Svenska
Gamereactor
artiklar

Microsofts många misstag

Xbox One halkar allt mer efter värste konkurrenten Playstation 4, och idé efter idé slopas till förmån för en traditionell spelkonsol. Jonas Mäki kollar in vad Microsoft borde ha gjort redan från början...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Siffrorna talar sitt tydliga språk, Xbox One mer än fördubblade försäljningen från maj till juni månad i USA. Då ska man veta att det släpptes en massa heta och bra spel i just maj, men nästan inga i juni. Så vad är skillnaderna mellan dessa månader då? Svaret vet ni säkert redan, den 9 juni lanserade Microsoft Xbox One utan medföljande Kinect, och det till ett $100 lägre pris.

Trots att sänkningen kom så pass sent inpå månaden hann Xbox One alltså öka med 100%. Det är lätt att kalla det ett genidrag, vilket dock vore att ljuga å det grövsta, för vad Microsoft gjort är att sluta pracka på folk något de egentligen inte alls ville ha. Det är inte ett genidrag, det är en förbaskad självklarhet och något de borde haft vett att göra redan från början. Det och inget annat är deras hittills största pudel, och något de förmodligen kommer att lida för under resten av denna generation.

Microsofts många misstag
Microsoft har plockat bort Kinect ur Xbox One och sänkt priset med $100 vilket kraftigt ökade försäljningen. Men det tycks inte räcka för att rå på Playstation 4.

För trots allt har Xbox One verkligen designats runt Kinect. Menysystemet är inte överdrivet smidigt att navigera runt i utan Kinect, stora mängder systemresurser har reserverats åt kameran och enormt arbete har lagts ned på att ta fram appar, funktioner och spel med just denna rörelsekänsliga tingest i åtanke. Nu har vi en slags handikappad konsol som inte riktigt hänger med värste konkurrenten Playstation 4 prestandamässigt och som störs ytterligare av att den inte ens drar nytta av de resurser den ändå har maximalt på grund av tidigare feltänk.

Detta är en annons:

Och att åtgärda detta är lättare sagt än gjort. Det har sålts drygt fem miljoner Xbox One med Kinect, varav över 80% har den inkopplad enligt Microsofts egna siffror. Det betyder alltså att en rungande majoritet har betalt för en kamera de faktiskt använder (vilket inte är konstigt i sig, Kinect till Xbox One är inte alls dum), vilket samtidigt betyder att Kinect-stöd måste finnas kvar och därmed kan den inte ge maximalt kräm till de som köper konsolen utan kamera.

Microsofts många misstag
I rättvisans namn ska det sägas att Kinect till Xbox One är betydligt fiffigare än man tror för att logga in rätt person, röstkommandon och liknande. Men några vettiga spel till den finns inte.

Ett dilemma av rang och man undrar såklart hur Microsoft alls kunde sätta sig i denna arroganta sits där de var så övertygade om att de bättre än kunderna visste vad kunderna vill ha. Att blicka bakåt är egentligen inte jätteintressant en sådan här gång eftersom det som är gjort ju faktiskt är just gjort. Då är det bättre att blicka framåt och försöka lösa de problem som finns, något jag nog tycker Microsoft gör bra just nu. De behöver spel, tunga spel, och jag tycker mig se tendenser på att de vill kriga.

Men likt förbaskat tänkte jag att vi tar och blickar bakåt, kollar på vad som kunde ha blivit istället för det vi fick. Microsoft gick som bekant ur Xbox 360-generationen med vind i seglen. Wii har visserligen sålt något mer, men känts helt insomnad, Xbox 360 hade däremot funnits i åtta långa år och tuffade fortfarande på med bra spel och var allas gunstling. Visserligen hade de exklusiva spelen tappat på slutet med idel mjölkning av kända serier och Kinect-titlar, men det var en bra grund att bygga vidare på.

Detta är en annons:

Jag tror att fler än en Xbox 360-ägare hade varit nöjd med att få en rejält mycket kraftfullare uppföljare, en modernare handkontroll och lite fler relevanta funktioner. Microsoft har flera lösningar som är billigare än det Sony erbjuder med Playstation 4, som bland annat att det saknas tryckkänslig platta på handkontrollen och utbytbara batterier istället för inbyggd samt en fixerad inbyggd hårddisk som inte har några lösningar för byten.

Microsofts många misstag
Xbox One sedd bakifrån. Via USB 3.0-portarna kan man ansluta externa hårddiskar för kraftigt utbyggt lagringsutrymme, en fiffig och billig lösning istället för utbytbara hårddiskar.

För samma pengar och med dessa förutsättningar borde Microsoft ha kunnat göra en mer kraftfull konsol än Playstation 4, och om de dessutom vågade ta lite förlust på hårdvaran, så hade de haft ett monster. Sony var praktiskt taget nere för räkning vid generationsskiftet. Det är de för övrigt fortfarande ekonomiskt sett, väldigt sårbara. Genom att vara offensiva hade Microsoft kunnat göra livet brutalt surt för Sony, men rollerna blev ombytta. Sony har satsat som besatta med Microsoft lite mätt haft en konsol med funktioner ingen efterfrågat, bundlat med en kamera ingen vill ha och lägre prestanda samt schabbel där den inte kunna släppas överallt samtidigt.

Men skam den som ger sig, tänkte Microsoft som kämpat på med en $100 dyrare konsol i någon slags tro att folk skulle sluta köpa Playstation 4 och ta Xbox One istället med tiden. Istället har det blivit tvärtom. Hur hade det till exempel sett ut om Microsoft lyssnat till sitt community och plockat bort Kinect redan från start? Det får vi såklart aldrig veta eftersom de nu tjurat på med sitt koncept i ett halvår innan man övergav det, liksom alla andra pudlar man gjort. Lägg till det gårdagens besked att de i princip lägger ned sin TV-satsning till Xbox One och den tragiska presentationen av konsolen från förra året blir än mer pinsam eftersom den visar hur brutalt fel ute de var.

Microsofts många misstag
Don Mattrick gjorde en fiaskoartad visning av Xbox One och fick troligen kort därefter sparken. Han anses av många bära huvudansvaret för hela feltänket kring Xbox One.

För att förenkla det som skett har Sony alltså lyhört lyssnat till vad communityt och utvecklarna vill ha och designat en konsol därefter. Microsoft har å sin sida bestämt vad de tycker att alla andra vill ha och sedan agerat därefter. Och det vågar jag påstå är Sonys stora lycka. För med en Xbox One som är mer kraftfull än Playstation 4 (vilken i ärlighetens namn inte heller är sådär övermåttans brutalstark), ett jämförbart pris, en handkontroll utan gimmicks som vibrerande triggers och såklart en världslansering - tror jag Microsoft hade begravt sin konkurrent fullständigt.

Nu har de istället satt sig i en sits där de kommer behöva något alldeles monstruöst för att vinna generationen. Kampen handlar snarare om att inte bli en för avlägsen två i det så kallade kriget. Det är en monumental missräkning av samma kaliber som när Nintendo lanserade Nintendo 64, Sega lanserade Saturn eller Sony lanserade Playstation 3. Vi snackar om ett enormt tapp av marknadsandelar.

Microsofts många misstag
Det finns likheter i hur Microsoft agerat med Xbox One kontra hur Sony gjorde med Playstation 3. Det vill säga bara köra sitt race och skita helt i verkligheten och communityt, för att sedan lansera en dyr konsol få vill ha.

Hur det hade kunnat bli får vi som sagt aldrig veta, men det är kul att spekulera. Hur hade det gått om Microsoft inte hade pudlat från sina Xbox One-idéer om online var 24:e timme (vilket hade positiva bieffekter som digital utlåning av spel)? Hur hade det gått utan Kinect från start? Hur hade det gått med en mer kraftfull konsol? Kort sagt, vad borde Microsoft ha gjort annorlunda för att nå succé enligt din åsikt?



Loading next content