Svenska
Gamereactor
artiklar

Hemma hos Logitech

Vår hårdvaruskribent Fredrik Lindman åkte till Portland för att träffa Logitech och kika på en helt ny produkt i G-serien...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vart är vi på väg? Tänker jag när vi sitter på bussen på väg till Logitechs testcenter i Camas. 45 minuter senare svänger bussen in på parkeringen och ett gäng nyfikna skribenter kliver av. Samling i ett av konferensrummen och klassisk amerikansk frukost bestående av munkar serveras. Jag sitter bredvid Ben från Australien och småpratar lite om vad som ska visas och vi är båda inne på att det är någon form av ljudorienterad produkt som vankas.

Mycket riktigt besannas våra tankar när presentationen rullas igång av Ujesh Desai, VP of Gaming hos Logitech. Efter presentationen delas vi in i två grupper och skickas till olika avdelningar. Min grupp börjar med att träffa Tracy Wick som är Senior Acoustical Systems Engineer. Han berättar om hur högtalarelementet i nya Artemis Spectrum är konstruerat och visar med olika maskiner hur mycket bättre deras nya element är jämfört med det gamla. Ett nytt material i själva membranet för att få bättre kontroll och jämnare ljudåtergivning i framförallt det högre registret visades, och Tracy pratade även om deras nya hybridmaterial inuti själva elementet.

Jag försökte fiska lite efter vad exakt det bestod av men utan framgång tyvärr. Vi fick även kliva in i deras ljudkammare där alla mätningar görs och imponerade av tekniken. Ljudabsorbenter på alla väggar inklusive golvet som består av ett metallnät svävandes ovanför spetsiga dämpkuddar. Total tystnad råder därinne och det sägs att om du skulle bli inlåst en kortare stund är det väldigt vanligt att du får panik på grund av att det är för tyst! En del vad gjordes om hur länge personen i fråga skulle klara sig därinne innan det var dags för nästa station.

Hemma hos Logitech
Nya Artemis har precis släppts och kostar 1799 kronor.
Detta är en annons:

På nästa station träffar vi Doug Sharp som är Global Product Manager och han berättar hur processen av designen, passformen och materialvalen går till och visar flera olika prototyper av hörlurar innan den slutgiltiga produkten. Det är ganska fascinerande hur mycket tester som görs av till exempel olika kåpor för att de skall passa på alla olika former av huvuden. Formen på bågen och även materialet av själva kuddarna runt öronen är noga utprovade för att du som spelare inte ska svettas vid långa spelsessioner. Allt du kan tänka dig prövas just för att det inte skall hittas brister efter att produkten har släppts. Efter att fått klämma på lite olika prototyper var det dags för lunch, innan vi mätta och belåtna fortsatte visningen med ett kortare besök hos deras elsäkerhetsavdelning.

Hemma hos Logitech
Vår recension av Artemis är på ingång.

I ett rum proppat av elektrisk utrustning berättade en tekniker om alla olika sorters regler som måste följas när det kommer till det ström och strömskydd. Kontakter och sladdar prövas mot statisk elektricitet och andra typer av ström för att se till att vi som gamers inte ska ta skada om vi till exempel har kliat katten strax innan hörluren kopplas in i datorn.

Även de trådlösa radiofrekvenserna mäts för att de inte skall vara skadliga för oss som sitter och använder lurarna långa perioder. En lågmäld fransman vid namn Philippe Depallens berättar att de nya G933 har dubbla antenner till skillnad mot den gamla modellen G930 enkel variant. På en graf i en av datorskärmarna syntes tydligt hur mycket bättre mottagningen fungerar med två antenner istället för en och räckvidden skall vara ännu bättre i dem nya jämfört med de gamla.

Detta är en annons:

Sista stoppet på visningen var i Logitechs Signature Room som enkelt kan förklaras som ett hemmabiorum. Där håller DTS sin demonstration av deras nya surroundljud Headphone-X. Vi får sätta oss i stora härliga biofåtöljer med för första gången en Artemis Spectrum hörlur i näven. En kille från DTS berättade att med deras nya teknologi är det möjligt att mappa in specifika rum hur dem låter för att på så sätt kunna återge exakt vad killen som mixar ett visst spel hör i sin studio. Riktigt häftig idé, tänker jag, men funderade sedan skeptiskt att det aldrig kan fungera särskilt bra i praktiken. Men jösses vad fel jag hade! Först spelade de en helt vanlig högtalarslinga som i tur och ordning skickar ett ljud till varje högtalare för att du skall veta om du har kopplat in alla högtalarna på rätt utgång.

Hemma hos Logitech

Inga konstigheter och det hördes klart och tydligt var alla sju högtalarna är placerade. Sen ber dem oss att ta på oss hörlurarna som är programmerade exakt efter rummet vi sitter i och samma ljudslinga spelas. Det låter så otroligt likt att jag tror att de har glömt att stänga av ljudet på högtalarna i rummet men döm om min förvåning när jag lättar på ena kåpan och det är helt tyst. Mycket mycket imponerande, och det ska bli spännande att följa Headphone-X utveckling framöver. Ytterligare två filmsnuttar spelas upp och det är helt klart den bästa surroundljudsåtergivningen jag hittills hört i ett par gaming-hörlurar det är en sak som är säker.

Visningen av Logitechs testcenter i Camas är över och vi samlas åter i konferensrummet där det har riggats olika teststationer för att verkligen få testa hur hörlurarna låter och fungerar på olika media. Jag börjar med DTS-stationen och kastas rakt in som Ripley i Alien. Ni som har spelat något av Alien-spelen vet jag menar när jag säger att de spelen är läskiga, i synnerhet Isolation. Det blir inte mindre läskigt med ett riktigt detaljerat surroundljud! Jösses säger ja och hoppade högt flera gånger när dem äckliga små bläckfiskarna flög rakt upp i ansiktet på mig. Headphone-X från DTS är verkligen imponerade.

Hemma hos Logitech

På nästa station jag provar är det helt vanlig musik som spelas i Flac-kvalitet. Högupplösta låtar med allt från hårdrock till house finns att välja på och de låter bra med fin balans mellan de olika registren och en mjukare diskant jämfört med alla andra headsets jag provat hittills. Det går ju att koppla in flera källor samtidigt tack vare den nya analoga ingången och enkelt skifta emellan dem båda. Bredvid datorskärmen står en Technics skivspelare och snurrar och med en enkel knapptryckning spelas ljudet från soundtracket till Studio 54 filmen. Riktigt smart funktion.

Nästa station har ett mycket bekant spel och jag slår mig ner för att prova hur Counter-Strike: Global Offensive fungerar. Med actionprofilen vald i hörlurarna skall fotsteg och riktningen vart dem kommer ifrån bli lättare att höra och det lät helt okej. Men det var för kort tid för att kunna bilda sig någon ordentlig uppfattning om det är värt att använda.

Den sista stationen ställs G933 mot vad Logitech själva anser som en referens-hörlur och tro på fan när det är ett par Sennheiser HD650 som ligger där. Exakt samma hörlurar som jag själv äger och använder dagligen när jag sitter vid datorn. Kul tänker jag och ser även att dem är uppkopplade mot en riktigt bra hörlursförstärkare från Schiit Audio i form av Valhalla 2. Doug Sharp som jag träffade tidigare under dagen förklarar att det såklart inte går att mäta sig ljudmässigt mot HD650 men menar på att de har tagit ett stort kliv närmare med det nya högtalarelementet och jag håller helt klart med. Jag skiftade emellan några gånger och för att vara ett gaming-headset klarar de konkurrensen bra faktiskt, klart imponerande.

Hemma hos Logitech

Efter en stund av hoppande mellan stationerna tackar Logitech för visat intresse och bussen tar 26 belåtna journalister tillbaka till hotellet. Fullproppad av intryck och en sida av ett hårdvaruföretag som vi normalt bara ser som en logotyp på kartongen är det svårt att förstå hur otroligt mycket jobb som ligger bakom varje ny produkt som släpps. Nu återstår bara att vänta in när ett recensionsexemplar av hörlurarna dimper in på redaktionen.



Loading next content