Svenska
Gamereactor
artiklar

Vad som krävs för att Playstation Now ska lyckas

Det är mycket snack om strömmande spel just nu, och under sin Gamescom-presskonferens lät Sony meddela att Playstation Now ska beta-testas i Europa nästa år. Men hur bra är tekniken egentligen? Johannes benar ut och förklarar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

För några år sedan, när det här med strömmande av spel över internet var en ny och fräsch idé, var min relativt naiva gymnasiehjärna inte sen med att måla upp romantiska bilder framför mina ögon. Att kunna slänga upp den bärbara datorn på första bästa bänk, koppla upp den via första bästa nätverk och bränna av några spelsessioner med tunga speltitlar som annars hade fått det stackars åbäket att spotta eldflammor ur fläkthålen till ett tonsatt bildspel. En riktig drömtillvaro. Men riktigt så felfritt fungerade det ju tyvärr inte.

Vad som istället mötte mig - och alla andra som inte bodde i direkt anslutning till serverparkerna som renderade spelen ifråga - var en fullkomligt förödande fördröjning på allt vi gjorde. Felet låg aldrig i tjänsternas förmåga att leverera bländande grafik till närmast odugliga datorer, utan berodde helt och fullt på de nätverk som förväntades leverera information i de sinnessjuka hastigheter som krävs för en näst intill smärtfri upplevelse. Och faktum är att samma problem lever kvar än idag, och kommer så göra även när Sony väl lanserat sin Playstation Now-tjänst som beta här i Europa under 2015.

Vad som krävs för att Playstation Now ska lyckas
Till och med Sonys smarta TV-apparater kommer att få stöd för Playstation Now. Frågan är bara om tjänsten kan ersätta de äldre konsolerna helt.

Tjänsten, som initialt ska ge oss spelare chansen att spela äldre titlar ur Playstation 3-biblioteket, har under en längre tid betatestats av gemene konsument på andra sidan Atlanten, och den vedertagna uppfattningen av upplevelsen som helhet är att det helt enkelt inte fungerar. Fördröjningen är fortfarande ett problem som smular sönder upplevelsen för alla med minsta krav på laggfritt spelande fullständigt i alla titlar som kräver någon som helst form av reaktionsförmåga. Och mönstret känns igen från vad som hände för två år sedan när de två då största aktörerna, Onlive (som numera samarbetar med Valve) och Gaikai (numera ägt av Sony, står till grund för tekniken bakom Playstation Now) försökte revolutionera sättet vi spelar moderna spel.

Detta är en annons:

Låt oss ta en spelsession med en Playstation 4 uppkopplad till Playstation Now som exempel. Du hyr ett spel - förmodligen någon Playstation 3-titel såsom Metal Gear Solid 4: Guns of The Patriots eller Darksiders som Sonys nya maskin i vanliga fall inte hade klarat av att rita upp - startar det och inleder med en knapptryckning. Denna knapptryckning skickas i sin tur hela vägen till Sonys närmaste serverpark där en hel drös gamla konsoler/datorer står och väntar på att få måla upp det spel du valt att avnjuta. Knapptryckningen registreras av din tilldelade konsol, som sedan målar upp och renderar spelet på plats. För att du sedan ska kunna se resultatet av din knapptryckning komprimeras spelets bildström i realtid till ett mer hanterbart format som kan skickas via internet. Den komprimerade bildströmmen levereras, din konsol tar emot, packar upp och målar sedan upp den direktsända videon av vad din knapptryckning faktiskt resulterat i.

Vad som krävs för att Playstation Now ska lyckas
Tidigare har det ryktats om att endast Playstation 3-titlar kommer att kunna strömmas via Playstation Now medan spel till Playstation 1 och 2 kan mjukvaruemuleras med hjälp av den processorkraft som Playstation 4 har att tillgå.

Varje individuellt steg i detta händelseförlopp tar i sig inte särskilt lång tid att utföra, men när de kontinuerligt ska ske i kombination med varandra under en hel spelsession tar det inte särskilt lång tid innan millisekunderna slutligen staplas på varandra. Slutresultatet för majoriteten av spelarna är respons från spelet som sker uppemot en sekund efter att knapptryckningen skickats - långt efter den optimala tidsgränsen som krävs för en spelupplevelse som inte får dina käkar att spännas och dina öron att spruta sotfärgad brandrök.

Idén är verkligen beundransvärd, och i teorin vill jag faktiskt påstå att strömmande av spel som koncept är fullt genomförbart. Inte minst Valves relativt nya Steam In Home Streaming-tjänst har visat att det hela fungerar nästan helt utan problem om avstånden mellan värd- och mottagardator håller sig inom hemmets stängda väggar. Mirakelingrediensen här är att alla mellanhänder såsom nätverksstationer, fiberlinor, internetleverantörer, avstånd och konkurrerande uppkopplingar nästan helt elimineras för att istället låta det långt stabilare hemnätverket sköta leveransen av den stora mängd information som krävs för att spela i någorlunda höga upplösningar utan den förödande fördröjningen.

Detta är en annons:
Vad som krävs för att Playstation Now ska lyckas
I en tid då remasters nästan är vanligare än faktiska nysläpp lär det inte dröja innan de riktiga godbitarna från Playstation 3 portas till Playstation 4.

Microsofts sätt att ta sig in i matchen, fast ändå inte, är Xbox Ones utlovade möjlighet att ta hjälp av företagets egna serverhallar för lite mer avancerade beräkningar som inte kräver att resultatet ilsnabbt ska levereras till spelaren. Allt från dynamisk ljussättning till partikeleffekter kan skötas via deras tjänst, medan konsolens egna hårdvara sköter alla de viktiga beräkningar som krävs för att spelet faktiskt ska fungera och flyta på utan problem.

Som om det inte vore nog är Microsofts och Valves konkurrerande tjänster helt gratis, åtminstone baserat på vad vi hittills fått höra. I den betaversion av Playstation Now som för tillfället är i full gång borta i Staterna är det uthyrning av spel som gäller, och detta till priser som är svåra att motivera för slutkonsumenten, särskilt med tanke på att denne måste ha närmast perfekta förhållanden för att kunna avnjuta spelen som utlovat.

Vad som krävs för att Playstation Now ska lyckas
När Playstation Now avtäcktes på årets CES-mässa lovade Sony att en hel uppsjö enheter tillverkade av företaget ska kunna dra nytta av tjänsten. Nu när Playstation Mobile officiellt lagts ned får tiden utvisa huruvida de mobila enheterna räknas in i det löftet eller inte.

Om Sony överhuvudtaget ska kunna drömma om att skapa en populär och bestående tjänst, och i det långa loppet göra en vinstaffär av den - tro mig, det hoppas jag innerligt att de gör - måste de dels sänka uthyrningspriserna, men även se till att minimera avståndet till nämnda serverparker så mycket som möjligt för så många som möjligt. Det är i princip det enda sättet att eliminera den fördröjning som kan komma att avgöra tjänstens öde utan att tvinga på nätverksutrustning för flera tusentals kronor hos konsumenterna. Flera mindre serverparker, utspridda över Europas och Amerikas större städer - absolut minst en per europeiskt land och amerikansk delstat med tillräckligt stor marknad - är vad jag menar kommer behövas.

De närmaste åren är det dock högst troligt att Playstation Now kommer ha det trögt som den nischade, alldeles för högt prissatta och inte särskilt välfungerande gimmicken som en smal skara nostalgiska/teknikintresserade spelare drar till med för att propagera om framtiden för nära och kära, snarare än ett substitut till de äldre konsolerna som de flesta redan har ståendes hemma. Visst kan det fungera om allt går som på räls för Sony och intresset fortsätter att växa, för att i slutändan kunna motivera fler serverparker. Men särskilt troligt är det dessvärre inte då det är väldigt dyrt. Åtminstone ur den numera uppväxta gymnasiepojkens ögon.



Loading next content