Svenska
Gamereactor
artiklar

Stordåd i spelvärlden

Vi har njutit av frukten av dessa människors arbete i åratal. Dessa är några av spelhistoriens mest betydelsefulla personer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi lyfter jämt och ständigt upp spel i rampljuset här på Gamereactor. Spelen är anledningen till att vi gör vad vi gör, anledningen till att vi finns. Nu tänkte vi dock lyfta fram några av människorna bakom dem. Personerna vi har skrivit om här nedan utförde inget mindre än stordåd i spelvärlden. Så här kommer ett urval, utan särskild rangordning...

Stordåd i spelvärlden

Markus "Notch" Persson
Idag känns det nästan konstigt att tänka sig att det en gång fanns en värld där Minecraft inte existerade. Att kalla spelet för en dundersuccé vore inget mindre än årtusendets underdrift och innan det blev ett varumärke värt miljarder var det en idé i Markus "Notch" Perssons huvud. Notch lyckades att på egen hand skapa en ny spelikon som kan stå sida vid sida av Master Chief - och det utan explosioner eller ens avancerad grafik.

Stordåd i spelvärlden
Detta är en annons:

Will Wright
Mannen som först skapade spelet som handlade om att driva din egen stad, alltså SimCity, är fullgott stor för den här listan just av den anledningen. Men herrejösses och hans bror när vi tar in The Sims i diskussionen. Seriens första del var ett sådant spel folk som hatade spel ville spela när det begav sig. Will Wright byggde sitt arv på folks sug efter att se små figurer på en skärm äta, gå på dass, gråta och bada i en swimmingpool. Som man sedan tog bort stegen till.

Stordåd i spelvärlden

Fumito Ueda
Ico och Shadow of the Colossus är de två titlar som på riktigt fick igång debatten om att spel även kan vara konst. Med enkel spelmekanik och tårdrypande, minimalistiskt berättande skapade Ueda och Team Ico något som folk pratar om som rena konstverk. Det är en rejäl bragd att få spelaren att sympatisera med en huvudperson, när det inte finns minsta tillstymmelse till dialogbaserat manus. Ueda lät istället bildrutorna sköta snacket.

Stordåd i spelvärlden
Detta är en annons:

Shinji Mikami
Skräckgenren har visserligen varit en del av spelvärlden längre än Resident Evil har men det är svårt att tänka sig ett spel som gjorde ett bättre jobb med att popularisera den. Shinji Mikami har på senare tid stått för kultklassiker som Vanquish och God Hand men ingen av hans bedrifter skiner lika starkt som just Resident Evil, som både revolutionerade TV-spelskräck och hjälpte till att cementera Sonys nya satsning Playstation som ett varumärke att räkna med.

Stordåd i spelvärlden

Satoru Iwata
Alla var övertygade om att Nintendo höll på att göra en Sega, det vill säga sluta med hårdvara och satsa på spel. Game Boy Advance sålde klart sämre än föregångaren och Gamecube gick direkt uruselt. Men när chefen pensionerades Hiroshi Yamauchi (och sedan dog), fick Satoru Iwata ta över och han hade visionerna. Resultatet blev Nintendo DS och Wii. Han lyckades alltså ensamt skapa Nintendo två mest unika och bäst säljande spelenheter någonsin efter varandra och spöa på den tiden svinrika Sony och ännu rikare Microsoft. Utan Iwata är det tveksamt om Nintendo alls byggt konsoler idag.

Stordåd i spelvärlden

Alexey Pajitnov
Att leva i Sovjet var ingen dans på rosor, det hindrade dock inte forskaren och matematikern Pajitnov från att knåpa ihop Tetris på enklaste möjliga premisser till ursvaga kommunistiska datorer. Och inte fick han sälja spelet heller, utan det krävdes renegade-verksamhet från Nintendo för att ge ut det några år senare till Game Boy. Men Pajitnov är mannen som där och då uppfann hela pusselgenren som vi idag känner den. Utan honom, inget Bejeweled, Puzzle Quest eller Dr. Mario - och betydligt fler spel än så.

Stordåd i spelvärlden

Phil Spencer
Ord räcker nätt och jämnt till för att beskriva Xbox One-katastrofen, det var den absolut sämst skötta hanteringen av en ny konsol, sannolikt någonsin. Exakt allt var fel på den, från mjukvara till policys och prestanda samt den för många så förhatliga Kinect. Sedan en extra hög prislapp på det. Där kunde historien ha slutat, om det nu inte vore för Phil Spencer. En person som faktiskt förstår sig på sitt community och i strid med ledningen gjorde om hela konsolen och idag jobbar stenhårt på att ge folk vad de vill ha. Ett år senare känns Xbox One lika gångbar som Playstation 4 i vad som måste betraktas som en prestation jämförbar med att bärga Titanic, landa på planeten mars eller lära Orlando Bloom skådespela.

Stordåd i spelvärlden

Ralph Baer
Förr i tiden fanns det spel i form av elektroniska manicker skapade av dåtidens mekaniker som var billiga och ganska rudimentära nöjen för den tiden, men TV-spel som vi känner dem idag var något taget ur en science fiction-bok. In kommer ingenjören Ralph Baer. Han insåg att det fanns outnyttjad potential i dåtidens TV-apparater och bestämde sig för att exploatera det genom att konstruera den allra första kommersiella spelkonsolen: "Magnavox Odyssey". Tack vare spelkonsolens succé började andra konkurrerande företag etablera sig. Däribland Atari och ett drygt decennium senare även Nintendo. Resten är som man säger, historia.

Stordåd i spelvärlden

Gabe Newell
Den korpulente Valve-grundaren är inte bara ansvarig för den revolutionerande förstapersonsskjutaren Half-Life (och dess magnifika uppföljare), utan står också bakom den framgångssaga som är Steam. Newell och Valve har under det senaste årtiondet förvandlat en hel PC-värld med Steam, där spelare världen över erbjuds digital spelförsäljning som är både billigare, miljövänligare och oändligt mycket smidigare än att handla fysiska kopior i butik.

Stordåd i spelvärlden

Mark Cerny
Cerny hade lite samma sits som Phil Spencer och fick det tveksamma nöjet att ta över efter Playstation 3, konsolen som kapade Sonys marknadsandel med ofattbara 50%. Men Cerny gjorde precis allt rätt, han bytte grafikkortstillverkare, tog hänsyn till priserna, insåg att kunderna ville ha spel istället för funktioner, lät spelutvecklarna tycka till om hårdvaran och levererade Playstation 4. Där Playstation 3 gjorde en större förlust än samtliga pengar Playstation 1 + 2 drog in tillsammans (japp, på riktigt) så tjänar Sony nu helt plötsligt multum på Playstation 4 som säljer bättre än någon annan konsol någonsin. En bedrift av rang.

Stordåd i spelvärlden

Sam Houser
Tillsammans med sin bror Dan, har Sam Houser satt standarden för vad sandlådespel innebär. Det var dock Sam som stod för regin bakom Grand Theft Auto III, som tog genren till den tredje dimensionen för 15 år sedan. Även om det idag finns massvis med spel bestående av öppna världar, är det omöjligt att inte ständigt se inspirationen från Rockstars mästerliga titlar. Sam Houser är dessutom en pionjär som fortfarande vågar bryta ny mark, vilket de tre spelbara protagonisterna visade prov på i Grand Theft Auto V.

Stordåd i spelvärlden

Shigeru Miyamoto
Denne man har ju gjort trettio stordåd som skulle kunna platsa i denna lista men inget har varit enskilt viktigare än skapandet av Super Mario. Där alla andra strävade efter coola utomjordingar, Indiana Jones-kloner och Rambos skissade han istället på en trind rörmokare med röd keps som kom att förändra spelvärlden totalt både i kampen mot Donkey Kong och Bowser. Shigeru Miyamoto räddade genom Mario hela spelvärlden och ingenting hade varit sig likt idag utan denne man.



Loading next content