Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel

Dreamcast har som bekant fyllt moppe och vi har uppmärksammat detta med artiklar och bloggar tidigare i veckan. Nu har vi även korat formatets bästa spel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Förhoppningsvis har du redan hunnit läsa vår mastiga hyllningsartikel till en av tidernas bästa konsoler som fyllde 15 år tidigare i veckan. Vi kände inte riktigt att det räckte för att hylla en så älskad jubilar och kompletterar nu därför med vår lista över de tio bästa Dreamcast-spelen som hann släppas.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel

(10.) Grandia II
Game Arts / 2001
Game Arts var länge en av de verkliga stora auktoriteterna på ämnet japanska rollspel, kända för i synnerhet Lunar: Silver Star Story. Men Ryudos sällsamma historia var minst lika bra och hans sällsamma äventyr fick oss att känna med historien och vi älskade det originella stridssystemet som kombinerade både strategi med action och realtid. Dreamcast blev aldrig någon stark konsol för rollspel, men de som kom var oerhört bra och med minsta möjliga marginal slog Grandia II ut Skies of Arcadia och kan därmed utses till formatets allra bästa i genren. Även om spelet senare konverterades till andra format så förblir Dreamcast-versionen den överlägset bästa.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel
Detta är en annons:

(9.) Sonic Adventure
Sonic Team / 1999
Idag är vi halvt dränkta i oftast rätt usla Sonic-spel, men 1999 var läget ett annat. Sega har inte fått ur sig ett enda nytt spel till Saturn med sin främste maskot och det sista riktiga spel vi mindes med Sonic var alltså det helt suveräna Sonic & Knuckles till Mega Drive. Förväntningarna var därför skyhöga, men Sega hade gjort sin hemläxa och levererade ett underbart snabbt och lättspelat plattformsspel som tog tillvara Sonics alla styrkor och hade grafik som än idag är makalöst vacker att titta på. En bana som Windy Valley eller sekvensen med späckhuggarjakten är plattformsmagi som aldrig kommer bli gammal och lätt konkurrerar med det Mario brukar ha att erbjuda.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel

(8.) Ikaruga
Treasure / 2001
Dreamcast hade redan lagts ner och Sega gått vidare när Treasure lät meddela att de skulle släppa sitt mästerliga Naomi-arkadspel till Dreamcast. Spelet fick aldrig någon officiellt lansering i Europa till Dreamcast, men importerades i drivor och kom att betraktas som ett av de bästa och mest originella shoot 'em ups som gjort. Vi på redaktionen har inget att invända mot den beskrivningen utan stämmer lätt in i hyllningskören och utnämner Ikaruga till det åttonde bästa spelet till dreamcast.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel
Detta är en annons:

(7.) Street Fighter III: 3rd Strike
Capcom / 2000
Capcom hittade väl egentligen rätt redan med det första Street Fighter III, men någon succé blev det aldrig, inte minst på grund av att nästan hela Street Fighter II-gänget saknades och att Capcom kraftigt gjort om spelsystemet med det inte helt intuitiva "Parry"-systemet. Kvaliteterna fanns dock där och efter två kladdar lanserades den tredje versionen, Third Strike, och fightinghistoria skrevs. Street Fighter III: 3rd Strike är snudd på fightingperfektion och blev en självklar favorit bland de som tävlar i spel. Idag är inte Dreamcast-versionen den bästa längre, men det är likt förbaskat ett av formatets viktigaste och främsta spel.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel

(6.) Phantasy Star Online
Sonic Team / 2001
Väl valda delar av Gamereactor-redaktionen höll på att ruinera sig på Phantasy Star Online. Bredbandsuppkoppling var lika ovanligt som fint svenskt sommarväder och för de absolut flesta var det uppringt internet som gällde med svindyra telefonräkningar som följd. Men ändå, det var så värt det att få strosa omkring i de vackra världarna, lyssna till den underbara musiken, loota febrilt, ta del av de utmanande bossfighterna och bara hänga med andra människor. Tekniken bakom Phantasy Star Online framstår som primitiv idag, men då var det lika cyber som spelet självt, och dess underbara gameplay står sig precis lika bra än idag.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel

(5.) Virtua Tennis 2
Hitmaker / 2001
Runt millenniumskiftet hade sportspelen fortfarande inte fått dagens strikta simulatorutförande, det fanns gott om fotbollsserier, hockeyspel och amerikansk fotboll från allehanda tillverkare. Segas sportspel hade gemensamt att de ofta kom från arkadhallarna och var därför tvungna att vara så lättspelade att man fattade galoppen direkt redan efter att ha matat in en femkrona, men så underhållande och djupa att man även fortsatte göra det. Ingenstans sammanföll alla dessa faktorer bättre än i Virtua Tennis 2, än idag det bästa tennisspel som gjorts. Spelkontrollen var skoningslöst millimiterexakt, finesserna precis lagom många och djupet oändligt. Äldre spel kan vara svåra att ta till sig för yngre spelare, men det främsta beviset för motsatsen är just Virtua Tennis 2 som är precis lika bra idag som när det kom. Och det säger en del hel.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel

(4.) Resident Evil: Code Veronica
Capcom / 2000
Det faller liksom ofta bort när folk ska prata om de bästa spelen i Resident Evil-serien, antagligen just för att originalet (och än idag den bästa versionen) kom till Dreamcast och därför inte blev speciellt uppmärksammat. Men trots det betraktade utvecklarna själva spelet som den äkta tredje delen i Resident Evil-sviten och det bjöds på massor av härlig skräck, kryptiska pussel och en riktigt fin twist i storyn. Man skulle rent av kunna kalla det för det sista traditionella Resident Evil-spelet, och den genomarbetade grafiken står sig än idag liksom den suggestiva musiken och Code Veronica kan rekommenderas än idag som en av skräckvärldens finare stunder.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel

(3.) Shenmue
Sega AM2 / 2000
Det finns få saker att saga om Shenmue som inte redan sagts. Om dess långa utveckling, de abnormt höga kostnaderna och den totala försäljningsfloppen. Men om vi bortser från allt sådant så var Shenmue långt före sin tid och kom att föra hela spelvärlden framåt när det kommer till berättande och utforskande. Yu Suzukis saga berörde de som spelade och än idag, snart 15 år senare, finns en stor skara fans som dagligen bönar och ber om mer Shenmue. Och det av en god anledning, detta var och är ett alldeles unikt stycke spelhistoria vi aldrig kommer att glömma.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel

(2.) Soul Calibur
Namco / 1999
Ni vet känslan när man ser ett spel som är så snyggt att man knappt vet hur man ska reagera? Det händer inte ofta, och för redaktionen har det nog aldrig varit mer påtagligt än när vi ställdes öga mot öga med Soul Calibur. Det var helt ofattbart häpnadsväckande för sin tid och backade upp det med precis lika bra spelbarhet. Soul Calibur var rent av så enastående att det skulle dröja fram till Xbox och Dead or Alive 3 innan vi överhuvudtaget blev imponerade av grafik i ett fightingspel igen. Sedan dess har Namco gjort spelbarheten i serien mer komplicerad och tappat lite av tempot och intensiteten från originalet, och därför vänder vi oss till just Dreamcast och mästerverket Soul Calibur när lusten att dänga varandra medelst tillhyggen dyker upp.

Tidernas 10 bästa Dreamcast-spel

(1.) Powerstone
Capcom / 1999
Det var egentligen ett ganska oansenligt fightingspel. Det hade inga stora reklamkampanjer, förhållandevis få figurer, inte den mest avancerade grafiken och en lite småbarnslig design. Men under ytan dolde sig en best. Vad Capcom hade lyckats med var en bedrift i samma division som Nintendo och Super Mario 64, det vill säga de hade gjort det första riktigt väl fungerande fightingspelet i tre dimensioner. Det gav slagsmålen, om skämtet ursäktas, en extra dimension och vi kunde överhuvudtaget inte sluta spela. Allt gick att klättra på, slå sönder eller plocka upp i kampen om vinsten.

Capcom hade dessutom lyckats med konststycket att skapa en riktigt bra gimmick i form av kraftstenarna som gett spelet dess namn, vilket utökade valmöjligheterna och strategierna. Powerstone var rasande intensivt och härligt oförlåtande där den bättre spelaren nästan alltid tog hem segern. Det kändes fräscht på ett sätt fightingspel sällan gör, och framstår idag som Dreamcastens allra bästa titel och sedan det släpptes för 15 år sedan har inget annat fightingspel lyckats lika bra med att implementera en tredje dimension i striderna som Capcom gjorde.

Vår hyllningsartikel till Dreamcast hittar du på denna länk.



Loading next content