Svenska
Gamereactor
artiklar
Ride

Motorcyklar, kaffe och cigaretter

Petter tog flyget till Bologna för att hälsa på hemma hos Ducati, se när en Panigale 1199 skruvas ihop - samt som enda nordisk speljournalist testspela kommande Ride

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det stinker rök överallt. Italienarna röker så mycket att det nästan verkar som om de andras genom sina cigaretter och sedan tar en "luftpaus" för att under korta stunder suga i sig ickeförgiftat CO2 för omväxlings skull. När det inte röks i kopiösa, sanslösa mängder, är det dubbla espressos som italienarna hemma hos Milestone fokuserar på. Det dricks kaffe så det torde sippra ut genom öronen på folket hemma hos den italienska spelstudion och jag blir tvungen att fråga hur deras konsumtion ser ut, utslaget på något slags snitt. Svaret på min fråga blir inte alls det jag hade förväntat mig. Jag får veta, oinformerad som jag tydligen är, att vi svennar dricker mer kaffe (per capita) än alla andra länder i hela världen. Inklusive Italien.

RideRideRide
Ducati är stolta över att få vara en av huvudtillverkarna i Milestones kommande spel.

Jag funderar en stund och då slår det mig att jag borde ha begripit detta redan innan jag ställde min dumma fråga. Nu kanske italienarna är upprörda, dessutom, på grund av min bristande kompetens gällande kaffestatistik. En diskussion om vanligt kaffes underlägsenhet i jämförelse med espressosörjan tar sin början och jag står ovetande och tittar på, som ett riktigt dumhuvud. Sen röker de alla flertalet filterfattiga supercigaretter vardera innan det är dags för oss att kliva innanför de välbevakade portarna som leder oss till Ducatis fabriker.

RideRideRideRide
44 500 Ducati-cyklar såldes under 2013.
Detta är en annons:

Ride är nästa stora titel från studion som bland annat gett oss de senaste årens WRC-spel, MotoGP 13 och 14 samt SBK X: Superbike World Championship, MXGP: The Official Motocross Videogame och Superstars V8 Racing. Med Ride vill de, i samarbete med några av världens största motorcykeltillverkare, erbjuda en lite annorlunda racingupplevelse. För att verkligen förstå ambitionsnivån lotsas vi runt hemma hos Ducati där de kedjerökande fabriksarbetarna jobbar för fulla spätt med att sätta ihop sporthojen 1199 Panigale.

Ducati snor ihop 400 bågar per dag i Bologna-fabriken och trots högt produktionstempo är atmosfären lugn och sansad samt ljudnivån betydligt lägre och mer behaglig än väntat. 44 500 Ducati-motorcyklar såldes ifjol, över hela världen. En siffra som det märks att företagets "operativa boss" är mycket stolt över. Vi vandrar runt i fabriken, kikar på Superleggeran, Panigalen, Monsterhojen, Motarden och Scramblern. Sen är det dags för provkörning och här fegar eder chefredaktör ur, för första gången i sitt vuxna liv. Jag lovade min fru, dyrt och heligt, innan avresa att jag inte skulle gränsla en 200 hästkrafter urstark skrevraket. Detta eftersom jag inte kan köra motorcykel. Detta eftersom jag på regelbunden basis överskattar min egen förmåga. Detta eftersom jag hade kört omkull och brutit min stelopererade skräprygg redan i första kurvan.

RideRide
Ride är tänkt att bli lite som Gran Turismo, fast med motorcyklar. Som Tourist Trophy, fast bättre.

Ett par britter kör så det stänker svett. Båda är mycket nöjda med dagen, med Ducatis egna lilla testbana samt med nya modellen 1199. Jag kikar på, fascineras över hur lågt de lägger ned hojarna i kuvorna samt njuter av motorljudet som V-Twin-snurran ger ifrån sig. Det är en bra dag för en motortok som undertecknad. Detta trots att jag i grunden inte kan särskilt mycket om vare sig road racing eller Ducati. Spel kan jag däremot massor om och efter en handfull cigaretter och mer dubbla espressos, rullar Milestone fram en demostation med en tidig alpha-version av Ride som vi får klämma lite på.

Detta är en annons:

Ride är tänkt att bli ett Gran Turismo för hojtokar. Landsvägsracing blandas med licensierade racingbanor och Milestone har skakat loss rättigheterna för att inkludera över 130 bågar från tillverkare som Kawazaki, Yamaha, Suzuku, KTM och Ducati. Precis som i Gran Turismo kommer spelaren att tävla i olika klasser, vinna pengar för att sedan kunna spendera kosingen på antingen uppgraderingar eller helt nya cyklar.

Det pratas under eftermiddagen om att de arbetar hårt med att få till blandningen mellan crosshojar, sporträcers, scramblers och street fighters samt mixen mellan landsvägar, renodlade tävlingsbanor och street racing. Milestone har fått tillgång till 3D-modellerna för varenda av de 130 cyklarna som kommer att finnas med i det färdiga spelet, och under en kort demonstrationsfilm får vi kika på detaljrikedomen som spelet kommer att innehålla. Kameran zoomar längs svingen och åker in i motorn där varenda liten partikel verkar ha modellerats. Det märks att det finns gott om passion hos studion och att Ride är något av ett drömprojekt.

RideRide
Grafiken i den tidiga alpha-version Gamereactor fick klämma på såg bra ut även om det knappast var i klass med exempelvis Forza Motorsport 5.

Jag kör några varv medan resten av gruppen pausat för att röka lite mer cigaretter samt dricka mer starkt kaffe. Det märks tydligt att fysikmotorn omarbetats ganska ordentligt från MotoGP 14. Att förflytta tyngdpunkt är mycket enklare och här finns en nervositet i hoj och åkare vid inbromsning som helt saknas i de senaste MotoGP-spelen. Jag kan till och med känna hur jag tappar fäste i bakhjulet om jag växlar för snabbt under acceleration och bakändan börjar vifta lite försiktigt som en fiskstjärt om jag bromsar för hårt utan att räta upp Ducatin först. Detta är som sagt en mycket tidig version av ett spel som ska släppas först nästa år men känns trots detta lovande.

RideRideRide
130 motorcykelmodeller och över 100 olika eftermarknadsdelar kommer att finnas tillgängliga från start, sen kommer spelaren att låsa upp mer innehåll i karriärläget.

Om Milestone får ihop allt, om de lyckas bygga en expansiv och innehållsrik upplevelse där vi kommer att kunna resa land och rike runt, vinna pengar och bygga ett imponerande sporthojsgarage kan detta mycket väl bli spelet som Polyphonys Tourist Trophy aldrig riktigt blev.

Italienarna röker ytterligare några filterlösa cigaretter samtidigt som vi väntar på taxibilarna som ska ta oss tillbaka till hotellet, medan jag fortsätter att fundera över hur bisarrt jag upplever uppgifterna om att vi svenskar dricker mest kaffe i hela världen. I jämförelse borde en vansinnesresa på en topptrimmad Ducati 1199 Panigale vara rena rama försiktighetsåtgärden.

Ride

Relaterade texter

RideScore

Ride

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Studion bakom MotoGP och WRC har gjort ett Gran Turismo för motorcykelfansen. Petter har hårstestat...

5
Motorcykelspelet Ride drabbat av försening

Motorcykelspelet Ride drabbat av försening

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Veteranerna bakom utvecklaren Milestone och utgivaren Bandai Namco låter meddela att Ride tyvärr drabbats av en mindre försening av logistiska skäl. Istället för att...

Motorcyklar, kaffe och cigaretter

Motorcyklar, kaffe och cigaretter

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Petter tog flyget till Bologna för att hälsa på hemma hos Ducati, se när en Panigale 1199 skruvas ihop - samt som enda nordisk speljournalist testspela kommande Ride



Loading next content