Svenska
Gamereactor
artiklar

Betala för moddar - Bu eller bä?

Valves senaste påhitt, som innebar att man kunde betala för mods, har mottagits med kall hand.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Något som är synonymt med PC-versioner av allehanda spel är, förutom att vara snäppet vassare kvalitetsmässigt, möjligheten att lägga till modda. Tack vare moddar har vi upplevt många favoriter på helt andra premisser än vad utvecklarna tänkt sig. Rockstar tänkte sig nog inte att vi skulle ha möjligheten att flyga omkring med en Niko i Superman-utförande när de utvecklade Grand Theft Auto IV. Eller hade Bethesda kunnat ana att vår karaktär i deras Elder Scrolls V: Skyrim en dag skulle kunna prata med auto-tunad röst?

Spelvärlden består av miljontals olika mods till hundratals, för att inte säga tusentals spel och den gemensamma nämnaren för alla dessa hemmabyggen har alltid varit prislappen. De har alla varit gratis. Men i framtiden kan det bli ändring på det, i alla fall på Steam.

Betala för moddar - Bu eller bä?
Möjligheten att styra havremoppe är bara ett exempel på galna mods.

Det var i fredags som bomben släpptes. Valve hade på Steam lanserat möjligheten att köpa mods via deras moddverktyg "Steam Workshop". I nuläget är det framför allt tidigare nämnda Elder Scrolls: Skyrim som begåvats med funktionen, som också fått utstå mer ris än ros. Men innan vi börjar syna beslutet i sömmarna hade jag tänkt förklara hela idén lite närmare. Själva anledningen till varför man nu kan välja att sälja sitt mod snarare än att lägga ut det gratis beror, enligt Valves Tom Bui, på att man vill uppmuntra moddarna och deras "(...) incredible creative work (...)".

Detta är en annons:

Tanken är god, du som moddare väljer om du vill ta betalt för din skapelse (då antingen genom att sätta ett fast pris eller begära valfri summa) eller enligt traditionens vana trogen ge ut det gratis. Sen kan jag som spelare betala en slant om jag är intresserad av modden i fråga. Gillar jag dina ditt material är chansen stor att jag också vill se mer från dig. Då kan jag, för att "uppmuntra" dig, betala en liten summa. I en utopi skulle det fungera felfritt och falla i under tillgång och efterfrågan. Men det finns en baksida, framför allt råder det lite tvivel om upphovsrätt.

Betala för moddar - Bu eller bä?
Steams Workshop under Just Elder Scrolls V: Skyrim. Betalavdelning självklart?

Ett fall var då moddaren "Chesko", som hade släppt ett fiskemod mot betalning, ifrågasattes då det uppdagades att modden innehöll en animation som inte var hans. Och som han inte hade begärt tillstånd för att sälja. Ägaren av animationen, "Fore", bekräftade via Destructoid att Chesko mycket riktigt inte hade kollat med denne om tillstånd och passade också på att delge sina åsikter om idén att ta betalt för mods:

"Making money with mods is totally against my attitude," (...)"It's the end of a working and inventive modding community."

Detta är en annons:

Chesko hävdade till sitt försvar att han inte hunnit kontakta Fore än, men att han så fort problemet tagits upp, betalat tillbaka till de som köpt modden och sedan tagit bort det från Steam Workshop.

Fore är inte ensam, den generella inställningen till initiativet är allt annat än god. Enligt protestlista på Change.org som riktar sig till Valves Gabe Newell och ZeniMax Medias Christopher Weaver, hävdas det att initiativet kan komma att skapa dels stora hål i gemenskapen men också "(...) flood the Workshop with thousands more "mods" that will literally do nothing productive to the game."

Betala för moddar - Bu eller bä?
Den uppmärksammade fisketuren fångad på bild.

Ordvalen på olika forum varierar, men som förväntat är förslaget ingen större hit. Många argumenterar för att moddar ska vara gratis rakt av medan andra anser att det skulle kunna gå att ta betalt om modden i fråga är mer omfattande. Något som verkar vara en bättre idé enligt massan, är möjligheten att donera pengar snarare än att tvingas betala, då den möjligheten redan existerar på exempelvis Nexusmods.com. För den som verkligen är intresserad av hur diskussionen går är det bara att Googla på "steam paid content" och hoppa på valfri länk, så märks det rätt fort.

Betala för moddar - Bu eller bä?
Ett litet (men oumbärligt) tillägg som gör att du kan nyttja denna mackapär till det den är tänkt för.

För egen del sitter jag på två stolar. Jag snickrar inte moddar själv med använder desto fler. Den superba grafikmodden "ICEnhancer 3.0" till Grand Theft Auto IV och den meningslösa men ytterst praktiska modden som gör det möjligt att tina dina simmars mat i The Sims 3, är några exempel. Möjligheterna som dessa små tillägg ger tillsammans med faktumet att i stort sett allt är gratis kategoriserar mig som anhängare av gratissidan.

Men på samma gång är jag medveten om att det ligger mycket jobb bakom den där WinRAR-filen. Jobb som om jag, i egenskap av gratisätare, i fortsättningen får som jag vill, också fortsätter vara av ideell karaktär. Spontant skulle jag nog hellre skriva på för möjligheten att donera valfri summa snarare än att tvingas betala ett fast pris för något som jag, måhända, senare inte ens tycker om. Men det tål att upprepas, jag sitter inte och snickrar.

Betala för moddar - Bu eller bä?
Vissa skrämmer upp grafiken en aning (som här, RealVision ENB)

Senast idag (28/4) kunde vi rapportera att Valve har backat och ska ta bort funktionen i Steam Workshop, med anledning av mottagandet men likväl värt att notera är att den här idén med efterföljande diskussion fortfarande befinner sig i pionjärstadiet och med tanke på att det finns både regelverk och planer på att expandera till andra spel får undertecknad en känsla av att det här är något som mycket väl kan utvecklas, fast då kanske under andra förhållanden (utökad möjlighet till donation som i Nexus-fallet kanske?).

Som slutplädering vill jag höja frågan: Även om det varade knappt en vecka och nu beslutats att dras tillbaka för översyn, kan det allmänna modcommunityt, trots sin storlek, påverkas negativt även av doneringar? Kan en sådan här idé minska antalet gratismoddar eller åtminstone kvalitén, om det finns pengar att tjäna? Och om så är fallet, att gratismodden försvinner från en plattform mer och mer, hur mycket mindre blir skillnaden på mod och DLC?



Loading next content