Svenska
Gamereactor
artiklar
Halo 5: Guardians

Vi intervjuar 343 Industries om Halo 5

Redaktör Mäki träffade Tim Longo, game director för Halo 5, i London och passade på att ställa ett antal frågor om ett av årets mest efterlängtade spel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Halo 5: Guardians
Tim Longo - Creative director för Halo 5: Guardians

Hur kom ni fram till att just Warzone var vad multiplayer i Halo 5: Guardians behövde?
- Vi har hela tiden bollat runt med ett "what if"-scenario. Hur skulle det vara om vi tog alla de bästa bitarna från Halo och kastade in det i ett och samma spelläge? Hur skulle det fungera? När ett team är passionerat så uppkommer ofta den här typen av frågeställningar, men det finns även en annan orsak. När vi bestämde oss för att fokusera på Arena, vårt supertävlingsinriktade 4 mot 4-läge med stöd för esport, visste vi att det behövdes en kontrast. Arena är mindre och mer fokuserat, och därför behövde ni något större och episkt för att matcha detta. Faktum är att idén dök upp redan när vi utvecklade Halo 4, men att ha så stora strider och kasta in artificiell intelligens ovanpå blev övermäktigt. Med Xbox One har vi dock lyckats lösa detta och nu har vi därför allt det bästa Halo har att erbjuda i ett enda spelläge.

Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Gameractor fick nyligen chansen att spela Warzone-banan Raid on Apex 7, vilket gav rejäl mersmak

Hur fungerar ranking och matchmaking i ett spelläge som Warzone?
- Det fungerar i princip på samma sätt som i Arena, men mer fler variabler eftersom folk har olika utrustning. I Arena är det alltid balanserat med samma vapen och loadouts, men i Warzone kör vi mer liberalt. Det är 24 spelare som drabbar samman, så vi har betydligt mer utrymme att röra oss med, även om det i grund och botten fortfarande är samma system som vaskar fram spelare på samma nivå för att låta dem möta varandra. Eftersom det avsiktligt är ett mycket mer kaotiskt, fläskigt och bombastiskt spelläge så kommer striderna såklart varieras mycket mer. Men alla börjar på samma nivå och växer sedan under matchens gång, du kan inte börja med exempelvis raketkastare men efter en stund blir det möjligt. Ingen har alltså initialt något övertag.

Detta är en annons:

Så glada amatörer kommer alltså att få spela med andra på samma nivå och hardcore med hardcore?
- Ja, ungefär så. Matchmakingen ser till att rätt spelare får möta varandra.

Halo 5: Guardians
Luftstriderna känns bättre än någonsin och nya fordonet Phateon är underbart att kriga med.

Med 60 bilder per sekund och mestadels 1080p-grafik och en ny konsol på det, hur mycket av den gamla Halo-motorn finns kvar i Halo 5: Guardians?
- Det var en bra fråga, men svår. Vi har byggt spelet från grunden och jag kan inte sätta någon procentsiffra på hur mycket som finns kvar. Men klart är att bara en sådan sak som 60 bilder per sekund krävdes att vi omarbetade fundamentala delar. Och att jobba med dedikerade servrar är också en sådan grej som krävde en hel del förändringar. Kort sagt är en hel del av spelmotorn helt omgjord.

HQ
Detta är en annons:

Har det varit några oförutsedda konsekvenser av att göra Halo i 60 bilder per sekund?
- Ja! Det är fyra gånger så mycket jobb mot för att göra 30. Det går inte bara att dubblera, utan teamet fick prova flera olika lösningar för att kunna upprätthålla samma kvalitet som tidigare. Att vi fick det att fungera i 60 bilder per sekund är en rejäl milstolpe och vi är mycket stolta över det. Några av de utmaningar vi stötte på, bara för att ge exempel, är hur vi fick justera allting för att passa den högre bilduppdateringen. Det som fungerade så bra med 30 bilder per sekund dög inte alls och det inkluderar hur analogspakarna kändes, hur många skott det krävdes för att döda någon, fysiken och så vidare. Det var bara att gå tillbaka till ritbordet för att fixa. En del var sådana utmaningar som vi hade väntat oss, medan andra dök upp längs resans gång.

Övervägde ni någonsin att göra kampanjen ännu snyggare i 30 bilder per sekund och behålla multiplayer i 60?
- Nej, det var inte ett alternativ. Vi tror på 60 bilder per sekund även i kampanjen och våra tekniker är kapabla att göra ursnygga spel även med detta, så det bekymrade oss inte. Istället visste vi att få får ett spel som känns smidigare och bättre att spela, och vårt motto är "gameplay is king". Och där vinner 60 bilder per sekund eftersom det får spelet att både fungera samt kännas bättre. Dessutom ville vi ha en konsekvent spelupplevelse för både single- och multiplayer.

Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Warzone lever upp till sitt namn. Det urartar snabbt till en krigsskådeplats.

Nu när originalkompositören Martin O'Donnell är frilansare, övervägde ni någonsin att ta kontakt med honom och höra om han vill bidra till Halo 5: Guardians?
- Ja, det diskuterades men var då försent och han var i karantän. Men vi håller fortfarande kontakten då och då.

Men du inser hur mycket det skulle betyda för fansen?
- Absolut. Vår kompositör Kazuma Jinnouchi har fått en hel del av sin inspiration från just Martys arbete, och hans bidrag till spelets soundtrack är något jag är väldigt förtjust i. Jag vet inte om du hunnit uppleva det ännu, men det finns hyllningar till klassisk Halo-musik. Han vet att det är vad fansen vill ha. Kazuma är en ödmjuk person så tillsammans med sina egna alster har han även tagit tillbaka bekanta bidrag från O'Donnell så det finns en del välbekant som jag tror fansen kommer uppskatta. I synnerhet när du spelar Blue Team märks detta eftersom Master Chief fodrar den klassiska känslan och den klassiska musiken.

Så det klassiska Halo-temat är med?
- Ja, den har spelats in på nytt och uppdaterats, men du kommer känna igen dig. Alla reagerar alltid med ett "Ahhhhh, där är den" när de hör resultatet.

Halo 5: Guardians
Arena är sådär makalöst balanserat och avskalat som bra multiplayer ska vara.

Halo 4 torkade ut ganska snabbt online, hur ska ni se till att folk fortsätter komma tillbaka även efter 2-3 års spelande?
- Att ha de två olika varianterna Arena och Warzone är en stor del av lösningen. Halo har alltid försökt ha något för alla i ett och samma spelläge. Vad vi gjort är att de som är intresserade av att verkligen tävla kan göra detta i Arena som även har gratis DLC-banor för att de faktiskt ska spelas utan att dela upp användarna, samt Warzone för de som vill ha stora och episka krig. Istället för att försöka tillfredsställa alla med en lösning, har vi nu alltså tydliga varianter beroende på vad du vill spela. Det finns något för alla.

Med tanke på att det är gratis DLC, kommer det finnas någon form av mikrotransaktioner istället?
- Allt i spelet går att få utan att betala, men det finns något som heter Requisition Credits som kan användas i Warzone och även kampanjen. Med dem kan du sedan köpa Req Packs, ett packe slumpvis utvalda kort med vapen och fordon till striderna samt rent kosmetiska grejer, där sistnämnda även kan användas i Arena. Dessa Req Packs kan köpas för riktiga pengar om du vill få saker snabbare, men du kan alltså få allt även genom att spela.

Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Med spelläget Arena hoppas 343 Industries att kunna locka esportpubliken igen.

Låter lite som hur det fungerar i Plants vs Zombies: Garden Warfare, är det en rättvis jämförelse?
- Ja, det finns likheter.

Hur mycket har ni lyssnat till klagomål och åsikter om Halo 4?
- Vi försöker lyssna till vårt community en hel del, och vi har som bekant även haft en Halo 5: Guardians-beta. Det var den tidigaste beta vi någonsin haft och det var såklart avsiktligt eftersom vi verkligen ville ha feedback och tid på oss att implementera synpunkterna. Om du tar betan som exempel så ledde feedback från den till att banorna modifierats och vi har minskat sprinthastigheten och ökat gångfarten så det inte ska vara lika lätt att undkomma strider. Vi lyssnar till fansen och kommer fortsätta göra så även efter lanseringen. Utöver det har vi även anställt proffsspelare som levt av att tävla i Halo för att få deras synpunkter på allt.

Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Alla nedladdningsbara multiplayerbanor kommer vara gratis att ladda ner till Halo 5: Guardians.

Halo 4 slutade med en rejäl cliffhanger, kan vi vänta oss mer sådant?
- Tveklöst. Det är fler och större mysterier på gång. Halo 4 ämnade Chief i ett jobbigt läge och nu fortsätter vi med den berättelsen. Om man ser hur mycket det påverkar Halo-universumet så är Halo 5: Guardians förmodligen det spel som skakar om mest hittills. Några detaljer kan jag av förståeliga skäl inte ge dock.

Vad är du själv mest stolt över i Halo 5: Guardians?
- Det är faktiskt svårt att bara välja en grej eftersom det är ett så stort spel. Men för mig personligen är det nog ändå co-op. Jag älskar samarbete i spel och den här gången har vi gjort just det till ett huvudfundament som vi sedan baserat hela storyn på med co-op och samarbetskaraktärer på alla banor. Det är vad jag ser mest fram emot och även är mest stolt över.

En pinfärsk förtitt av Halo 5: Guardians kan hittas på denna länk.

HQ
Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians

Relaterade texter

Halo 5: GuardiansScore

Halo 5: Guardians

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

R E W I N D ! Sex år efter premiären av Halo 5: Guardians backar vi bandet och ändrar betyget på den kanske svagaste delen i Bungies ultrapopulära spelserie...

Top 10: Halo-vapen

Top 10: Halo-vapen

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Det finns så otroligt, otroligt många riktigt välgjorda vapen i Bungies numer anrika actionserie. Hegevall har korat sina tio favoriter...



Loading next content