Svenska
Gamereactor
artiklar
Batman: Arkham Knight

Nybörjarguide: Batman Arkham Knight

Är du också ute och ränner på Gothams mörka gator denna vecka? Här får du då lite spoilerfri guidning för att göra ditt liv som Gothams mörke riddare en smula enklare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter att ha agerat vardagshjälte på Gothams gator under dem senaste veckorna har vi lärt oss ett och annat. Ett och annat som garanterat kommer att följa med oss in i vår andra genomspelning, eftersom Rocksteady till största möjliga mån vägrar att hålla oss i handen. Därför kan det vara värt att få några smärre tips innan det är dags att sparka skurkstjärt och glidflyga obemärkt över Gothams mörklagda gator och torg.

(01) Ut och slåss
Även om du ser dig själv som en riktigt rutinerad Arkham-spelare, kommer det garanterat att ta sin tid innan du känner dig 100% bekväm igen. Främst eftersom Rocksteady inte erbjuder någon form av upplärning överhuvudtaget, bortsett från Batmans standardattacker som ligger listade i meny. De första timmarna kommer därför att präglas av frustration, svett och en hel del tårar, vilket leder oss till tips nummer ett; Ut och slåss, så fort som det bara går. Lägg storyn åt sidan för en liten stund, leta upp ett gäng uttråkade, strykbenägna skurkar och lär dig på nytt hur man bäst bankar köttskalle. En högerkrok i taget. Du kommer ändå att bli totalförnedrad i ett senare skede av den högre skolans muskelberg.

(02) Avvakta om det krävs
Det öppna sandlådan i sig kan ibland vara lite kontraproduktiv. Bara för att du ser ett potentiellt gäng som kan behöva sig ett kokt stryk, så betyder det inte alltid att du själv är kapabel nog att dela ut det. Vissa vaktposter är till exempel skyddade av massiva, stationära kulsprutor som utan att blinka förvandlar vår allas hjälte till ett sämre sänglakan på nolltid. Samma gäller även för alla de kidnappade brandmännen runt om i staden som bara måste räddas, vilket ofta resulterar i en otroligt blåslagen Läderlapp och brandmän kvar som gisslan. Har du inte låst upp rätt verktyg i arsenalen än som motverkar diverse problem i sidouppdragen, är det nog bäst att du kommer tillbaka vid ett senare skede.

(03) Uppgradera glidet
Centrerar du kameran vid valfri kant runt om i Gotham ser du en ikon som ger dig möjligheten att använda din Batclaw. Antingen som en vinsch för att komma upp till just den kanten eller som en sorts trampolin, som sedermera skjuter dig rakt ut i natthimmeln. Den trevliga lilla apparatens snabbhet kan bli uppgraderad flertalet gånger under äventyrets långa resa, vilket då tar dig ännu högre upp i natthimmeln varje gång. Och eftersom du mången gång kommer att se dig själv segla mellan dem tre öarna, så är det utan tvekan en uppgradering att göra.

Detta är en annons:

(04) Smiska sidouppdrag
Dina huvuduppdrag är sorterade som den översta ikonen av ditt uppdragshjul (tryck höger på D-paden), följt av sidouppdragen som täcker upp resterande av hjulets omkrets. När du startar spelet kommer det att finnas en handfull av dessa, medan resterande låses upp under resans gång när diverse kriterier är uppnådda i huvudstoryn, eller platser är upptäckta staden över. Använd den analoga spaken i mån om att välja vilket uppdrag du vill som ditt huvuduppdrag. Vägen dit markeras på kompassen uppe på skärmen, och en finurlig Läderlappssymbol lägger sig även uppe bland Gothams moln precis över uppdraget. Om du inte är mitt uppe i ett storyuppdrag, kan du alltid avbryta det uppdrag du har planerat och åka iväg och sparka skurkar i plytet istället. Om det nu är din kopp te. I slutändan en funktion som dock kommer till användning vid allmän frustration eller om tekniken fattas för att komma vidare i pågående utredning.

(05) Kartlägg Gotham (1)
Vaktposter, vakttorn, drönare och minor infekterar sandlådan som är Gothams tre öar denna gång också. Och deras olika platser läggs till på din karta över världen om du självmant markerar de, är tillräckligt nära för att höra vakternas konversationer (för torn och utposter), eller om du lyckas få information via Alfreds vänliga uppdateringar lite här och var. Vakttorn och luftburna drönare är relativt lätta att markera om du lyckas komma tillräckligt högt upp och kikar efter de röda strålarna som sänds utifrån båda. Minorna är dock givetvis begravda under Gothams gator och utger ett dissonansaktigt ljud samt ett blinkande rött ljus vid kontakt. Något som rekommenderas att leta efter när du sitter bakom ratten på din Batmobile (som vi alla älskar, eller hur Petter?).

(06) Kartlägg Gotham (2)
Förutom klassisk fiendeockupering präglas Gotham av två andra flerdelade uppdrag vars platser endast kan avslöjas via visuella medel, alternativt information från Alfred. Kidnappade brandmän är som sagt hållna gisslan på hemliga platser runt om i sandlådan, och noterbart är att vi har hittat ett par längst med dem yttersta "väggarna" av öarna. När du väl lyckas hitta brandmännen väntar sedermera en otroligt stryksugen grupp av skurkar redo för handgemäng. Det andra uppdraget förlitar sig istället på dina färdigheter som detektiv, där ett större antal av kroppar placerats ut på tak runt om i Gotham med ett litet meddelande från mördaren i form av en ljudfil. Håll därför ett extra öra öppet för någon form av operamusik, medan du ränner omkring och gör Gotham till en bättre plats för alla involverade. Även om du befinner dig nära dock, så kan det vara rätt så problematiskt att lokalisera den exakta platsen (främst på grund av din Batmobile vars motor inte direkt är stämplad som energisnål). Håll dig därför till glidflygning och spänn upp ögonen lite extra, så borde det gå smärtfritt.

Batman: Arkham KnightBatman: Arkham Knight
Detta är en annons:

(07) Prioritera dina attacker (1)
Glöm benhårda kräk, svärdsskurkar och irriterande elektroniknissar för en liten stund. Medics är det i särklass största hotet i fiendens armé av rötägg, som med sin medicinska finess har möjligheten att återuppliva sina kamrater om tillfälle ges. En finurlig apparat kan under ett senare skede i spelet blocka ut deras signal och på så sätt steka de på plats, men tills dess rekommenderas det starkt att gå efter de små rötäggen allra först.

(08) Prioritera dina attacker (2)
Några fiender som även de går oss på nerverna är muskelbergen (vårt namn på de), som blockar vartenda rakt slag du försöker dig på. Vilket gör att du först måste få dem lite snurriga via en smärre mulning med din mantel innan du ens kan börja tänka på att dela ut högerkrokar. Det tar uppåt 15 slag att knocka de, så din bästa strategi mot muskelbergen är utan tvekan att först rensa slagfältet på resterande vapenlösa skurkar (läkare inte minst). Du kan fortfarande kontrasamtidigt som du delar ut stryk på annat håll, så om du har snabba fingrar, tajming och tid, är din bästa chans att bara fortsätta kombon. Så, starta en kombo och kontra endast inkommande slag och fortsätt tills Läderlappens knytnävar blöder svart. Om rötäggen bär knivar eller chockvapen, är det bara att använda "The Disruptor" (när du har låst upp den givetvis), vilket får de att vackla en aning. Om du dock har två vapenbärande muskelberg i en skurkgrupp rekommenderas det starkt att knocka alla innan du tar itu med de båda.

Batman: Arkham KnightBatman: Arkham Knight

(09) Skapa några explosiva kroppar
Ett finurligt litet trick; Gör en tyst takedown och spreja sen explosiv gel på dennes kropp. När resterande fiender sedermera kommer till undsättning är det bara att vänta, följt av ett enkelt knapptryck för en behaglig dag på jobbet. Noterbart är dock att vissa typer av fiender kan lokalisera gelen och koppla bort explosionen i fråga.

(10) Drönare och osynliga vakter
Även om detta förklaras vid en specifik situation i spelet så är det värt att upprepa. Använd din fjärrstyrda hackingapparat på drönarnas kommandocentral och på så sätt få tillgång till koderna för deras mekaniska kompanjoner. Luta dig sen tillbaka och njut av när drönarna i fråga anfaller sina egna mannar. Du kommer också att under resans gång stöta på flertalet fiender vars utrustning inte syns från "Detective mode". Mot spelets sluttamp kan du blocka bort det också med en finurlig apparat, men till en början är det nog bäst att hålla ett extra öga öppet för vakternas radiosnack. Eftersom den symbolen fortfarande är synlig när du smyger omkring i "Detective mode", vilket ger dig en ungefärlig bild av vart denne ändå befinner sig i slutändan.

Batman: Arkham KnightBatman: Arkham Knight

(11) Underskatta inte din Batclaw
Häftigare och mer avancerade apparater väntar garanterat längre fram, men inget slår ändå tryggheten och enkelheten i att använda sig utav sin Batclaw när orken tryter under handgemäng. tryck på ena axelknappen, för att skicka iväg den mot din fiende och sedan dra de mot dig. Efter det är det bara att avsluta med en klassisk benbrytarslag och alla problem är lösta.

(12) Smyg före stryk
Det är utan tvekan en större betoning på våld och allmänt stryk i Batman: Arkham Knight än tidigare delar i serien, men det behöver inte nödvändigtvis betyda att du inte kan använda huvudet före bicepsen i vissa situationer. Oddsen kommer onekligen att vända sig till din fördel om du spenderar en minut eller två på att lokalisera dina fiender innan du hoppar in med bicepsen först. Vilket i sin tur resulterar i att du då kan lägga upp strategier, tänka ut diverse rutter genom rum och vilka fiender som du helst blir av med först (läs punkt 7 och 8).

(13) Batmobile (1)
Vissa hårt bevakade vakttorn kommer att bjuda dig på omöjliga odds. Scouta därför runt området en aning, då det gömmer sig kommandocentraler till grindar och diverse, som i sin tur ger dig möjligheten att öppna grindarna och sedan skicka in din Batmobile i full fläkt.

(14) Batmobile (2)
Att ränna omkring till fots på gatorna är inget att rekommendera, speciellt inte då när både skurkar och soldater patrullerar både gator och torg dygnet runt. Om du dock hittar dig själv i ett gatuslagsmål med ett gäng surmulna banditer, tryck in axelknappen för att kalla in din älskade Batmobile till undsättning på två röda. Som grädden på moset kommer den även att glida in och mosa rötäggen i fråga med gammal hederlig elektronik.

(15) Surfa på fordon och drönare
Du kan hoppa upp på visa typer av fordon genom hela spelet. Det är till exempel det enda sättet att förstöra luftburna drönare (med mera) samt det absolut enda sättet att känna sig som en renodlad tuffing. För att utföra det glider du endast ovanför fordonet i fråga tills du ser symbolen på skärmen som visar att det är dags. När det kommer till luftburna drönare så är lösningen att spreja lite explosiv gel och sen hoppa av så fort det bara går, följt av ett enkelt knapptryck och känslan av framgång.

Batman: Arkham KnightBatman: Arkham Knight

(16) Uppgraderingar
När du klarar av uppdrag och besegrar fiender tjänar du uppgraderingspoäng. Dessa kan sedan spenderas i flertalet kategorier i mån om att förbättra din dräkt, dina apparater och såklart din Batmobile, med mera. Och om du är precis som oss med ordentligt ringrostiga slagsmålsfärdigheter, rekommenderas vi att stärka din dräkts motstånd i all form av närstrid, då mer hälsa uppenbarligen resulterar i att fler slag kan tas emot). Om du å andra sidan favoriserar ett lite mer taktisk tillvägagångssätt föreslår vi att du tar en titt på apparaterna du har i din arsenal. Vilket då som sagt motverkar antagonisten Arkham Knights senaste tillskott i armén i form av Medics, drönare och så vidare. Men om du mot all förmodan fortfarande känner dig kapabel att ge dig an handgemäng med bicepsen före, blir det garanterat bäst att uppgradera dina "Combat" och "Pre-combat skills" i form av diverse apparater och attacker.

(17) Gåtans alla utmaningar
Riddler Challenges och diverse troféer har i vanlig ordning infekterat alla tre öar, och kan antingen bli markerade rent visuellt eller genom att förhöra Riddler-informatörer som vandrar omkring på gatorna. Som är markerade i en grön nyans och dessvärre oftast omringad av en större grupp kompanjoner. Vissa utmaningar kräver dock diverse apparater och uppgraderingar som endast går att låsa upp senare i spelet, samt en handfull där din Batmobile tvingas komma till användning. I dessa områden kommer du ibland att notera en lysande grön ruta på väggen som då fungerar likt en undersamling av utmaningar vilket kräver att du använder din Batmobiles "ljudvågspuls" för att sedermera avslöja ett spår av lysande frågetecken. Noterbart är också att dessa markeringar kan röra sig uppför byggnader och längst med tak, för att i slutändan leda till ytterligare en grön ruta som i sin tur avslöjar det hemliga rummet där en Riddler-trofé ligger gömd. Så håll ögonen öppna i största möjliga mån. Och precis som förut så kommer du givetvis kunna återvända till Gothams mörkbelagda gator och torg efter att du klarat av huvudstoryn i jakten på perfektion och säkerställa tryggheten en gång för alla.

Här läser du vår recension av Batman: Arkham Knight.

Batman: Arkham KnightBatman: Arkham KnightBatman: Arkham KnightBatman: Arkham Knight

Relaterade texter



Loading next content