Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets story 2014

En av de viktigaste kategorierna i dessa tider när multiplayer bara blir allt viktigare är årets story. Här är spelen som på ett eller annat sätt berörde oss allra mest under 2014...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets story 2014

(5) Alien: Isolation
Creative Assembly / Sega / Läs recensionen
Det är en berättelse om överlevnad och att klå alla odds. Och tydligen om en familjeförbannelse. Om Ellen Ripley, efter att ha blåst ut den aggressiva organism som ensamt hade ihjäl hela hennes besättning i rymden, vetat om att hennes egen dotter skulle tvingas genomlida samma mardröm som hon själv hade hon mest troligt dött på fläcken av ren ångest. Som underhållning var dock Amandas kamp ombord på rymdstationen Sevastopol en trevlig historia. Storyn i Alien: Isolation vinner inga priser från oss för originalitet - det var trots allt mer av en nostalgisk tripp ned för vad som på engelskan kallas "memory lane" - men vi skulle ljuga om vi sa att vi inte njöt av resan ändå.

Årets story 2014

(4) The Walking Dead Säsong 2
Telltale Games / Telltale Games / Läs recensionen
Clementines resa genom zombiehärjade USA fortsatte i en om möjligt ännu mörkare säsong två av Telltale Games The Walking Dead. Även om vi vid det här laget har hunnit vänja oss vid Telltales berättarstruktur och sätt att bygga upp dramatik var det ändå omöjligt att värja sig för våldet, sorgen och de isande vackra (men korta) ögonblick av mänsklig värme som kastades mot oss. Ingen gick säker, ingen gick att lita på, och besluten vi tvingades fatta för att överleva gnager fortfarande inom oss. En mycket stark säsong vars avslutande scener öppnar för en spännande fortsättning.

Detta är en annons:
Årets story 2014

(3) The Banner Saga
Stoic / Versus Evil / Läs recensionen
Det märks att tre ambitiösa avhoppare från Bioware ligger bakom den gräsrotsfinansierade titeln The Banner Saga. Som det inte vore nog med den slående, lätt Disney-fierade estetiken och ett stridssystem tätare än Ubins skägg, var det dessutom väldigt medryckande och involverande - så till den milda grad att vi belönat det med en bronsmedalj i årets historiekategori. Tänk dig den bästa sortens rollspelande med häpnadsväckande välskrivna dialoger, snygga storymässiga twister och årets kanske mest färgstarka persongallerier, så är du något på spåren. För bövelen, det fanns ju till och med drakar!

Årets story 2014

(2) Valiant Hearts: The Great War
Ubisoft Montpellier / Ubisoft / Läs recensionen
Det är inte ofta ett spel med krigstema letar sig in på listan över Årets story. Oftast handlar de trots allt om idel nerpressat avtryckarfinger och hjärnan försatt i autoläge. Valiant Hearts: The Great War gick en helt annan väg. Med blott en berättarröst och huvudpersoner som samtalade genom gester och illustrativa pratbubblor lyckades det ta expresståget rakt in i våra hjärtan. Vi led med Karl och Emile och de andra, på riktigt. Vi ville att de skulle klara sig. Hitta tillbaka till varandra. Att allt skulle bli bra, men Valiant Hearts: The Great War skyggade inte för att visa krigets fasor och dess konsekvenser för alla inblandade.

Detta är en annons:
Årets story 2014

(1) The Wolf Among Us
Telltale Games / Telltale Games / Läs recensionen
Det var en jämn kamp mellan de två toppkandidaterna om vem som skulle knipa förstaplaceringen. I slutändan var det, som du ser, Telltale Games brutala fabel The Wolf Among Us som kammade hem segern, mycket tack vare den härliga mixen av vuxensaga och noir-thriller. Historien om sheriff Bigby Wolf och hans jakt på en mördare genom korrupta fabelvärlden Fabeltown var mörk, personlig och proppad med intressanta figurer trogna serieförlagan Fables. Det var ett rent nöje att återse klassiska karaktärer som Snövit, de tre små grisarna och Skönheten och Odjuret i helt andra miljöer och roller än vad vi är vana att se dem i. I synnerhet när det handlade om så pass smutsiga och morbida tolkningar. Berättelsen slutade aldrig att imponera i hur den vävde in alla klassiska karaktärer i storyn och hur deras förflutna (som vi läst om i klassiska sagor) återspeglade sig. The Wolf Among Us var en frisk bris i en bransch där "personliga berättelser" ofta känns som ett synonym för transportsträckor till nästa eldstrid.



Loading next content