Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner

Kostnaden för att utveckla spel skenar i lavinartad fart och Gamereactor har listat de allra mest påkostade titlarna någonsin...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Inom filmens värld talas det ofta om hur dyra de varit att producera med helt svindlande kostnader för allt från kostymer till kändisar och såklart påkostade specialeffekter. Men spelen har sakta men säkert kommit ikapp och idag är storspelen att jämföra med vilken sommar-blockbuster på bio som helst. Kolla bara Activisions och Bungies Destiny som lär ska ha kostat ofattbara 500 miljoner dollar, närmare 3,5 miljarder kronor, och därmed är utvecklingen och marknadsföringen nästan dubbelt så dyr som tidernas mest påkostade film - Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten. Som jämförelse är årets hittills dyraste film Transformers: Age of Extinction med en kostnad på runt 1,5 miljarder nästan futtig i sammanhanget. Men nog svamlat om det, här är tiderna dyraste spel.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner

(10) THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM - 650 miljoner kronor
Hittills har Bethesda nöjt sig med att släppa ett ynka Elder Scrolls till varje ny konsolgeneration. Förra blev det dock som bekant två. Men vi hängde inte läpp för det och klagade på mjölkning, för Bethesda brassade på med allt de hade och satte sprätt på 650 miljoner kronor. För det fick vi ett av tidernas bästa rollspel som sålde så hysteriskt bra att Bethesda bestämde sig för att exploatera konceptet ytterligare vilket hittills gett oss The Elder Scrolls Online.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner
Detta är en annons:

(09) TOMB RAIDER - 700 miljoner kronor
Alla vet vem Lara Croft är, men spelen sålde sämre och sämre. Till viss del onekligen beroende på en ofta svajig kvalitet och ovilja att förändra upplägget. Till slut bestämde Square Enix och Eidos sig för att satsa på en Uncharted-doftande omstart av hela serien och det sparades inte på krutet. Drygt 700 miljoner kronor gick kalaset på, men så blev det också ett underhållande spel och en storstilad comeback.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner

(08) DISNEY INFINITY - 725 miljoner kronor
Disney såg hur pengarna flödade in på Activisions redan välfyllda bankkonto tack vare succén med Skylanders-spelen och ville själv ha en del av kakan. Men att spöa Activision gör man inte i första taget, inte ens om man råkar vara Disney, så lösningen blev att ta fram ett omfattande jättekoncept med precis alla älskade figurer man någonsin kan tänka sig. Resultatet blev ett bra spel med charmiga figurer som tycks sälja rätt bra. Disneys satsning verkar alltså ha gått hem.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner
Detta är en annons:

(07) MAX PAYNE 3 - 750 miljoner kronor
Många var besvikna på slowmotion-kungen Max Paynes comeback härom året, men ingen kunde ifrågasätta Rockstars ambitioner åtminstone efter närmare 750 miljoner kronor satsade i äventyret. Det är sannolikt att Max Payne 3 blev en förlustaffär för Rockstar, men förhoppningsvis kan de använda erfarenheterna till en ännu bättre fjärde del.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner

(06) RED DEAD REDEMPTION - 775 miljoner kronor
Det är ju så med Rockstars spel, de släpps när de är färdiga. Även om det kostar en slant. Och det var precis var Red Dead Redemption gjorde. Rockstar satte igång redan 2005 med vad som skulle bli ett Playstation 2-spel, men det drog ut på tiden medan ambitionerna växte. Grafikmotorn byttes och 800 (!) personer var inblandade i utvecklingen. Först fem år senare var Rockstar färdiga och då hade de satt sprätt på nog med dollars för att spelet ska ligga högt på vår "dyrast"-lista, men oj vilket äventyr pengarna resulterade i.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner

(05) SHENMUE - 800 miljoner kronor
Det osannolika projektet som sänkte hela Sega hade kunnat vara mycket högre upp på listan om man tog hänsyn till inflation. Men över 800 miljoner satsade då utfattiga Sega på att låta Ryo Hazuki ränna runt efter en magisk spegel i vad som sannolikt är spelvärldens genom tiderna största ekonomiska flopp tillsammans med Too Human. Spelet sålde bara dryga miljonen och ledde till nedläggningen av Dreamcast och att Sega blev ett helt annat företag.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner

(04) CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 2 - 1,3 miljarder kronor
Activision var länge tveksamma till att låta Infinity Ward göra annat än spel baserade på andra världskriget. De sålde ju så bra. Men efter att första Modern Warfare slagit alla tänkbara försäljningsrekord och gjort Activision rika som troll, så ändrade Activision sig helt utan återvändo. Infinity Ward fick fria händer att skapa det mest påkostade krigsspelet någonsin. Runt 1,3 miljarder kronor beräknas de ha satt sprätt på i vad som fortfarande är ett av tidernas bäst säljande spel.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner

(03) STAR WARS: THE OLD REPUBLIC - 1,4 miljarder kronor
Första spelet att spränga den magiska gränsen på 200 miljoner dollar (knappt 1,4 miljarder kronor) blev 2011 års Star Wars: The Old Republic. Det försenades kraftigt under utvecklingen då det helt enkelt var tvungen att matcha World of Warcraft med expansioner i ett och samma spel för att stå ut från mängden. Kostnaderna skenade och till och med finanstidningar rapporterade om projektet som länge var tidernas dyraste. Även om det i slutändan blev ett roligt spel är det tveksamt om EA någonsin fick tillbaka de investerade pengarna.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner

(02) GRAND THEFT AUTO V - 1,8 miljarder kronor
Rockstar lämnade ingenting åt slumpen. De åkte runt och fotograferade hela Los Angeles och spenderade fyra år med minutiös design där precis allt skulle stämma i deras egna motsvarighet Los Santos. Lägg till det mängder av röstskådespelare och flera inblandade Rockstar-studios. Ofattbara 1,8 miljarder kronor gick kalaset till slut lös på, men jösses så värt pengarna det var.

Tidernas 10 dyraste spelproduktioner

(01) DESTINY - 3,5 miljarder kronor
Redan för fem år sedan i det då släppta Halo 3: ODST kunde vi mötas av textraden "Destiny Awaits" på vägg komplett med en stiliserad bild av Jorden och ett visst mystiskt klot svävande bredvid. Då var det 2009 och den enorma kolossen Bungie hade alltså satt igång med Destiny och hade ett färdigt koncept redan då. Och enligt knapphändiga källor var just Destiny orsaken till att studion bröt sig loss från Microsoft 2007 då sistnämnda inte ville ge ut det utan behålla sin begåvade Halo-fabrik. Bungie är en av spelvärldens rikaste utvecklare med absolut toppmodern utrustning, finfina lokaler och väldigt många anställda. Att ha denna jättemaskin jobbandes i närmare ett decennium med ett spel får såklart kostnaderna att skena, och Activision har uppgett att kostnaderna ligger på $500 miljoner, alltså 3,5 miljarder kronor. Bungie säger att det är mindre, men även om vi så drar av en hel miljard från prislappen så förblir Destiny tidernas överlägset dyraste spel.



Loading next content