Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets utvecklare 2014

Det har släppts en bra bit över 1000 spel under året. Gamereactor har nu korat vilka utvecklare som varit bäst av alla under 2014...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets utvecklare 2014

(5) Monolith
På förhand såg Middle-earth: Shadow of Mordor ut att bli ännu ett licensspel blekare än orchen Azog från Peter Jacksons Hobbit-trilogi. Ack så fel vi hade! Monolith har med Shadow of Mordor lyckats kombinera Arkham-seriens helgjutna stridssystem med Assassin's Creeds akrobatiska klätterkonster, vilket fungerar alldeles utmärkt ihop i ett vackert iscensatt Mordor. Middle-earth: Shadow of Mordor är inte bara årets överlägset trevligaste överraskning, utan även det bästa Sagan om Ringen-spel som någonsin har gjorts. Monolith visar med sitt senaste äventyr prov på att licensspel inte alltid behöver vara av ondo.

Årets utvecklare 2014

(4) From Software
Vissa spelstudior verkar inte kunna göra något fel. Med Dark Souls II har From Software lyckats med prestationen att ta ett hyllat koncept och, istället för att falla i upprepningens eller urvattningens fälla (som så ofta är fallet med uppföljare), tvärtom lyckas förfina och förbättra detta koncept på nästan samtliga punkter. Med samma oförlåtande svårighetsgrad och mörka fantasymiljöer som vi älskade hos dess föregångare, men med utökad multiplayer och snällare inlärningskurva var Dark Souls II allt vi hoppats det skulle vara. När vi dessutom får hela tre expansioner under året, samtliga med lika skyhög lägstanivå, kan vi inte göra annat än att ödmjukt applådera.

Detta är en annons:
Årets utvecklare 2014

(3) Creative Assembly
Det är inte ofta en utvecklare lyckas placera sig såhär högt med endast ett spelsläpp under året, men Creative Assembly är förtjänta av det. När det blev klart att utvecklarna i fråga skulle göra nästa Alien-spel som sedermera blev Alien: Isolation var det många som höll tummarna för att det inte skulle bli ett nytt Colonial Marines, utan något som äntligen skulle göra filmerna rättvisa. När spelet väl landade satt allt precis där det skulle. Atmosfär, story och ett hjärta konstant i halsgropen var vad vi fick. Självaste Ridley Scott skulle vara stolt över utvecklarna som i år tar hem bronset.

Årets utvecklare 2014

(2) Ubisoft
Likt en skördetröska har Ubisoft plöjt över flera olika genrer och bjussat på en rad olika titlar som vi på redaktionen har haft mycket roligt med under årets gång. Far Cry 4 och Watch Dogs är måhända de mest minnesvärda spelen när vi blickar tillbaka, men vi kommer heller aldrig glömma det superba Child Of Light eller det finurliga Valiant Hearts: The Great War. Ubisoft hade beprövade men underhållande spelidéer som anpassades för en ny generation med gott resultat i både Kyrat och Paris, men vi uppskattar framförallt de mer modiga släppen med tanke på hur stel spelvärlden kan vara inför förnyelse många gånger. Lägstanivån har, trots nya grepp, varit mycket hög för Ubisoft under 2014, vilket gör andraplatsen till en välförtjänt sådan.

Detta är en annons:
Årets utvecklare 2014

(1) Nintendo
I många fall föder motgångar ett driv i jakten på stordåd, en anledning att tippa det sakta sjunkande skeppet på rätsidan igen. Skeppet är Nintendo, och motgångarna förra årets bristande förvaltande av deras varumärken och företagets senaste spelmaskin, Wii U. Men när de verkligen vill och behöver, då kan de sannerligen leverera. Med spel såsom NES Remix Pack, Mario Kart 8 och Super Smash Bros for 3DS/Wii U i utvecklarbagaget samt utgivarrollen (och ett finger med i spelet) till Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Bayonetta 2 och Hyrule Warriors har de levererat några av årets absolut bästa titlar i respektive genre. Men inte bara spelen har imponerat. De visar även att de vill något nytt och annorlunda som företag. Särskilt med det senaste årets storsatsning på Nintendo Direct-sändningar och deras intressanta tolkning på de traditionella E3-presentationerna. De påvisar ett driv och kvalitétsförsäkran som få andra företag ens kan jämföra sig med. Nintendo seglar stadigare än på mycket länge, och har därmed förtjänat epitetet Årets utvecklare.



Loading next content