Svenska
Gamereactor
artiklar

TV-serier blir till spel (1)

Vad händer när Naughty Dog gör actionspel av TV-serien MacGyver? Redaktionen har fantiserat om framtida licenstitlar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

TV-serien har hyllats vitt och brett på kultursidor som det stora mediet för framtiden. Många menar att det snart kommer ta filmens plats som det ledande underhållningsformatet. Andra menar att TV-serien redan är dominerande. Vi på Gamereactor hävdar självklart att det är spel och inget annat medium som är det överlägsna, men varför inte helt enkelt ta det bästa av två världar? TV-serier i spelformat har aldrig varit hetare, och trenden pekar bara uppåt. Från ett par tidiga, taffliga försök till speladaptioner av serier som Dexter och The Sopranos, verkar spelutvecklarna nu ha hittat formen för hur man bäst återskapar det episodiska tv-serieformatet i spelform.

Vi på redaktionen är minst sagt spända på att se hur framtiden ser ut för denna adaptions-genre. För att stilla vår iver spekulerade vi därför fritt i hur några andra av våra mest älskade TV-serier skulle komma att kunna te sig i spelform, om en adaption på dem någon gång skulle göras. Som ni kan läsa nedan skulle vissa av dem kunna bli förträffliga spel, medan andra skulle kännas ungefär lika roliga som att spela igenom ett avsnitt av Antikrundan.

SEX AND THE CITY: THE GAME
Typ av spel: RPG (med extremt mycket DLC)
Utvecklare: Bioware

TV-serier blir till spel (1)
Detta är en annons:

Vuxengymnastik och märkeskläder tycks vara det enda de fyra huvudkaraktärerna i Darren Stars klassiska såpopera bryr sig om. På det sättet var Sex And The City, för sin tid, väldigt banbrytande i sin frigjordhet. Äntligen fanns en motpol till logiken och nördtermerna i Star Trek - något en jordnära och modern storstadsmänniska kunde relatera till! Efter hela sex säsonger av skvallerspridande mellan de oskiljaktiga damerna i New York och två (rentav urusla) filmer känner vi ändå att det finns mer att hämta, fler väskor att köpa och en hel värld av flyktiga relationer att utnyttja.

Så, vilka spelmakare skulle möjligen kunna hantera något så angeläget som lekar i sänghalmen och idogt samlande av ytters sällsynta klädesplagg? Bioware, såklart! Om vi bortser från petitesser såsom drakar, trollformler och välskrivna historier har exempelvis Dragon Age: Inquisition mycket gemensamt med den framgångsrika HBO-serien. Grunden finns redan där. Byt bara ut ringbrynjorna mot en trendig handväska från Louis Vitton och riddarhjälmen mot en helfräsch hatt signerad Dolce & Gabbana. Kvällen på den lokala tavernan är räddad och Iron Bull blir lättare än någonsin att få på fall, när vi bländat honom med snordyra smycken och redan hunnit förföra halva hans umgängeskrets.

MACGYVER: THE GAME
Typ av spel: Stealth/Action
Utvecklare: Naughty Dog

TV-serier blir till spel (1)
Detta är en annons:

MacGyver var den finurliga specialagenten som, spelad av Richard D. Anderson, verkligen kunde koka soppa på en spik. Oavsett var han befann sig och hur oöverstigliga oddsen var hade han alltid en genialisk men på samma gång simpel lösning. I MacGyver: The Game får du för första gången axla rollen som denne mänsklige fickkniv.

Spelets uppdrag består i att sant Splinter Cell-maner infiltrera allt ifrån fientliga läger där en attachéväska som inte ska befinna sig där befinner sig, till topphemliga högkvarter där korrupta agenter hotar nationen. Allt osande av klyschig 80-tals-action. Man kan på flera sätt kan infiltrera och oskadliggöra eventuella vakter längst vägen. En beväpnad soldat kan antingen slås ner, luras iväg med hjälp av en kvarglömd nyårsraket eller med hjälp av en knäckt komradio.

Håll kvar den bilden, och lägg till allt detta Naugthy Dogs regi, inslaget i ett actionpaket troget originalserien, alltihop tonsatt av det officiella ledmotivet. Som grädde på moset återvänder dessutom Richard D. Anderson för att göra rösten åt den digitala MacGyver. Berätta sedan för oss, om det är något du skulle vilja spela.

MAD MEN
Typ av spel: Managerspel/RPG
Utvecklare: Telltale Games/ 2K Czech

TV-serier blir till spel (1)

Utvecklarna bakom Mafia-spelen går ihop med Telltale Games för att skapa ett storspel som andas lika delar episkt kostymdrama och djupgående rollspel. I spelet få du axla rollen som den karismatiske Don Draper i hans privatliv såväl som i hans arbete på Madison Avenue i 1960-talets USA. Spelets gameplay är uppdelat i två huvuddelar. Den ena utgörs av rollspelselement med dialogval på dialogval, där det gäller att formulera oneliners som får dig att framstå som så världsvan som möjligt. Vilka kostymer och accessoarer du utrustar Don med ger olika bonusar, som sedan hjälper dig när du ska övertala kunder, ragga på allt du ser samt hantera dina passiv-aggressiva kollegor och din lika passivt-aggressiva fru.

Den andra delen av Mad Men: The Game påminner mer om ett managerspel, där det gäller att utforma så smarta reklamkampanjer som möjligt i spelets inbyggda skaparläge. Så håller det på i uppemot 100 timmar, tills du trots alla spelets till synes meningsfulla val inser att allt bara är en upprepning av ett och samma uppdrag, och du börjar ifrågasätta vem du är och vad som egentligen är meningen med allt.

HOUSE OF CARDS
Typ av spel: Storybaserat strategispel
Utvecklare: Bioware/EA

TV-serier blir till spel (1)

Få TV-serier har en premiss som är så lämpad att göra spel av som House of Cards. Karaktären du spelar, Frank Underwood, är i början av spelet på exakt samma position som i TV-serien. Hans parti Demokraterna har just vunnit valet, men han blir nekad den utlovade posten som utrikesminister. Nu är Underwoods mål endast en sak: att skaffa sig makt med vilka medel som än krävs.

Precis som i tv-serien vänder sig Underwood hela tiden till kameran för att presentera de olika karaktärerna och politiska förutsättningarna i Vita Huset för dig. Han är även den som ger dig faktiska instruktioner kring hur du spelar spelet, och fungerar därmed både som huvudperson och tutorial-segment.

Du får agera rådgivare åt Underwood med allt ifrån att formulera pressutlåtanden och genomföra partikampanjer till att hantera skandaler och lösa interna motsättningar i partiet. I spelets lugnare segment besöker du olika välgörenhetsgalor tillsammans med din lika skrupellösa fru, samt hänger hemma hos din journalist-älskare där ni turas om att ge varandra förtäckta hot mellan samlagen. Du vinner tekniskt sett spelet när du når den åtråvärda vicepresidentposten, men i och med att Underwood aldrig får nog av makten så finns det ett oändlighetsläge, där du kan spela vidare hur länge du vill.

THE OFFICE
Typ av spel: Pussel/Peka-och-klicka
Utvecklare: Double Fine Productions

TV-serier blir till spel (1)

En bottenlös avgrund av stor ångestfylld komik. Det är vad en spelbar version av TV-serien "The Office", om livet på fiktiva pappersföretaget Dunder Mifflin, hade innehållit. Upplägget är ett episodiskt spel där varje ny episod sätter oss i skorna på en ny karaktär. Ena avsnittet drar vi fram som den hunsade Jim för att i nästa omgång hamna i den pompösa och skämmiga chefen Michael Scotts skor. Målet är att överleva arbetsdag för arbetsdag genom att lösa meningslösa pussel och hjälpa kollegor med olika bestyr.

Dialogen mellan karaktärerna skulle självfallet stå i fokus, där målet är att inte vara en alltför stor social katastrof, men även små minispel ska implementeras för att dra handlingen framåt. Helheten blir en salig mix som minner om Wario Ware, Monkey Island-serien och Telltale Games många små mästerverk är att alltså att vänta. Fast med klart mer skratt som fastnar i halsgropen. Frasen "Spela så du skäms" har alltså aldrig passat så perfekt som det gör när vi tänker på just "The Office" i spelbar form.

Nästa del publiceras under morgondagen.



Loading next content