Svenska
Gamereactor
artiklar
Batman: Arkham City

Allt om Batman: Arkham City

Batman: Arkam Asylum utsågs till ett av 2009 års bästa spel, och nästa år är det dags uppföljaren. Jonas har tagit reda på exakt allt du borde veta plus lite till om den lovande titeln...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Visst, Jokern är besegrad, åtminstone för tillfället, men Arkham Asylum är ödelagt. Därmed finns det inte längre någon plats för alla de ohyggliga psykopater som tidigare fanns inlåst bakom dess tjocka stenmurar. Quincy Sharp som tidigare var fångvaktare på Arkham har tagit på sig äran för Jokerns nederlag, och under det år som gått sedan föregångaren valts till borgmästare i Gotham City.

Hans åtgärd för att få bukt med alla extrema galningar var att köpa upp en stor del av Gotham Citys fattigare kvarter. Bygga rejäla murar runt området och sedan låta buset husera fritt i vad Sharp döpt till Arkham City, så länge de bara betedde sig illa där innanför. Som övervakare för det milt sagt riskabla projektet anlitas psykologen Hugo Strange, som dock tycks ha en egen agenda planerad. Och en lirare som Two-Face har heller inga planer på att hålla sig till dealen utan vill gärna åtnjuta respekt. Något han tänker åstadkomma genom att mörda Catwoman.

Batman: Arkham City
Catwoman är en av nykomlingarna till Batman: Arkham City och det spekuleras om att man kommer att kunna spela co-op där en styr henne respektive Batman. Rocksteady vill dock varken bekräfta eller dementera... ännu i alla fall.

Batman själv är milt sagt skeptiskt mot hela idén om Arkham City där ondskan och galenskapen frodas precis utanför Gotham City. Och han har också haft en romans med Catwoman, och har inga planer på att låta ex-flickvännen falla offer för Two-Face, och beger sig därför till Jordens sannolikt farligaste plats, Arkham City där äventyret tar sin början.

Detta är en annons:

Till skillnad från hur det brukar vara i den här typen av spel, är Arkham City en direkt fortsättning av Arkham Asylum. Det betyder att ingen märklig naturkraft strippat Batman på alla coola prylar han samlade på sig i föregångaren, ett öde som annars drabbar hjältar som Samus Aran, Spider-Man, Kratos och Dante mellan varje nytt spel. Tvärtom får man starta med allt man hade efter det första spelet, komplett med en del nya, och naturligtvis finns det ytterligare en massa fräscha prylar att samla på sig. Dessutom kan några av de gamla nyttjas på fler sätt än tidigare, så det är numera fullt möjligt att exempelvis spraya sina motståndare med sprängdeg istället för att bara kunna rasera väggar.

Målsättningen från Rocksteady är skyhög, och att man planerat detta långt i förväg hittade vi bevis för redan i Batman: Arkham Asylum där den som utforskade området ordentligt kunde hitta kartor och planer för Arkham City på Sharps kontor. Då visste ingen vad det var, när uppföljarens upplägg alltså i själva verket fanns där fullt synlig som ett av de coolaste påskäggen i spelhistorien.

Batman: Arkham CityBatman: Arkham City
Batman har kvar alla de förmågor han lärde sig i föregångaren, liksom alla hjälpmedel. Med det sagt så finns det en hel drös nya coola prylar att samla på sig för att ha en chans att lyckas med äventyret.

Rocksteady har helt velat undvika att göra ett Batman 1,5 och tanken är att det ska finnas så mycket nyheter i detta spel att det ska överträffa allas högt ställda förväntningar. Utvecklingen påbörjades redan innan Batman: Arkham Asylum var färdigställt och det är redan i ett så pass bra skick att det redan nu är möjligt att spela igenom det från början till slut. Ännu släpps inte Batman: Arkham City förrän om ett helt år, tid Rocksteady tänker använda till att lägga in fler funktioner och verkligen finslipa spelupplevelsen.

Detta är en annons:

Där Arkham Asylum mestadels bestod av trånga ytor där Batman fick använda sin list för att ta sig omkring bland alla galningar, består Arkham City av en hel stad. Det finns alltså betydligt mycket mer ytor att röra sig på, vilket lett till att Rocksteady har stuvat om spelbarheten ordentligt. Några exempel på det är en radiomojäng som kan användas för att avlyssna vad fienden har för sig i staden, en Bat Claw som låter dig komma åt avlägsna föremål samt rökbomber för att snabbt kunna undkomma större folksamlingar. Fienden kan också attackera på långt håll nu, vilket Batman självfallet kan kontra på samma sätt som i närstrid.

Batman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham City
Både Jokern och hans hejdukar, Harley Quinn och Two Face kommer att vara med i Batman: Arkham City liksom en hel del annat patrask som lever instängda innanför murarna.

De långa avstånden tillryggaläggs lämpligtvis flygande som det anstår en riktig läderlapp, och just denna funktion har sett över rejält. Nu har man betydligt bättre kontroll över vad man gör och kan till exempel störtdyka mot marken för att slita med sig någon gangster från marken. Det går även att greppa tag i föremål runt omkring medan man flyger för att ta ny sats så man snabbt kan ta sig mellan husfasader, landa på lyktstolpar eller höga statyer.

Arkham City är dessutom uppdelat i distrikt mellan olika gäng som tagit över delar av staden, ledda av skurkar som Jokern och Two-Face. På en del håll är det förenat med livsfara att synas, så det gäller att överlista kötthögarna till fiender med att vara riktigt slug. Strid går dock inte att undvika helt, och det redan urgrymma kampsystemet från ettan har sett över ytterligare. Nu kan Batman till exempel slåss mot två fiender samtidigt och även nyttja flera av sina tillbehör i strid.

Batman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham City
Bakom Arkham City ogenomträngliga murar har en rad kriminella gäng bildats. För självklart kan ingen superskurk med självaktning vara utan ett riktigt anhang.

The Riddler, Gåtan, är också tillbaka med nya gåtor att knäcka. Den här gången har han inte haft samma tid att förbereda sina vansinniga tankenötter dock och det är upp till Batman att gå lite burdusare fram med de kriminella för att få fram ledtrådar. Man kan till exempel scanna ett gäng och se vem som bedöms ha viktig information, och sedan försöka dänga alla utom just den personen. Vilket är lättare sagt än gjort när man studsar runt i en vansinneskombo och möblerar om ansiktet på köttberg efter köttberg. Sedan gäller det att förhöra vederbörande får att få nödvändiga ledtrådar.

Eftersom man kommer ha en helt annan frihet i Arkham City har Rocksteady även lassat på med sidouppdrag. Nu kan du träffa birollsinnehavare som behöver få något ärende uträttat för att samarbeta, vilket ökar på variationen och ger längre speltid för den som vill dryga ut sitt äventyr med lite sidospår. Alla är nämligen inte superskurkar, och med den nya korrupta regimen i Gotham är det lätt att bli inlåst i Arkham City, det gäller även politiker som råkar tycka lite annorlunda och andra till synes oskyldiga.

Batman: Arkham City lovar extremt gott redan nu och blotta tanken på Rocksteadys kunskap, Warners djupa plånbok och det redan underbara grundkonceptet gör att vi inte kan annat än tro att vi har en riktig höjdare framför oss och möjligen en seriös kandidat till årets spel 2011.

Batman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham City
Batman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham City
Batman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham City
Batman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham CityBatman: Arkham City

Relaterade texter

Batman: Arkham City - Armoured EditionScore

Batman: Arkham City - Armoured Edition

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Ett av denna generations bästa spel kommer till Wii U redan såhär på premiärdagen. Jonas Mäki har hårdtestat Armoured Edition av Batman: Arkham City och satt ett betyg...

Batman: Arkham CityScore

Batman: Arkham City

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Uppföljaren till ett av 2009 års bästa spel är äntligen här. Redaktör Jonas "Rakastan" Mäki har slängt på sig Batman-dräkten...

7
Stor Warner Bros-rea på PSN

Stor Warner Bros-rea på PSN

NYHET. Skrivet av Fredrik Säfström

Idag är det 75 år sedan som Batman fick se dagens ljus för första gången och det firar man genom att erbjuda en rad olika Warner Bros-spel till ett mycket bra pris via...

3
Stor vårrea på Xbox Live Marketplace

Stor vårrea på Xbox Live Marketplace

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Om du är sugen på något nytt att spela till Xbox 360 så rekommenderar vi att du raskat surfar över till Major Nelson som lagt upp en diger lista över spel och DLC som är...



Loading next content