Svenska
Gamereactor
artiklar

Gamereactor har testat Project Morpheus

Under Gamescom förra veckan fick vi äntligen chansen att prova Sonys kommande virtual reality-satsning Project Morpheus. Här är vårt omdöme...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det vita headsetet vilar bekvämt mot huvudet och liksom stänger ute mig från det öronbedövande ljudet från Gamescom med hjälp av en tystare värld där en dykare simmar i en hajbur någonstans i söderhavet. Bilden som målas upp framför mina ögon är skarp, men inte lika skarp som det vi vant oss från Playstation 4 när vi spelar på en vanlig TV med högupplösning. Tanken är att Project Morpheus automatiskt ska ge mig bra fokus, och jag har bra syn utan glasögon, men lyckas ändå inte se riktigt skarpt under hela demot.

Men nu är jag hur som helst i hajburen. I min högra hand har jag en lysraket, vilken otroligt nog har obegränsat med ammunition och i själva verket är en Dual Shock 4. Jag kan se mina ben, men dessvärre är de helt orörligt stela och får mig att känna mig paralyserad, vilket är direkt obehagligt. I synnerhet som hajburen attackeras av en haj och man faktiskt vill åtminstone kunna ducka genom att böja benen.

Gamereactor har testat Project Morpheus
I det hajdemo vi fick testa sänks man långsamt ned under ytan i en bur för att studera förvuxna broskfiskar.

Men de enda rörelser som fungerar är att skjuta lysraketer, styltigt flytta på sig och kolla runt omkring. Det fungerar i princip som en förstapersonsskjutare och det ska sägas att min arm rör sig analogt och med god precision på det sätt jag önskar. Huvudrörelserna fungerar också bra och även hastiga ryck registreras väl.

Detta är en annons:

Men illusionen har tydliga begränsningar. Mot slutet av det tio minuter långa demot river den jättelika vithajen som besvärat mig upp dörren med tänderna. Instinktivt vill man såklart hoppa ut (vilket i sig väl vore extremt korkat med facit i hand), men i Project Morpheus värld fungerar inte detta. Sägas ska dock att det är väldigt olustigt att stå i en hajbur med en oändlighet under sig och det känns hela tiden som att man inte vill falla ner och bli hajmat.

Hajen är för övrigt tjusigt animerad och lika snabb och smidig som man förväntar sig att de ska vara i verkliga livet. Jag skjuter min sista lysraket som förutbestämt träffar hajen, vilken därmed backar undan och simmar iväg utan att ha fått någon middag, varpå buren dras upp ovanför ytan. Sakta men säkert blir det ljusare och ljusare innan jag slutligen får se det vackra revet och människorna som finns där. Värden i Sonys bås drar av mig hjälmen och förklarar vänligt att sessionen är över.

Gamereactor har testat Project Morpheus
Enligt Sony är Virtual Reality här för att stanna och Project Morpheus är något de satsar stenhårt på.

Project Morpheus såklart intressant. Men hur njutbart detta kommer bli för de som kallar sig gamers återstår att se. Det känns spontant för statiskt, för begränsat och för instängt - vilket heller inte har med just demot att göra. Det kommer såklart att släppas spelkoncept som drar mer nytta av det här, men det är bara att inse att en del saker inte kommer att fungera. Lyckligtvis lär det föra med sig en del fräscha idéer och just där ligger den potentiella storheten som Sony måste uppnå om det inte bara ska bli ett väldigt kostsamt tillbehör som sedan får samla damm.

Detta är en annons:

Jag var faktiskt på ett annat Project Morpheus-event i Berlin för några månader sedan. Då förklarades det i ganska avancerade ordalag att virtual reality 2014 kommer vara betydligt bättre än tidigare. En helt annan närvaro utlovades av Sony på ett sätt som konventionella spel aldrig kan uppnå. Bland annat ska det levereras genom 1080p-upplösning (som dock ändå upplevs som suddigt lågupplöst med skärmarna så nära ögonen), ett 90-graderas synfält och ett ljud som assisterar med hur man ska stå och spela.

Rörelseavkänningarna görs i 1000 Hz, fungerar i en radie om tre meter och även om du roterar 360 grader. Den beräknar även vad som ska hända härnäst för att begränsa lagget som lätt uppstår, och Dual Shock 4 samt Move används för att spela med. Det ska vara enkelt och intuitivt, och detta måste jag säga att hajdemot ändå levde upp till.

Gamereactor har testat Project Morpheus
Vår tyske redaktör Christian Gaca var lagom imponerad av det Sony hade att visa upp.

Innehåll kommer vara nyckeln för Sonys del. Virtuell turism är till exempel en tänkbar grej, säger de. Men helst vill de såklart ha spel, och då gärna med en social funktion som man exempelvis kan se på TV:n vad den som är insluten upplever. Man kan även tänka sig asymmetriskt gameplay så en person i hajdemots fall kan vara haj medan resten utan hjälm är dykare. Sedan finns såklart en multiplayeraspekt online där man spelar mot andra med Project Morpheus.

Sony menar att virtual reality nu är här för att stanna och de ser en framtid för det. Men för att lyckas kommer de behöva perfekta huvudrörelser så man inte rycks ur illusionen. Sony menar att detta ska betraktas som ett helt nytt medium och inte ett tillbehör till Playstation 4. Det gäller att göra det verkligt för spelaren som måste lära sig ett helt nytt sätt att tackla utmaningar i spel. Rädsla och fobier är också en svår nöt att knäcka eftersom vissa helt enkelt inte kommer vara bekväma med att få en okänd virtuell värld omkring sig. Sony jobbar på allt detta och har även tänkt på att göra hjälmen säker så man varnas när man håller på att snubbla över vardagsrumsbordet eller ramla ut från balkongen på sjunde våningen.

Men för mig förblir Project Morpheus mer ett kul koncept än något man verkligen måste ha. Problemen kommer man inte runt så lätt, även om det initialt känns fascinerande. Det handlar om osynliga väggar och begränsningar som tekniken helt enkelt inte medger någon lösning för. Allt kablage och stök som hänger kring enheten är inte heller någon trevlig grej. När jag frågar om det går att få bort allt sådant säger Sony att de gärna skulle vilja fixa det, men att det inte är något de kan lova. Själv känner jag att det ändå gav lite mersmak och jag ser fram emot att få testa Project Morpheus igen.

HQ


Loading next content