hyllade plot twists, men hans verkliga bedrift ligger i skapandet av en av tidernas mest ikoniska spelvärldar. Skaparen av Bioshocks Rapture är en obotlig idealist, vars ärkekapitalistiska och något samveteslösa filosofi lade grunden för en utopi med vetenskap och framgång i fokus.

Med ett knivskarpt intellekt och ett utmärkt sinne för både retorik och propaganda är Ryan inte bara en sann visionär, utan en visionär med förmågan och viljan att realisera sina drömmar. Visserligen lämnar hans lägesval en hel del att önska jämfört med hans religiöse antites Zachary Comstock , men hans sinne för dramatik går omöjligt att förneka. Ryans imperium må ha förfallit som ett resultat av hans förakt mot den fattiga majoritet han kallade "parasiter", men hans bevingade slagord lär leva vidare i många år framöver.

Prinsessan Peach / Super Mario Bros.

"Dear Mario: Please come to the castle. I've baked a cake for you" - Peach

Gamereactors riksdagsval 2014

För det otränade ögat kan spelvärldens mest ikoniska och självklara monark framstå som en ganska tröttsam individ, som direkt hämtad ur valfri MTV-såpa. "Vad har hon egentligen åstadkommit?" frågar pressen övertygat under partiledardebatterna. "När hon inte lever i överflöd, spelar golf eller åker gokart, proppar hon istället i sig svamp tillsammans med någon lönnfet rörmokare eller hänger över axeln på en grymtande drake." Och visst, en så pass ansvarslös ledare kan vi ju omöjligen släppa in i vår riksdag; något sådant vore ju direkt idiotiskt.

Men inte heller får vi glömma vad hon gjort med det färgglada rike hon styrt över i alla dessa år. Där bär de glada invånarna gulliga små hattar och dyrkar henne över allt annat medan pengar bokstavligen växer ur marken och sköldpaddor planlöst strosar runt i väntan på att bli ihjälstampande. Det är en perfekt värld, full av lycka och äventyr, befriad från allt vad jobb och skattmasar innebär. Där skulle åtminstone vi vilja leva.

Och med det lämnar vi över ordet till dig, vilken av dessa kandidater skulle du rösta på?

Uppdatering:
Resultaten från omröstningen finns att läsa här!



Loading next content