Svenska
Gamereactor
artiklar
Street Fighter IV

Allt om Street Fighter IV-gänget

Ända sedan det allra första spelet 1987 har Capcom regelbundet publicerat faktaböcker om sina spel och kämpar, men med få undantag har informationen aldrig släppts i översatt form. Här är Sveriges största faktasamling om de tjugofem hjältarna i Street Fighter IV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Hur gör det dig bättre på Street Fighter att veta vad Ryu gör på fritiden eller vart Rose kommer från? Inte alls. Men vill du hitta en ny favoritfigur eller bara ha någon slumpmässig fakta att trakassera dina medspelare med under nästa match kan det inte alls skada att läsa vidare. Här är officiella fakta från Capcoms långa Street Fighter-historia och lite annat smått och gott.

#1: Ryu och Ken tränar en stil utan namn, baserad främst på karate med inslag av judo och taekwondo, som anpassats från en mer dödlig stil av deras mästare Gouken.

#2: Ryu och Ken lämnade Goukens dojo 1987 för att söka framgång. Ryu deltog i World Fighting Tournament som hölls av Sagat (i Street Fighter 1), medan Ken gav sig på US Martial Arts Tournament, båda tävlingar som hålls med några års mellanrum. Båda vann.

Street Fighter IV
Den grafiska stilen i Street Fighter IV efterliknar tidig artwork med de typiska blå skuggorna
Detta är en annons:

#3: Ryu lever ett fattigt kringströvande liv men arbetar ibland som tränare eller annat fysiskt arbete för att försörja sig. Ryu är rädd för spindlar, sedan en försökte bygga bo i hans mun när Ryu som vanligt sov utomhus.

#4: Ryu fick sitt pannband av Ken som minne av en duell där Ken vann. Hans bälte har inskriften "Fuu Rin Ka Zan", att "vara snabb som vinden, tyst som skogen, agressiv som elden och stark som berget".

#5: Ken är arvtagare till Masters Foundation och därmed en av de rikaste männen i USA. Hans pappa är utflyttad japan och hans mamma är halvjapanska/amerikanska. Ken har naturligt mörkt hår men färgar det blont.

Street Fighter IV
Medan Ryu fokuserade på Hadoken blev Ken expert på Tatsumaki och Shoryuken
Detta är en annons:

#6: Flera Street Fighter-kämpar är föräldrar. Guile har Amy tillsammans med Jane, Dhalsim har Datta tillsammans med Sally, Ken har Mel tillsammans med Eliza, Crimson Viper har en dotter med okänd far, och Chun-Li adopterar en dotter efter Third Strike. Gouken är också i praktiken adoptivfar till Ryu (hans riktiga föräldrar är okända) om än inte juridiskt.

#7: Chun-Li var ett stort fan av Bruce Lee när hon var ung. Från fem års ålder tränade hon kampsport med sin far. Hon lärde sig även några tekniker av Gen.

Street Fighter IV
Chun-Li var en av de första figurerna som Capcoms designer Akiman skapade till Street Fighter II

#8: Chun-Lis efternamn är inte känt i nuläget. I extremt tidiga källor var det Chung, men Capcom själva har inte använt det på länge så det kan inte riktigt klassas som officiellt längre.

#9: Guile lärde sig Sonic Boom och Flash Kick av sin överordnade Charlie Nash. Efter Charlies död har Guile lämnat allt bakom sig för att söka hämnd.

#10: Guiles fru Jane och Kens fru Eliza är systrar, vilket gör de båda kämparna till svågrar.

#11: Guile ogillar nyttig mat och föredrar öl och cigaretter.

Street Fighter IV
Trots att han har varit med i femton olika Street Fighter-spel och versus-titlar har Guile aldrig skaffat fler specialtekniker än Sonic Boom och Flash Kick

#12: Zangief gav sig av till Sibirien för att hårdträna. Där slogs han mot en björn, och i matchens slutskede upptäckte han Spinning Piledriver, som sedan blev hans signaturattack.

#13: Zangief är personlig vän till "presidenten" (som förstås är Gorbatjov, även om han aldrig nämnts vid namn). Som nationell hjälte har han blivit en idol för många barn och även öppnat en brottarskola.

#14: Zangief är mycket stolt över sin kropp och anser sig själv vara höjden av mänsklig perfektion. I övrigt gillar han vodka och kossackdans.

#15: Capcom har också vid flera olika tillfällen antytt att Zangief skulle vara gay, med detaljer som att han ogillar unga vackra kvinnor och att han "gillar" Ryu, även om de aldrig sagt något officiellt.

#16: Blankas riktiga namn är Jimmy.

#17: Blanka växte upp i djungeln och lärde sig olika tekniker av djuren. De elektriska ålarna lärde honom att själv alstra ström. Hans gröna hudfärg kom av att han började kamouflera sig med en klorofyllbaserad olja, och med tiden blev hans hud permanent färgad.

#18: Edmond Honda är en sumobrottare i Oezeki-klass, bara ett snäpp under Yokozuna (stormästare). Anledningen till att han aldrig graderat högre är att han ofta lämnar sumons strikta traditioner för att slåss mot andra stilar och på så sätt göra sumo mer berömt.

Street Fighter IV
Blanka och Honda brukar inte få vara med i några versus-spel, medan Dhalsim har fått slåss mot både Marvel- och SNK-figurer

#19: Hondas artistnamn är Fujinoyama (berget Fuji) och han har fyra elever vid namn Hatonoyama, Marunoumi, Yasuhanada och Nishinofuji.

#20: De tre dödskallarna i Dhalsims halsband kommer från barn han inte lyckades rädda.

#21: Dhalsim fick sina eldkrafter av den hinduistiska guden Agni, men elden är bara en illusion (vilket förklarar varför folk inte fortsätter brinna).

#22: Boxaren Mike Bison var baserad på Mike Tyson, som var som störst när Street Fighter II släpptes. För att undvika eventuella stämningar fick han byta namn i USA, men istället för att helt enkelt ge honom ett nytt (och därmed behöva rita om lite textrutor) skyfflades namnen runt så att Balrog blev Vega, Vega blev M. Bison (M står inte längre för Mike) och Bison blev Balrog.

#23: Balrog blev bannlyst från professionell boxning efter att ha invalidiserat flera motståndare. Istället begav han sig till Las Vegas, där han arbetade som livvakt tills Bison hittade honom.

#24: Vega växte upp med typiska rikemanssysslor som jakt och blev även en framgångsrik matador, men valde att även träna japansk ninjutsu. När hans far mördade hans mor tappade Vega förståndet och började använda klo i sina strider.

Street Fighter IV
Sagat anses vara den bästa i arkadversionen av Street Fighter IV medan Vega är sämst

#25: Sagat var känd som kejsaren av Muay Thai (thaiboxning) och besegrade allt motstånd. Men i strid mot Go Hibiki, en japansk thaiboxare, förlorade Sagat sitt ena öga. I sitt raseri skadade han Go så allvarligt att Go senare dog.

#26: När Sagat höll den första Street Fighter-turneringen besegrades han av Ryu som till råga på allt skar upp hans bröst. I sin hämndlystnad valde Sagat att gå med i Shadaloo, men förblindad av vrede tappade han fokus och blev besegrad av sin elev Adon. När Sagat sedan mötte Dan Hibiki, son till Go, insåg han sitt misstag; att låta hämnd styra honom. Han lät sig besegras, lämnade Shadaloo och har sedan dess sökt Ryu för en ärlig kamp.

#27: Att Sagat inte längre tillhör Shadaloo är en av de stora officiella ändringarna som Capcom gjorde när Alpha-serien följde Street Fighter II. Hans historia har istället blivit en om en hedervärd man som gick vilse efter sin förlust mot Ryu, men som sedan har återupprättat sin heder.

#28: Bisons ursprung är höljt i mysterier. Vi vet att han tränade under en okänd mästare tillsammans med två andra, men den bakgrunden är sedan länge glömd även av Capcom själva.

#29: Bisons Psycho Power drar kraft från negativa känslor, och med hjälp av den lyckades han driva ut allt gott inom sig för att bli ännu starkare. Den goda delen av hans själ hamnade i Rose, som därmed är för alltid knuten till honom.

Street Fighter IV
M i M. Bison står inte för något, utan är en kvarleva från när boxaren hade det namnet

#30: Bison har dött minst två gånger, men hans själ verkar odödlig. Han kan förflytta sig mellan olika kroppar och sedan återfödas. Hans brottsorganisation Shadaloo har avancerade kunskaper i genteknik och har skapat en rad artificiella kroppar och även manipulerat befintliga människor, och det har låtit Bison återvända efter döden, först efter att ha blivit sprängd i sin bas i Alpha 3 och sedan efter att ha dödats av Akuma efter Street Fighter II-turneringen.

#31: Cammy skapades inom Shadaloo som en genetisk klon av Bison, och var tänkt att användas som både en kraftfull lönnmördare och potentiell värdkropp för Bison om det skulle behövas.

Street Fighter IV
Cammy har varit med i ett eget actionspel till Dreamcast, Cannon Spike, där hon åkte runt på rollerblades och pangade fiender med Mega Man, Arthur och Charlie

#32: Cammy är medlem i elitsoldatgruppen Delta Red, en del av MI6.

#33: Cammy var prototyp för Doll-projektet, där tolv flickor kidnappades och hjärntvättades till att bli Shadaloo-agenter.

#34: Fei-Long var en framgångsrik filmstjärna i Hong Kong som försökte efterlikna sin idol Bruce Lee. Han har bland annat gjort filmerna Street Supreme King och Street Tournament, med inspiration av sina verkliga äventyr.

#35: Akuma, eller Gouki som han heter i Japan, tränade tillsammans med sin bror Gouken under tränaren Goutetsu. Han lärde sig den dödande stilen och valde att bruka alla dess attacker för att bli den ultimata krigaren.

#36: Vid relativt ung ålder mötte Akuma sin mästare i tvekamp och dödade honom. Därefter lämnade han dojon och slog sig ner på ön Gokuento för att träna i ensamhet. Många år senare återvände han för att möta Gouken, och blev vid det tillfället besegrad. Men i deras sista duell vann Akuma och ska då ha dödat Gouken.

Street Fighter IV
När Akuma inte slåss är han en ganska trevlig typ, egentligen...

#37: Hela Akumas liv går ut på att bli så stark som möjligt. Han är inte aktivt ond utan följer en krigarkodex, och har setts hjälpa de svaga om det erbjuder någon sorts utmaning. Eftersom få kan mäta sig med honom tränar han istället mot naturen, med att klyva berg eller överleva på djupt vatten.

#38: Akuma är (trots det översatta namnet) ingen demon utan bara en människa som lyckats gå utanför mänskliga gränser.

#39: Gouken tränade under Goutetsu tillsammans med Akuma. Även om båda lärde sig de dödande teknikerna valde Gouken att mildra dem och lära ut en icke-dödande variant.

#40: Gouken har haft den hämndlystne Dan Hibiki som elev, men kastade ut honom när han såg vilket syfte Dan hade med sin träning.

#41: Gouken tränade Ryu och Ken i tio år.

#42: I tidiga källor hade Gouken en dotter, som inte fått något officiellt namn. Capcom verkar ha glömt bort henne nu och efter hans återkomst i Street Fighter IV har inget heller sagts om henne. Alla tänkbara roller hon skulle ha kunnat spela har senare fyllts av Sakura och Makoto.

#43: Dan Hibiki är son till Go Hibiki, som blev dödad av Sagat i en strid. Förblindad av hämnd försökte Dan träna upp sig och hamnade hos Gouken, men blev snart utslängd för sitt oädla syfte.

#44: Dan har utvecklat en egen stil baserad på det lilla han lärt sig av Muay Thai och Goukens stil, och skapade Saikyo (den starkaste). Faktum är dock att Saikyo är en rätt värdelös stil.

Street Fighter IV
Dan kan använda sina "taunts" i luften, på marken och när han duckar, och har också en super-taunt som lämnar honom helt öppen i tio sekunder

#45: Efter att ha vunnit mot Sagat (som lät honom vinna för att dämpa hans hämndlystnad) har Dan försökt driva en egen dojo, men det är bara hans vänner Sakura och Blanka som någonsin kommer dit. Trots det tror Dan fortfarande att hans stil är överlägsen.

#46: Dan Hibiki är ursprungligen baserad på en teckning där Sagat håller en utslagen kämpe som är en blanding mellan SNK:s Ryo och Robert. Hans varianter på de klassiska Hadoken, Shoryuken och Tatsumaki Senpuu Kyaku liknar SNK-killarnas, och han har senare också tagit inspiration från Yuri.

#47: Rose föddes i samband med att Bison utplånade sin goda sida, och fick denna själ. Därmed fick hon en god version av hans krafter, Soul Power istället för Psycho Power.

Street Fighter IV
Rose är till vardags spådam i Genua, Italien

#48: Rose är baserad på karaktären Lisa Lisa från mangan Jojo's Bizarre Adventure. Ett tag verkade det också som att Capcom tänkte knyta ihop Darkstalkers med Street Fighter och en vuxen Anita bar kläder som var extremt lika Roses, men det blev aldrig något av med det.

#49: Sakura Kasugano har varit ett stort fan av Ryu ända sedan hon upptäckte honom i den första Street Fighter-turneringen. Bara genom att se hans rörelser har hon tränat målmedvetet och lyckats återskapa det mesta helt utan formell träning.

#50: Sakura är Capcoms populäraste Street Fighter-karaktär sedan de ursprungliga tolv (plus möjligen Cammy) och har varit med i nästan alla deras fightingspel sedan sin premiär i Alpha 2.

Street Fighter IV
Gen är den enda Street Fighter-karaktären med två helt olika stilar som han kan byta mellan vid behov

#51: Gen har leukemi. Eftersom han vägrar låta sjukdomen döda honom söker han efter en värdig motståndare att dö i strid mot, och hittade Akuma. Men Akuma ville inte slåss mot en handikappad motståndare och Gens sökande fortsätter.

#52: Gen har bemästrat praktiskt taget samtliga klassiska kung fu-stilar, även om han i spelen bara skiftar mellan tranan och bönsyrsan. Han har en ypperlig kunskap om dödliga tryckpunkter.

#53: Abel dök upp i en militärförläggning med minnesförlust. Det brukar innebära att man är en genetiskt manipulerad människa från Shadaloo (se: Cammy), vilket även gäller Abel.

#54: Även om Abel främst använder olika MMA-tekniker och är en ganska försynt, snäll kille lyser hans arv igenom ibland i stridens hetta då hans ögon byter färg.

#55: Crimson Viper, vars riktiga namn är Maya, är en agent för CIA som infiltrerat Seths organisation SIN.

#56: C. Viper är beväpnad med en stridsdräkt som främst består av elektrifierade handskar och skor som kan generera eld.

#57: C. Viper är en ensamstående mamma med en ung dotter, Lauren.

#58: El Fuerte är både kock och mexikansk lucha libre-brottare, och har bestämt sig för att gå med i Street Fighter-turneringen för att träffa nya bekantskaper och lära sig fler recept.

#59: Alla El Fuertes attacker är döpta efter mexikansk mat.

#60: Rufus är övertygad om att han är starkast i USA och ogillar att Ken generellt anses ha den titeln.

#61: Rufus reser runt på en motorcykel tillsammans med sin flickvän Candy.

#62: Seth är ledare för SIN, en vapenavdelning inom Shadaloo, och har byggt om sin kropp för att generera oändliga mängder kraft i sin Tanden Drive som sitter i solar plexus.

Bonusfakta: Hur uttalar man Ryu och de andra?

Enklaste sättet: kolla hur de säger i spelen. Det är definitivt inte "rai-joo" eller liknande, utan ett komplicerat ljud med ett mycket svagt "r" som följd av ett nästan viskande "juu". Mellanledet i "Shoryuken" som sägs i tid och otid är exakt som det ska låta.

Andra besvärliga namn är exempelvis Akuma, som uttalas som det låter men utan betoning på någon särskild stavelse. Här lyckas röstskådisen i Street Fighter IV faktiskt säga fel och betona "ku". Om något ska "a" betonas. Chun-Li ska också uttalas "tjon-lii", inte "tjönn-lii" eller liknande.

Men generellt har vi svenskar det betydligt lättare att få till icke-angosaxiska namn utan att krångla till det. Zangief, Dhalsim, Balrog, Vega och Sagat uttalas som de skrivs.

Relaterade texter

Street Fighter IVScore

Street Fighter IV

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Seriösa fightingspel och Iphone har länge varit en svårlöst combo, något som Capcom med en välriktad Hadouken nu hittat lösningen på. Läs om det bästa bärbara fightingspelet just nu...

Street Fighter IVScore

Street Fighter IV

RECENSION. Skrivet av Mikael Sundberg

Eftyer ett drygt decennium av väntan är Sunken mest efterlängtade spel någonsin är här, Street Fighter IV. Micke har spelat oavbrutet i månader och berättar allt...



Loading next content