Svenska
Gamereactor
artiklar
World of Warcraft: Cataclysm

Vi utforskar Cataclysm - Kalimdor

Resan genom den omstöpta Warcraft-världen går vidare, när Mikael tar hjälp av en gammal orch för att upptäcka allt som har hänt på Kalimdor, nattalvernas och hordens kontinent

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Senast jag träffade shamanen Kaerm var tidigt 2005, då han spöade plainstriders i Barrens. Nu, fem år senare, har han tydligen klarat sig bra utan mig, i fin rädutrustning och allt. Tillsammans utforskar vi Kalimdor.

Orgrimmar har förändrats minst lika mycket som Stormwind. Mjuka ökenklippväggar har ersatts av kallt järn och eld. Där banken en gång fanns står nu Garroshs fäste, där den muskulöse barbarorchen håller ett järngrepp om Horden. I den västra passagen finns numera dels ett förorenat goblinnäste och dels en mindre trollby. Valley of Wisdom är rensat på allt vad Thrall heter och är numera en lugn oas där yrkestränarna håller till. Och från Valley of Honor finns numera en ny väg norrut genom bergen till Azshara.

World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
Det nya Orgrimmar är kantigare och mer ogästvänligt.
World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
Säg hej till Garrosh, den nya ledaren för horden!
Detta är en annons:

Och Azshara har förändrats mest av allt. Glöm den lite åsidosatta höstzonen där kinesiska farmare höll till. Goblins har flyttat in och snacka om ombyggnation. Självaste zonen har genomgått en omstruktuering så att kartan liknar Horde-symbolen. I mitten finns ett gigantiskt fort med en kanon som får Navarone eller Junon att se ut som en ärtbössa. För att snabbt ta sig runt i den hästskoformade zonen finns en motorväg där vi får åka raket mellan hållplatserna på sant goblin-vis. Missa inte heller det nybyggda berget (!) i väst där en stenrik goblin byggt en byst av sig själv och på toppen anlagt en fritidsanläggning komplett med golf, pool och ett smakfullt inrett sovrum.

World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
Raketerna flyger av sig själva längs motorvägen. Vad som händer om man får möte är oklart.
World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
En studie i ego när Gallywix bygger en spa-anläggning.

I Ashenvale får vi en påminnelse om att det nu är krig på allvar. Splintertree står under attack från druider och Ancients, men i gengäld har Horden upprättat en bas med utsikt över Astranaar. Mitt i zonen har däremot en vulkan dykt upp, varifrån en eldlord skickar ut sina trupper. Även Maestra's Post i väst bombarderas av katapulter, och Zoram'Gar har expanderat. Horden har definitivt tagit över.

Detta är en annons:
World of Warcraft: Cataclysm
Maestra's Post är inte längre bara ett quest-ställe man passerar en gång på vägen till Astranaar.

I Darkshore finns andra problem. Auberdine är ödelagt av elementarer. Istället har alverna flyttat norrut till en ny bas i närheten av Althalaxx-tornet som nu är raserat. I mitten av zonen finns en gigantisk tornado, som visar sig vara Malfurions vapen mot anfallande drakar. Malfurion är också inblandad i hela zonen och kommer att vara din supermäktiga kompis på viktiga platser. Inte minst i söder, där Twilight's Hammer håller på att gräva fram den döde (?) gamle guden som låg begravd i Master's Glaive, och där nagas har dragit upp en ny klippformation ur havet.

World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
Darkshore är under attack, men frukta inte: Malfurion är redo!

Eftersom Auberdine är ödelagt är det numera Darnassus och Rut'theran som är navet för resor i området, som det borde vara. Tre skepp avgår nu från Rut'theran som fortfarande har en teleporter till Darnassus. I övrigt är alvstaden ännu oförändrad, men det ryktas om ganska stora saker som är på gång där. Felwood har också utvecklats. Dels finns flera nya bosättningar, men även furbolgs i söder har byggt ut sin by en aning.

World of Warcraft: Cataclysm
Talonbranch Glade har byggt ut med ett aningen olycksbådande träd att bo i.

Jag korsar Ashenvale igen på väg ner till Barrens. Här syns kataklysmen rent konkret där en ravin rivits upp genom mitten av zonen, strax söder om Ratchet. Den övre delen är nu lagom för 10-20 som förut medan den södra delen är gjord för 30-40. Runt ravinen har ett nytt tropiskt område dykt upp, och i söder är det fullt krig mellan människor och orcher. För att hämnas på anfallen i norr pågår också ett angrepp mot Mulgore, som nu skyddas av en port. Taurajo är bränt sedan länge.

World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
Trollens huvudstad Echo Isles ligger utanför Durotar.

Längst i söder har också saker hänt. Razorfen Kraul har spritt sig över hela dalgången ner till den raserade Great Lift. Razorfen Downs räknas däremot nu som en del av Thousand Needles och är avspärrat från Barrens. Ja, överhuvudtaget är inte Thousand Needles sig likt. Efter att bergväggen österut raserades är hela zonen översvämmad, och nya städer och questområden har byggts uppe på klippkanterna runtom. I mitten av före detta Mirage Flats flyter en goblin-kryssare med en hel del nytt att göra.

World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
Se till att vara stadig på foten om du äventyrar i Thousand Needles, annars kan det bli blött.

Innan jag fortsätter söderut utforskar jag Feralas. Där har Thalanaar, det lilla stället, översvämmats och istället finns New Thalanaar längre upp i backen, som dock är under attack från Horden. Längre in i Feralas har Dire Maul förändrats till att nu vara en instance lämplig för den nivån man är på när man besöker, runt 40, istället för att vara ännu ett tillhåll för de runt 60 (som ändå hellre far till Outlands). Feathermoon Stronghold har förstörts av nagas som krigar vidare i ruinerna, men i gengäld har ett nytt, starkare Feathermoon byggts på Feralas strand.

World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
En smart funktion är att uppdragsgivarna för de olika instancerna nu står innanför portarna, som i exempelvis Utgarde Pinnacle eller Forge of Souls.

Vidare till Desolace, som nu pryds av en skog i mitten. Även här har nagas dykt upp med en ny ö utanför och en av Azsharas döttrar håller hus där. Nya flygplatser lär göra det betydligt smidigare att äventyra här nu. Från stranden ser jag ett rökmoln och beger mig norrut. Där har Charred Vale blivit ännu mer charred då en vulkan öppnats i närheten och rinner ut i havet. Strax norrut finns ett slagfält där alliansens nya glaive throwers kämpar mot hordens katapulter. Den fridfulla sjön har blivit exploaterad av goblins, Stonetalon Peak är totalt invaderat av Faceless Ones och tentakler sticker upp ur marken, ett säkert tecken på att Old Gods är inblandade. Runt det gamla kalhygget där Venture Co. höll till finns nu nya befästningar för horden och alliansen.

World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
Stonetalon Mountain är en av de zonerna som har förändrats mest. Kriget är i full gång överallt.

Slutligen tar jag flyget ner till Tanaris. Gadgetzan har vuxit men allt österut är översvämmat, inklusive de där störiga banditerna. Längre i söder är Uldum nu påbörjat men porten är stängd. Över bergen får jag en liten provsmak på den egyptiska designen där inne. Nere i Un'Goro Crater är det mesta ännu oförändrat förutom att stengubbar har tagit över flygplatsen, och Silithus ska enligt uppgift vara som förut, än så länge.

World of Warcraft: CataclysmWorld of Warcraft: Cataclysm
Och om ni tittar till höger kan ni se Uldum, en hel zon konstruerad av titanerna med egyptiskt tema.

Jag återvänder norrut och hälsar på hos Jaina, som fortfarande håller hov i Theramore även om en del tyder på att hon tänker flytta. Theramore har fått en välbehövlig motorväg västerut för att slippa den hysteriska omvägen genom träsken, och kommer nog att fortsätta att vara en viktig plats. Även Winterspring är enligt uppgift som förut, så där avslutar jag min lilla rundflygning av Kalimdor. Redan nu är mycket förändrat och det kommer att vara en helt ny upplevelse att levla upp här, mest för Horde-spelare men också för alla andra.

World of Warcraft: Cataclysm
Trötta allians-spelare slipper nu springa hela den låååååånga vägen runt Dustwallow Marsh.

Relaterade texter

World of Warcraft: CataclysmScore

World of Warcraft: Cataclysm

RECENSION. Skrivet av Mikael Sundberg

Blizzard bränner ner sin värld för att bygga upp den igen, bättre än någonsin. Mikael Sundberg har ringt ut det gamla och ringt in det nya, och haft väldigt kul på vägen...

Blizzard registrerar The Dark Below

Blizzard registrerar The Dark Below

NYHET. Skrivet av Mathias Holmberg

Sidan MMO-Champion rapporterar att Blizzard registrerat ett nytt varumärkte: The Dark Below. Det ryktas att det handlar om en expansion till antingen World of Warcraft...



Loading next content