Svenska
Gamereactor
artiklar

Snålt med svensk Xbox One-hype

Med mindre än en månad kvar till den svenska Xbox One-lanseringen är det märkligt tyst om konsolen och många undrar om det är försening på gång. Jonas Mäki kollar in vad som händer inför lanseringen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är idag mindre än en månad kvar tills Xbox One lanseras i de marknader i Europa som blev utan i november förra året. Däribland Sverige. Då hette det att orsaken var lokalisering av framförallt Kinect, men vi vet inte ens om Kinect kommer att fungera med svenska eller på några andra språk än de redan fungerande och sedan premiären är den heller inte en obligatorisk del av konsolen. Officiella besked om saken saknas.

Om det var tveksamt med lokalisering tidigare, känns det ännu mer tveksamt nu. En liten marknads språk var inte högsta prioritet innan, och det är knappast mer prioritet sedan vi med facit i hand vet att väldigt många kommer köpa konsolen utan kameran. Microsoft själva tycks rent av uppmuntra detta genom attraktiva bundles som möjlighet att få Forza Motorsport 5 och FIFA 15 tillsammans med konsolen - utan medföljande Kinect.

Snålt med svensk Xbox One-hype
Med denna förmånliga bundle vill Microsoft att vi ska skaffa Xbox One. Som du säkert noterar är Kinect inte en del av denna.

Xbox One utan Kinect inklusive två smaskiga spel? Ett dunder-bundle som jag gissar att många kommer nappa på. De som vet att konsolen kommer, det vill säga. För den 5 september är det dags, och i vår brevlåda här på Gamereactor.se har det under sommaren varit gott om brev från folk som undrat om konsolen verkligen kommer i tid eller om Microsoft bestämt sig för att helt enkelt skita i Norden. Och jag måste säga att jag förstår dem som undrar, för om du inte är insatt i spelvärlden och läser Gamereactor flitigt är det sannerligen inte särskilt självklart att det om fyra veckor ska släppas en helt ny Microsoft-konsol i vårt avlånga land. Hypen är obefintlig, precis som TV-reklamen.

Detta är en annons:

Ta Playstation 4-lanseringen till exempel där det fullkomligen bubblade av intresse, matades på med pressreleaser, reklam, förhandssnack och annat. En stor del av orsaken till den tystnad många tycker sig uppleva är naturligtvis att Xbox One redan betraktas som lanserad av många personer. Den har i åtskilliga fall sålts i butik tillsammans med spelen sedan förra året. Det här med att förklara att konsolerna som nu säljs inte officiellt är där, är såklart halvt omöjligt.

Snålt med svensk Xbox One-hype
Xbox One är redan lanserad på många europeiska marknader, däribland Tyskland där Playstation 4 säljer mer än tre gånger så bra. Och där fick Sony inte ens ett försprång som de nu får i Sverige.

Och så var det som sagt lokaliseringen. Vi vet alltså inte om Kinect kommer att begripa svenska när Xbox One släpps, trots att det officiellt är orsaken till att den inte finns här. Det betyder samtidigt att vi står inför risken att den inte förstår svenska och att det därmed är totalt obegripligt att konsolen inte släppts hos oss. För det beror sannerligen inte på brister, konsolen har funnits i överflöd sedan i våras. Microsoft skrev rent av själva att de arbetat med att tömma lagret i sin senaste kvartalsrapport. De har alltså haft för många enheter tillverkade och inte heller säljer den överdrivet snabbt jämfört med konkurrensen.

Känslan är alltså att de inte riktigt bryr sig om Sverige och för den delen de andra marknaderna där konsolen är lanserad. Redan Xbox 360 hade en känsla av att det var en i första hand amerikansk konsol med ett överflöd av spännande appar och tjänster för den som bodde i USA, men med Xbox One är detta än mer påtagligt. Inte bara fick vi vänta en massa utan att en vettig anledning kommunicerades, utan redan i maj förra året när konsolen utannonserades så handlade det till stor del om tjänster som inte är för oss.

Detta är en annons:
Snålt med svensk Xbox One-hype
NFL Game Center var bland det första som utannonserades till Xbox One, men i Sverige har vi med fyra veckor kvar till lanseringen inte en susning om vilka - om några - appar som tagits fram för vår marknad.

För den som bor i USA går det utmärkt att använda sin Amazon-app, njuta av sport på ESPN, kolla Fox Now eller kika WWE Network och Storbritannien är inte långt efter. Xbox One är rent av riktigt bra till allt sådant här. Hur det kommer se ut i Sverige har vi mindre än en månad innan lansering inte en aning om. Ska man gå förhandsboka en konsol? Kommer det finnas Viasat-kanaler? Kommer jag kunna se NHL? Hur blir det med BBC? Vilka kanalers appar kommer att finnas med?

Att folk undrar varför det är så tyst är inte alls konstigt, även jag upplever det så. Ett halvår innan den amerikanska lanseringen matades vi alltså med information om vad som komma skulle. Nu är det fyra veckor till lansering och vi vet knappt ens det mest basala. Att länderna där Microsoft av grumliga skäl valde att inte lansera Xbox One de facto inte är lika viktiga som exempelvis USA är inget att hymla om, men de gör det alldeles för uppenbart och ingen vill känna sig nedprioriterad.

Snålt med svensk Xbox One-hypeSnålt med svensk Xbox One-hype
Sunset Overdrive och Halo: The Master Chief Collection är två av de exklusiva Xbox One-spelen vi kan se fram emot i år.

Jämför med Sony som snarast får skäll för att de lokaliserar för mycket. Allt möjligt är översatt och dubbat, vilket sällan går hem bland svenska gamers. Och under förra generationen skämde de regelbundet bort oss med spel som exempelvis Buzz där hela innehållet var lokaliserat. Vad Sony gör är att de visar att de bryr sig om även futtiga nio miljoner svenskar, och där har Microsoft just nu en del att lära.

Den 5 september släpps som bekant Xbox One i Sverige. Det har visserligen varit sommar och semestrar, men nu krävs det verkligen krafttag om Microsoft ska få folk att förstå att Xbox One är på väg, att den har massor med spännande spel, ännu mer spännande titlar på väg och få folk att välja dem framför den idag etablerade och eftertraktade Playstation 4. Då duger det inte med en passivitet och tystnad som får folk att fundera över om konsolen verkligen ska släppas som planerat.



Loading next content