Svenska
Gamereactor
artiklar

En hyllning till Satoru Iwata

Efter att ha förlorat striden med cancer dog Nintendo högste chef Satoru Iwata för två veckor sedan. Jonas Mäki har författat en hyllning till mannen som förändrade spelvärlden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag hade en lång och skön sovmorgon under min semester, vaknade runt 11-snåret och sträckte mig efter mobilen för att kolla vad klockan var. En hel drös Twitter-notifieringar, SMS och Instagram-ikoner syntes i mobilens överdel, vilket såklart väckte nyfikenheten. "Iwata död" skrev en vän. Vad nu? Detta kunde väl bara inte stämma?

En hyllning till Satoru Iwata
Satoru Iwata blev 55 år ung.

Det blev en trist dag, för visst stämde det, Nintendos populäre chef hade gått ur tiden på grund av cancer. Jag har som bekant (?) varit på semester och därför inte haft chansen att säga mitt om saken ännu, så därför gör jag det nu, lite senare än vad som kanske egentligen är brukligt. Och till att börja med vill jag slå fast att Satoru Iwatas storhet verkligen inte kan överdrivas, det är något så unikt som en chef för ett storföretag som själv var gamer ut i fingerspetsarna, som var med om att programmera framgångsrika spel och dessutom haft största respekt för sina anställda. Så låt mig inleda min hyllning och artikel till honom med ett citat:

"I sincerely doubt employees who fear that they may be laid off will be able to develop software titles that could impress people around the world."

Detta är en annons:

Iwata visste vad han talade om när han sade detta. Vad många kanske missat är att Nintendo-chefen själv varit en erkänt skicklig spelutvecklare ner på kodnivå. Hade hot om uppsägning fått honom att göra bättre spel? Förmodligen inte. Han såg på sin egen roll såhär: "On my business card, I am a corporate president. In my mind, I am a game developer. But in my heart, I am a gamer."

Det avspeglades hela vägen efter att han utsågs till chef för Nintendo år 2002. Gamecube höll på att sänka hela företaget, Game Boy Advance sålde absolut inte som den borde göra och Sony växte så det knakade och ryktades vara på väg att ta över den bärbara spelvärlden med en portabel Playstation. Det var tuffa tider. Att konkurrera med grafik var förmodligen inte möjligt eftersom Microsoft gett sig in på banan, inte heller att försöka slå dem i en bättre onlinetjänst.

En hyllning till Satoru Iwata
Många dömde helt ut Nintendo DS på förhand, men Iwata hade satsat helt rätt.

Och Playstation var vid den här tidpunkten den totala standarden för spel. Det Nintendo behövde var en revolution, vilket händelsevis var det arbetsnamn Wii gick under innan den lanserades 2006. Men revolutionen skulle komma tidigare än så, för den första hårdvaran som släpptes på beslut av Iwata själv var Nintendo DS, år 2004. Kritiken var inte nådig, man ska komma ihåg att Nintendo inte hade varit svagare än vid denna tidpunkt på flera decennier, och lösningen var alltså en prestandamässigt vek bärbar enhet som totalt skåpades ut av PSP, utan varumärket Game Boy i namnet (jämför med om Sony eller Microsoft slopat namnet Playstation och Xbox på sin nästa konsol), med värdelösa skärmar och en märklig Stylus-lösning.

Detta är en annons:

Jag var en av dem som trodde att Nintendo tappat koncepterna fullständigt. Det är genant att medge idag, eftersom man rimligen inte kunde vara mer fel ute än så. Nintendo DS kom att bli den mest framgångsrika bärbara spelenheten någonsin och Nintendo var tillbaka på banan som aldrig förr. Iwata hade alltså räddat hela företaget och fått dem att komma tillbaka med sådan brutal kraft att de på kuppen gav Sony den första riktiga förlusten med PSP och avskräckte Microsoft från att ens försöka sig på en portabel enhet.

Ett år senare var det dags igen. 2005 visades Revolutions handkontroller upp, och för att uttrycka det milt var folk inte imponerade. När prestandan avslöjades vara marginellt bättre än Gamecubes höll hakorna på att gå i golvet och när namnet presenterades trodde folk det var ett dåligt skämt. Det gick så långt att Microsoft under Peter Moore omfamnade Wii och menade att den var ett naturligt komplement till Xbox 360 för att få folk att avstå från Playstation 3.

En hyllning till Satoru Iwata
Wii gick under arbetsnamnet "Revolution". Ett milt sagt kaxigt namn som Nintendo dock visade sig ha täckning för.

'Wii60 Family' blev ett begrepp på diverse forum (detta var innan genombrottet för sociala medier), och Peter Moore har i efterhand medgett att han - liksom så många andra - helt missat dragningskraften för Wii. Iwata hade fattat ett korrekt beslut igen och det som följde var två-tre år av direkt makabra succéer för Nintendo. Både Nintendo DS och Wii krossade, fullständigt förintade konkurrensen, på alla försäljningslistor världen över och Nintendos egna spel som Wii Fit och Mario Kart Wii var bästsäljande vecka efter vecka.

En av orsakerna till att Iwata vågade bryta ny mark och totalt trotsa alla olycksfåglar, och dessa var riktigt många, som menade att det var dags att överge hårdvara och börja göra spel till andras konsoler - var Shigeru Miyamoto. Iwata var som sagt en mästerprogrammerare som gjorde otroliga grejer för företaget, men hans tekniskt överlägsna spel fick alltid stryk av Miyamotos i försäljning. Han kommenterade det såhär:

"Mr. Miyamoto taught me a painful lesson: Content really is king. His games outsold mine by a huge margin. I found out then that engineering is not quite as important as imagination. To be honest, I was ashamed."

En hyllning till Satoru Iwata
Det var cancer i gallgången som blev Satoru Iwatas öde.

Spel måste helt enkelt vara roliga och värda pengarna, och Nintendo kunde inte konkurrera på lika villkor med Microsoft och Sony. De var tvungen att prova något nytt. Iwata har kommenterat även detta och sagt:

"If you do the same thing as others, it will wear you out. Nintendo is not good at competing so we always have to challenge [the status quo] by making something new, rather than competing in an existing market."

Med facit i hand satsade Iwata alldeles rätt. Lilla Nintendo blev stormrikt medan Sony efter PSP fick en lång och trög svacka i närmare tio års tid, och Microsoft fick stånga sig blodiga för att nätt och jämnt ta över. Allt genom smarta, påhittiga och nyskapande idéer snarare än att konkurrera med bara hästkrafter och stor budget. Jag personligen anser att Nintendos spel dessutom hållit enormt hög lägstanivå och tack vare deras väldiga omtanke om varje titel där spelkänslan alltid är i fokus, tycks de klara tidens tand bättre än det mesta annat. Playstation 2 och Xbox startar jag i princip aldrig längre, medan jag inte skulle klara mig utan Gamecube och till och med Wii U används betydligt oftare när det ska spelas med goda vänner än Playstation 4 och Xbox One.

Det sista spelet Iwata själv jobbade på som programmerare var faktiskt Super Smash Bros Melee, och det så sent som 2001. Alltså bara året innan han blev högste chef. Han kommenterade det själv såhär:

"My actual last work on programming happened when I was working as the general manager of corporate planning at Nintendo. Something happened and the Gamecube version of Super Smash Brothers didn't look like it was going to make its release date so I sort of did a code review for it."

En hyllning till Satoru Iwata
Iwata var ensam programmerare för Balloon Fight, en klassiker som Nintendo använder sig av än idag, inte minst i grenen 'Balloon Trip Breeze' till Nintendo Land.

Han hade dock börjat sin bana hos utvecklaren HAL år 1980. Iwata är mannen som är huvudansvarig för tidlösa klassiker som Balloon Fight, vars mekanik sedan användes till simbanorna i Super Mario Bros, samt Earthbound. Iwata anses även vara en av de viktigaste faktorerna bakom Kirby's Dream Land, vilket blev så bra att Kirby själv blev en spelhjälte att räkna med. Som den meritlistan inte vore nog har Iwata beskrivits som ett smärre orakel när det gällde att utveckla komprimeringsverktyg för Pokémon Gold/Silver samt se till att Pokémon Stadium blev verklighet. Till det ska läggas att han också var med och kodade Super Smash Bros till Nintendo 64.

Det var efter att ha blivit chef för HAL, fått företaget på fötter och sedan briljerat inom Nintendo som han utsågs till Hiroshi Yamauchis efterträdare. Där den tidigare Nintendo-chefen var en stenhård och ultrakonservativ person, förde alltså Iwata med sig något nytt och det är tack vare honom Nintendo fortsätter vara relevanta. De sista åren har dock varit turbulenta. Nintendo 3DS har stött på hårdnackat motstånd i form av en förändrad spelvärd för bärbara format, men har trots smartphones och tablets sålt bra.

En hyllning till Satoru Iwata
Frågan är om Kirby någonsin blivit den superstjärna han är idag utan Satoru Iwatas insats.

Värre har det gått för Wii U dock där ingenting riktigt fungerat. Hårdvaran har inte levererat de där unika spelupplevelserna Nintendo talade så varmt om, och på flera sätt känns det mer som en HD-Wii än det där nya steget vi utlovades med tablet-spelande via Game Pad. Iwata hade dock planer för framtiden också och runt hörnet väntar kommande konsolen som går under arbetsnamnet NX och en smartphone-satsning. Iwata är arkitekten bakom båda dessa idéer, och även om den nya Nintendo-chefen såklart kommer sätta sin prägel på dem, så är grunderna fortfarande hans.

Nu när han vet vad som gick fel med Wii U och Nintendo 3DS, verkar det inte alls osannolikt att han i sitt frånfälle återigen kommer chocka spelvärlden ur sina sockor med briljanta idéer som får nya målgrupper att upptäcka TV-spelen och som gör det mer innovativt och roligare än någonsin. Jag vet att jag för min egen del kommer vara betydligt mer ödmjuk denna gång än när Nintendo DS och Wii släpptes. Man kan aldrig räkna ut Nintendo och NX kan mycket väl bli störst.

Vad som händer i framtiden är annars väldigt spännande. Vem som blir ny chef återstår att se, men sannolikt blir det någon internt framstående spelutvecklare. Nintendo har bara spelen att leva av, och är de inte längre roliga, så har de ingenting. Det kommer att bli ett nytt Nintendo vi tar del av med nya tankar och idéer, där mycket säkert kommer kännas otypiskt för företaget som måste anpassa sig till en ny värld. Men att de alls fortfarande är en urkraft att räkna med är alltså Iwatas förtjänst, och just därför känns det så motiverat och viktigt att tacka av honom med denna krönika, både professionellt och personligt. Så... stort tack för kaffet Iwata och vila i frid.

En hyllning till Satoru Iwata
En chef omtyckt både av anställda, gamers och konkurrenter som kommer vara mycket saknad.


Loading next content