Svenska
Gamereactor
artiklar

Strul i sportspelsfabriken

Jonas tror att vi till slut nått den punkt där sportspelen inte längre kan släppas årligen, och att hela genren står inför ett stort vägval...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Årligt återkommande sportspel har i decennier varit ett lika självklart inslag som usla melodifestivaler och uteblivna svenska fotbollsframgångar vid stora mästerskap. Nästan att betrakta som en institution, ett orubbligt naturfenomen. Med nya laguppställningar och små uppdateringar har de släppts år efter år. Eller rättare sagt, det brukade vara så, och nu tycks nya, hårdare tider vänta för sportspelen.

För bara några år sedan kraschade plötsligt EA:s basketserie NBA Live sedan upplaga 10 släppts i horribelt skick. Något behövde göras och de höll på att bli fullkomligt frånåkta av NBA 2K-serien. Men där började problemen hopa sig. Följande års reboot NBA Elite 11 möttes av så katastrofala omdömen från recensenter att EA drog tillbaka spelet fast det var färdigt. Titeln var alltså bara någon vecka från lanseringen och kartonger med spelet var utskickade till butiker - när det lades ned.

Strul i sportspelsfabriken
NBA Elite 11 - ett tekniskt sett färdigt spel som drog in och aldrig släpptes.

Därefter dröjde det ända till NBA Live 14 innan de vågade sig på basket igen, även då med uselt resultat, och tyvärr ser det inte bättre ut för årets upplaga NBA Live 15. EA tycks helt enkelt ha tappat sin basket-mojo och det är inte så lätt att simulera basket på bästa sätt när man har en tajt deadline att jobba mot. För om bara ett år ska ju nästa års upplaga släppas.

Detta är en annons:

Samtidigt har andra trotjänare börjat vackla. Madden-serien har varit i skriande behov av en helrenovering en längre tid. Men just tid är något som inte finns, spelen ska ut år efter år. Det har de istället försökt lösa genom att kasta in nya gimmicks i varje iteration av Madden, men utan framgång. Och när det inte fungerat har de sedan tagits bort ur spelen som därmed står på en ganska skakig grund där EA tycks tro att det räcker med att komma på en kul nyhet så ska spelet kännas riktigt bra igen.

Strul i sportspelsfabriken
Flera funktioner och spellägen saknades i NHL 15 till de nya konsolerna gentemot Playstation 3 och Xbox 360. Inte ens en basgrej som online team-play erbjöds utan ska patchas in senare. Ett tecken på att spelet helt enkelt inte var färdigt.

Nu var årets upplaga av Madden visserligen ovanligt bra, men det är fortfarande inget toppspel och det finns rejält med utrymme för förbättringar. Just detta befarar jag kan leda till besvikelser när de försöker överträffa Madden NFL 15 med fler funktioner, för i juli måste Madden NFL 16 vara klart. En fjärdedel av utvecklingstiden har redan gått. Och de grundläggande problem hinner de förmodligen inte fixa på den tiden.

WWE 2K-serien har liknande problem. Serien skulle verkligen behöva göras om från grunden, men det är tid som inte finns. Istället bygger man vidare på en föråldrad kärna, år efter år. Och samma med NHL som i år var ett halvt spel, och inte ens ett särskilt bra sådant, till Playstation 4 och Xbox One. EA hann inte bli färdiga. Att NHL-spelen inte håller toppklass vid nya konsollanseringar är inget ovanligt, men istället för att verkligen försöka göra bra hockey så måste ett nytt spel ut varje år och först efter några år brukar de hitta rätt innan spelen blir snudd på perfekta när det är dags för ny hårdvara att ta över.

Detta är en annons:
Strul i sportspelsfabriken
Till strykfesten EA Sports UFC har EA bestämt sig för att inte göra årliga uppföljare utan istället satsa på DLC och mer rejäla förändringar mindre ofta.

FIFA är inget annorlunda utan har också problem med väldigt få förändringar och hade även gott om buggar vid lanseringen. Detta trots att det är EA:s idag förmodligen enskilt viktigaste titel. Men inte ens det var nog för att verkligen se till att det var ett bra fotbollsspel. Pro Evolution Soccer 2015 tycks ha haft samma bekymmer och i år drabbades spelet av en försening just för att det inte hann bli klart på det normala året som gäller för sportspel. En väsentlig skillnad är dock hur Konami i intervjuer pratat om avsaknaden av nyheter i PES 2015 för att istället få till en bra stomme, något de alltså var nog allvarliga med för att ge egna teamet mer tid.

För att summera det här så är det uppenbart att spelen blivit så avancerade att det helt enkelt inte längre är möjligt att erbjuda förstklassig digital sport med så kort utvecklingstid. Men tyvärr har samtidigt konkurrensen har i det närmste utplånats och i de flesta sporter finns ett enda godtagbart alternativ. Med utebliven konkurrens måste vi spelare hålla till godo med det som står till buds och nöjer oss därför ännu så länge med trasiga och undermåliga sportspel som solklart skulle ha behövt mer utvecklingstid.

Strul i sportspelsfabriken
Pro Evolution Soccer 2015 försenades två månader för mer finputs. Ett års utveckling var alltså inte nog, men räcker två extra månaders utvecklingstid för att hinna göra tillräckligt stora förändringar för att motivera ett nytt spel?

Men det är något vi sannolikt kan glömma. För samtidigt som utvecklingskostnaderna ökar i takt med att spelen blir mer komplicerade, så ökar även kostnaderna för licenserna. Detta är något bland annat Peter Moore, förre EA Sports-chefen ofta beklagade sig över. Spelen behöver alltså sälja mer och mer samtidigt som de blir sämre och sämre. Det är inte direkt något recept på framgång och jag tror sportspelen står för ett vägval.

Kanske är det dags att låta två studios alternera sportspelen som därmed skulle kunna få något olika karaktär vartannat år. Det fungerar väldigt bra för exempelvis Call of Duty. En annan variant vore att vartannat år helt enkelt bara släppa en DLC-uppdatering med dagsfärska rosters, tröjförändringar och kanske någon ny finess för att sedan släppa helt omarbetade spel åren däremellan. På det sättet kunde kostnaderna hållas nere vartannat år samtidigt som sportspelen faktiskt får den tid och de resurser de kräver så sportspelälskarna kan få de spel de förtjänar. För dagens system har nått vägs ände, och om inte utgivarna vill skrämma bort fansen med undermåliga produkter gäller det att tänka om. Och det snart.



Loading next content