Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas 10 läskigaste spel

Redaktionen har spenderat alla helgons afton i en unken källare med snacks, fuskblod och tidernas 10 läbbigaste TV-spel. Här kommer vår lista...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Halloween är skräckgenrens alldeles egna högtid. Det är idag som vi låser in oss i våra spelrum och låter oss omslutas av mörkret. Vi på redaktionen älskar såklart att bli skrämda. Vi älskar att känna oss underlägsna och segra mot omöjliga odds. Vi älskar zombier, fuskblod, höga skrik och groteska monster. Vi är dessutom ständigt på jakt efter nya ursäkter till att få konsumera okontrollerade mängder sötsaker. Därför är det kanske inte så konstigt att Halloween är en av våra absoluta favorithögtider, så därför tänkte vi nu dela med oss av våra personliga favoriter från skräckgenren.

Tidernas 10 läskigaste spel

(10) Alien: Isolation
The Creative Assembly / 2014
H.R. Gigers xenomorph har etsat sig fast i vårt kollektiva minne som en av de mest skrämmande varelser som någonsin visats på film. Det är ett monster som inger en total känsla av hjälplöshet och just den hjälplösheten - att befinna sig i en enorm stålkista tillsammans med en blodtörstig best utan försvar ute i rymden, miljontals ljusår hemifrån - är påtaglig och kärleksfullt återskapad i det färska spelet Alien: Isolation. Inget skräckspel fungerar utan en tät atmosfär och den är här så tät och framförallt autentisk att det är svårt att inte få ett nervöst sammanbrott en timme in i äventyret, långt innan man ens fått syn på äcklet. Faktum är att vi förmodligen upplevde Alien: Isolation som allra läskigast när vi inte hade varelsen i hälarna, även om det givetvis är hemskt det med. För precis som fallet var i originalfilmen bygger spelet sakta men säkert upp en olidlig spänning där spelaren omsorgsfullt vävs in i ett starkt väv av förväntan, underlägsenhet och nervositet innan monstret visas. När den tidpunkten kom var vi redan skräckslagna och den skräcken släppte aldrig riktigt taget.

Läs recensionen.

Detta är en annons:
Tidernas 10 läskigaste spel

(09) Dead Space
Visceral Games / 2008
Nya spelserier är alltid extra spännande i den bemärkelse att vi inte på förhand vet exakt vad vi kan förvänta oss. Dead Space kunde så lätt ha blivit ett "Resident Evil 4 i rymden", men istället levererade EA en panikframkallande ångestresa som lyckades kombinera slafsig action med genuin skräck. En inte alltid helt lättbalanserad kombination. Vi kände oss aldrig trygga inne på rymdskeppet USG Ishimura. Menyerna var smart inbakade i själva spelvärlden och necromorphs - dessa vidrigt designade abnormaliteter vars lemmar behövde kapas för att stoppa dem - var aldrig långt borta. Vi kommer ihåg paniken när de kom mot oss, förvridna mardrömskreatur som hämtade ur en hardcoreversion av John Carpenters The Thing, och ångesten när ammunitionen i våra vapen sinade alltför snabbt. Dead Space var en mörk, smutsig rymdskräckis vars lyckade mix av nervig terror och action tyvärr slarvades bort i uppföljarna. Men vi glömmer aldrig våra första steg i det där avlägsna, kalla rymdskeppet.

Läs recensionen.

Tidernas 10 läskigaste spel
Detta är en annons:

(08) Condemned: Criminal Origins
Monolith / 2005
Varken förr eller senare har vi stött på samma ursinne eller snudd på hysteriska svärta som i Monoliths Xbox 360-premiärtitel Condemned: Criminal Origins. Det började så elegant med en lagom kusligstämning där fåglar till synes oförklarligt dog och en brottsplatsundersökning där galningen Match Maker haft ihjäl en ung kvinna. Sedan gick det utför. Den efterlyste massmördaren Serial Killer X tycktes ha något samband med Ethan Thomas som sakta förlorade förståndet, hemlösa attackerade med en frenesi och ilska vi aldrig sett maken till, vi slogs med stålrör, krossade kranier på ett sätt som skrämmer oss än idag och fick verkligen kämpa för att hålla oss över ytan i den osedvanligt hemska världen. Condemned: Criminal Origins fick en kollektiv redaktion att sitta uppkrupna i spelsoffan av lika delar vanmakt, rädsla och ångest i en av de absolut mest skrämmande titlar vi någonsin spelat. Så när kommer trean?

Läs recensionen.

Tidernas 10 läskigaste spel

(07) Oustlast
Red Barrels / 2013
Om vi någonsin behövde påminnas om varför det inte är en bra idé att utforska mystiska mentalsjukhus (särskilt de med gjutjärnsgrind) mitt i natten behöver vi inte leta längre än till Outlast. När journalisten, tillika vinnaren av 2013 års pris i ärkeidioti Miles Upshur beväpnad med enbart en videokamera bestämmer sig för att följa upp ett tips om mystiska förehavanden i mentalsjukhuset Mount Massive begår han inte bara det mest stereotypa skräckfilmsmisstaget, han öppnar även för fjolårets allra läskigaste äventyr. I Outlast är paniken aldrig långt borta. Vare sig vi blir jagade av en saxsvingande "läkare", gömmer oss för ett par nakna tvillingar eller flyr i panik undan någon av de otaliga andra livsfarliga patienterna påminns vi konstant om vår försvarslöshet. Lånandes flitigt från bland annat Amnesia: The Dark Descent är Outlast inte bara ett collage av moderna skräckklichéer, det är en atmosfärisk och hänsynslös uppvisning i adrenalinskräck när det är som bäst.

Läs recensionen.

Tidernas 10 läskigaste spel

(06) Penumbra: Black Plague
Frictional Games / 2008
Penumbra: The Black Plague är ett klassiskt skräckspel, skrämmer brallorna av oss ändå. Du får som vetenskapsmannen Philip ett mail från en vän som uppmanar dig att slutföra dennes arbete. Du befinner dig på ett minst sagt skrämmande ställe, nämligen en underjordisk forskningsanläggning centrerad runt uråldrig forskning. Vad är haken? Glömde jag säga att den är övergiven? Och det enda som är kvar är någonting som ger upphov till skräckslagna böner om förmodad förskoning, väsande och det sista skriken innan ett liv tar slut. Allt det här hör du bara till en början... Du smyger omkring i de klaustrofobiska gångarna, självklart i första person, och ser kryptiska röda pilar i ventilationstrummorna, knappt synliga på grund av mörkret. Dessa leder dig genom anläggningen som bjuder alldeles för många (och långa) perioder av smärtsam tystnad, där vi inte var vi ska titta, vad vi ska göra utan bara hur vi ska reagera. Allt är misstänksamt och allt får oss att ständigt ha hjärtat i halsgropen...

Tidernas 10 läskigaste spel

(05) Eternal Darkness: Sanity's Requiem
Silicon Knights / 2002
Lovecrafts ockulta mytologi har inte lämpat sig bättre i spelform än i det Gamecube-exklusiva Eternal Darkness. Det är även ett av få spel i genren som sannerligen kan kallas för ett psykologiskt skräckspel. Ondskan i Eternal Darkness leker inte bara med de tidsresande huvudkaraktärerna - den leker även med spelaren själv. Silicon Knights ökända Sanity-system hyllades för sin kreativitet och patenterades till och med av Nintendo. Helt plötsligt kunde TV-bilden försvinna och ersättas av myrornas krig. Ljuset kunde sänkas, kontrollen inverteras och vid ett tillfälle fick spelet oss att radera våra sparfiler. Snacka om att leka med sitt offer. Det har gått mer än 10 år sedan vi fick besegra den romerska krigare Pious Augustus, men vi har fortfarande inte upplevt någonting liknande i spelvärlden sedan dess.

Tidernas 10 läskigaste spel

(04) Resident Evil
Capcom / 1996
Det kommer nog inte som någon större överraskning att spelet som definierade survival horror-genren infinner sig på denna lista. Det spelar egentligen ingen roll hur ostigt manuset är eller hur stel styrningen känns idag - att utforska Spencer-herrgården i Resident Evil står sig fortfarande som en av de absolut mäktigaste spelupplevelserna som går att hitta. Att kartlägga dess hemliga rum, att lösa dess gåtor och besegra dess ohyggliga boende är lika spännande idag som det var för cirka 20 år sedan. Ännu bättre blev det dessutom i den fenomenala Gamecube-remaken, som lämpligt nog släpps i HD-upplösning till denna generations TV-spelskonsoler tidigt nästa år. Missa inte det.

Tidernas 10 läskigaste spel

(03) Silent Hill 2
Konami / 2001
Konami kom en bra bit på vägen i att skrämma skiten ur oss redan i Silent Hill till Playstation. Det var dock uppföljaren, uppbackad av den extra kraften i Playstation 2 och märkt med en psykologisk svärta som vi inte är bortskämda med i genren, som klev upp som seriens Magnum opus. Silent Hill 2 förlitade sig inte på billiga hoppa-till-effekter. Det kröp istället under huden på oss tack vare sin atmosfär, sin ljudbild och sitt mångfacetterade manus. De humanoida monstren som huvudpersonen James Sunderland mötte var fysiska manifesteringar av hans egna inre demoner. Spelets ikoniska nemesis, Pyramid Head, lyckades både skrämma oss till vettet genom sin ständiga närvaro och vidriga framtoning, alltjämt som han fick oss att ifrågasätta vad han egentligen representerade. Allteftersom spelet pågick uppdagades det att James resa var en introvert sådan; gränsen mellan verklighet och fantasi flöt ihop och Silent Hill 2 lämnade oss med både frågor och en kvarhängande känsla av obehag och melankoli.

Tidernas 10 läskigaste spel

(02) Project Zero
Tecmo / 2001
Uttrycket att stirra skräcken rakt i vitögat har aldrig varit mer passande. I det genomkusliga Project Zero, axlar man rollen som tonårsflickan Miku vars bror har försvunnit i en till synes övergiven, förfallen herrgård. Utrustad med endast en ficklampa och en kamera med livsnödvändiga exorcism-funktioner, är det ens uppgift att försöka hitta sin bror. I den förfallna, men inte alls övergivna herrgården... Spöken. Överallt dessa stönande, ondsinta spöken som vill döda alla som är våghalsiga nog att äntra herrgården. Kameran är Mikus enda vapen och genom linsen gäller det att fota de gastar som man egentligen bara vill fly ifrån. Bra bilder suger livskraften ur vålnaderna och skrämselfaktorn är total när man uppmanas att låta fienden komma så nära som möjligt innan man tar kortet. Ett lysande koncept för att tvinga spelaren att möta sina mardrömmar. Nerverna är på ständig helspänn när man utforskar den hemsökta herrgården, vars estetik skriker japansk skräckfilm anno tidigt 2000-tal. Detta i kombination med de ohyggliga ljudeffekterna där allting knarrar, gnisslar och är allmänt obehagligt för ens stackars öron, gör atmosfären i Project Zero oförglömlig. Survival Horror i sitt esse.

Läs recensionen.

Tidernas 10 läskigaste spel

(01) Amnesia: The Dark Descent
Frictional Games / 2010
Om det är något skräckspel som förtjänar att kallas ett mästerverk så är det Amnesia: The Dark Descent. Spel hade skrämt livet ur oss förut, det medges, men hösten 2010 skulle alla tidigare skräckspel komma att blekna i jämförelse. På en dag gick Frictional Games från att vara en halvobskyr indiestudio med nischade men ruggigt läskiga skräckspel till att vara skräckens obestridda världsmästare, en titel de i vår mening håller än idag. Besättelsen om Daniel, en brittisk gentleman fast i ett hemsökt slott på 1800-talet utan varken minne eller vapen har allt ett skräckspel bör ha, och mer därtill. Allt, från huvudkaraktärens galenskap till användandet av ljus som både räddning och förbannelse till den H. P. Lovecraft-inspirerade berättelsen kopplas samman för att ge oss det inte bara det läskigaste spel som någonsin gjorts, utan det läskigaste som skapats av mänskliga händer. Vi älskar det, vi hatar det, och vi hoppas för vår mentala hälsas skull att ingenting någonsin blir läskigare än såhär.

Läs recensionen.

Så, vad tycker folket om vår kusliga lista? Har vi helt förbisett skräckgenrens sanna mästerverk, eller träffade vi rätt? Glöm inte trycka till bland kommentarerna här nedan, och kom även ihåg att låta dig skrämmas ikväll. Eller åtminstone skämma slag på nära och kära. Det är bara Halloween en gång om året trots allt, så ta vara på skriken, sockerchocken och blodet innan det är försent.



Loading next content