Svenska
Gamereactor
artiklar

Redaktionsdispyt: Musikspelen slår tillbaka

En ny dispyt har blossat upp på Gamereactors redaktion, denna gången handlar det om musikspelens kommande comeback

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

För några år sedan dödförklarade vi musikgenren efter att Activision mättat marknaden med lite väl många Guitar Hero-releaser under lite väl kort tid. Att Rock Band gick från lättillgängligt partyspel till renodlad rocksimulator i och med Rock Band 3 gjorde knappast susen för genren, heller, som vissa av oss aldrig skulle återupplivas. Men vi trodde fel. Både Guitar Hero och Rock Band återvänder i höst och på redaktionen har det uppstått en dispyt. Vissa av oss på Gamereactor ser innerligt fram emot mer musiksmisk medan andra önskar att genren förblev död och begraven.

Redaktionsdispyt: Musikspelen slår tillbaka

Petter säger: Jag har saknat er!
Jag var inte särskilt trött på vare sig Guitar Hero eller Rock Band när både EA och Activision bestämde sig för att begrava spelserierna. Visst, Activision spottade ur sig för många spel under på tok för kort tid och Rock Band 3 var för invecklat för sitt eget bästa men jag hade svinskoj, med i stort sett varenda titel och i varenda låt som jag lirade under flera, flera år och ser därför väldigt mycket fram emot en comeback från de båda. Guitar Hero Live ser intressant ut även om det pseudo-dokumentär-aktiga live-upplägget har en del att bevisa. Rock Band 4 visas upp på E3 om en dryg månad och det är jag rysligt sugen på att få kika på. Jag vill rocka Pearl Jams "Alive" igen med polarna, lira lite Powerslave (Maiden) på trummor och känna hur svetten lackar. Jag välkomnar nya delar i dessa spelserier med öppna armar.

Redaktionsdispyt: Musikspelen slår tillbaka
Detta är en annons:

Jerry säger: Nej, bara nej
När jag fick höra talas om Rock Band 4 och Guitar Hero 738, kände jag absolut ingenting. Mitt sinnestillstånd när jag tänker på dessa utrotade seriers stundande återkomst, kan närmast liknas vid Jack Nicholsons tomhet i slutet av Gökboet. Jag saknar minsta tillstymmelse av hype, vilket till största del beror på minnet utav den totala Guitar Hero-inflation som rådde för några år sedan. Mina känslor kring hela plastinstrument-grejen anno 2010 kan summeras med ordet "Apple-effekten", det vill säga: för många produkter under för kort tid, till för högt pris. Mitt intresse för Guitar Hero och Rock Band stendog någonstans efter Guitar Hero 3, och sedan dess har suget aldrig kommit tillbaka. Inte ens några års vila och ett par helt nya titlar till en ny konsolgeneration väcker någon pepp, utan jag känner bara ett starkt, osvikligt "Nej".

Redaktionsdispyt: Musikspelen slår tillbaka

Simon säger: Inte ett extranummer till, tack
Jag hade tidigare en granne som maniskt fingrade plastgitarr i Guitar Hero 3 för att kunna överleva en genomspelning av Through The Fire And The Flames med Dragonforce på svårighetsgraden Expert. När han en dag nått sitt mål skrek han - högt och länge. Jag gillade konceptet i Guitar Hero och hade vrålskoj under ett par månader då jag försökte bemästra Hard-nivåerna. Därefter införskaffades mikrofon, plasttrummor och en ny gitarr inför det fjärde spelet. Sedan svalnade intresset rätt snabbt, tyvärr. Vi växte helt enkelt ifrån varandra. Förutom lite pliktskyldig dammtorkning har jag inte rört någon av plastgrunkorna på åratal och har heller inga direkta planer på det. Att syssla med faktisk musik faller mig mer i smaken numera och ingen ny installation av Rock Band eller Guitar Hero kommer att förändra detta. Jag behöver inget extranummer från någon av dessa spelserier.

Redaktionsdispyt: Musikspelen slår tillbaka
Detta är en annons:

Cecilia säger: Välkomna hem!
Jag har många fina minnen tillsammans med speciellt Guitar Hero. Så många timmar som jag lagt ner för att försöka uppnå briljans, så många timmar som jag tillsammans med vännerna rockat till La Grange. Ingen ville ha den äldsta gitarren hemma hos mig, den var så utnött att knapparna knappt svarade när man tryckte på dem. Jag älskade det och även om jag kanske inte kommer att lägga ner min själ i de nya spelen så vet jag att någon annan garanterat kommer att göra det. Jag vill att den personen ska få chansen att uppleva det enorma nöje som följer med dessa spel. Kanske kommer jag köpa det ändå, för att återuppleva några av de där Guitar Hero-kvällarna som vi brukade avnjuta. Självklart är det jättepositivt att Guitar Hero och Rock Band kommer tillbaka, jag ska hälsa dem välkomna med öppna armar.

Redaktionsdispyt: Musikspelen slår tillbaka

Aldin säger: Fram med plasten
Jag har tappat räkningen på alla gånger jag tagit fram Guitar Hero 3 innan jag insett att mina plastgitarrer är sönder. Det fanns något magiskt med dessa spel. En-mot-en läget, poängsystemet, svårighetsgraderna, allt detta kombinerat förvandlar ett simpelt koncept till en otroligt inbjudande upplevelse. För att inte nämna tävlingsinriktad. Dessutom erbjuder den här typen av spel folk som mig själv, som endast kan spela en usel version av ledmotivet till "Björnes Magasin" på riktig gitarr, en imaginär upplevelse av att spela riktiga rockklassiker. Så, jag är naturligtvis glad över musikspelens återkomst. Äntligen kommer jag återigen sitta i soffan och försöka få 100% på en otroligt svår låt. Visserligen på svårighetsgraden "normal" men ändå.

Redaktionsdispyt: Musikspelen slår tillbaka

Oliver säger: Mer sugen än väntat
Jag har spelat hundratals timmar av Rock Band och Guitar Hero. Det var få av dessa spel jag inte köpte. Jag skaffade till och med Beatles-spelet, trots att jag inte är ett enormt fan av deras musik. Guitar Hero 2 och Rock Band är två av de mest belönande spelupplevelserna jag har haft. Men det blev som bekant alldeles för mycket på för kort tid, utan framsteg som rättfärdigar överflödet. Gör någonting för länge, vad som helst, så blir det tröttsamt. En paus kan göra underverk. När det började tisslas och tasslas om nya delar ur både Rock Band och Guitar Hero kände jag suget efter att rocka plastinstrument återvända inom mig. Förra veckan drog jag faktiskt fram min gamla Xbox 360 med den vita Xplorer-guran för att färska upp minnet. Bortser jag från insikten att jag har blivit urkass var det en extremt trevlig upplevelse att hoppa in i det virtuella rocklivet igen och sedan dess har det nog inte gått en endaste dag utan att jag bränt av åtminstone två-tre låtar. Huruvida Activisions nya vision för Guitar Hero fungerar eller ej får vi se och Rock Band 4 har vi inte sett något från än. Men jag är redo. Och det hindrar inte mig från att spela "riktig" musik också, Simon.

Redaktionsdispyt: Musikspelen slår tillbaka

Björken säger: "These go to eleven"
Det är ju självklart att jag blir helt sprallig i brallan av att höra om musikspelens återkomst. Hur man ska förnya och förbättra detta sanslöst enkla koncept och varför man valt att bara fokusera på en enslig gitarr i kommande Guitar Hero: Live ställer jag mig så klart frågande till men suget efter att återigen få ösa likt en galning är oerhört starkt inom mig. Alla de svettiga och halvnakna stunder jag spenderat med att leva ut mina rockstjärnedrömmar i Rock Band- eller Guitar Hero-spelen är kära minnen för mig, och tråkigt nog för mina grannar, som jag förhoppningsvis får leva ut ännu en gång under 2015.
Min ömma önskan är dock att utvecklarna till både Guitar Hero: Live och Rock Band 4 inte stirrar sig blinda på att förändra den redan utmärkta spelmekaniken utan istället lägger sin yttersta fokus på att göra innovativa och beroendeframkallande spellägen. Sedan får de för tusan inte glömma det allra viktigaste: Bjud på en spännande och varierande låtlista där så många genrer som möjligt får vara med och mysa. Jag kan knappt bärga mig till jag ännu en gång, med plastinstrument i handen, får rocka loss själv eller med vänner i mitt kära vardagsrum. Den här typen av partyspel kommer aldrig gå ur tiden för mig.

Redaktionsdispyt: Musikspelen slår tillbaka

Jonas äger: I rättan tid
Mitt intresse för musikspelen dog i precis samma veva som genren dog ut. Det blev till slut lite för mycket av det goda. Därefter har det varit lugnt och min enda kontakt med dem har varit de få gånger jag hälsat på någon bekant som fortfarande tycker om att veva Queen-dängor på Playstation 2 med glappande strummer. Men tiden läker alla sår, heter det ju, och undan för undan har suget börja komma tillbaka igen. Nu är jag återigen redo att leka hårdrockguru och headbanga så möblemanget flyget medan jag bränner av sönderspelade Bandit-hits på löpande band under yvigt gestikulerande. Jag tror både vi spelare och utvecklarna lärde oss något under den senaste massakern, vi kommer välja en serie och inte handla lika besinningslöst, och utvecklarna kommer satsa mer på DLC än minimala gitarrgimmickar och bandutgåvor. På det sättet kommer det hålla längre den här gången och se till att musikspelen nu är här för att stanna.



Loading next content