Svenska
Gamereactor
artiklar

Skyddad till vansinne (1)

Det blir allt svårare för oss gamers att ha roligt med spel. Det blir svårare att starta dem, svårare att spela och svårare att spela muliplayer. Jonas kåserar om detta verkligen är en bra utveckling...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Hösten 2011 var fantastisk ur en spelmässig synvinkel. Den var helt klart en av de starkaste någonsin med massiva lanseringar av storsatsningar som verkligen roat oss. Runt hörnet väntar PS Vita och Wii U. Det är onekligen en härlig tid vi har framför oss. Ändå är det något som håller på att hända i spelvärlden, något som jag inte alls är säker på kommer gagna varken oss spelare eller bransch - eller ens de stora utgivare som driver på denna utveckling.

Jag talar om rädslan för pirater. Innan jag går vidare med mitt resonemang vill jag slå fast att inget skadar branschen mer än just pirater, detta trots att de gärna ofta vill försöka framhålla hur de tipsar kamrater om spel, hur det finns utvecklare som minsann tycker det är OK att kopiera deras spel och hur de bara piratar för att testa spel som de sedan kanske köper. Allt det där är bara bullshit.

I grund och botten skulle branschen duka under om alla kopierade spel och det är vi köpare som finansierar utvecklingen av nya titlar. Men med det sagt är frågan om man inte har börjat gå för långt. Det enklaste och mest uppenbara exemplet är att titta på PC, vilket kanske inte är så konstigt eftersom PC är det enda formatet där man kan idka piratverksamhet utan att chippa, köra med boot-skivor, starta spel med säkerhetsnålar och liknande.

Skyddad till vansinne (1)
Ett riktigt kraftfullt grafikkort borde vara allt som behövs för att kunna avnjuta spel på bästa sätt. Tyvärr ser diverse DRM-skydd till att det inte alltid är så självklart.
Detta är en annons:

Dessutom är det väl mer eller mindre ett faktum att man behöver en PC om man vill försöka pirata till konsol med, helt enkelt för att kunna ladda hem de filer som krävs. Kort sagt gör jag mitt första nedslag på PC, ett format märkligt många konsolspelare är helt omedvetna om. Något som brukar märkas i märkligt tykna kommentarer när PC-versioner av spel blir uppskjutna eller rent av nedlagda. Sanningen är dock att konsolerna också kommer få sin släng av sleven, men det i del två av denna artikelserie.

Pirathotet är något utvecklarna försöker bemöta med olika typer av kopieringsskydd. För länge sedan med ord som skulle skrivas av ur instruktionsböcker och sedan i varierande grad fram till dagens DRM-lösningar. Bara det att man idag har gått så långt att spelen bli direkt lidande. Ett av skräckexemplen är Ubisofts Assassin's Creed II där en perfekt uppkoppling krävdes hela tiden för att man skulle kunna spela. Visserligen avhjälpte Ubisoft problemet något med en patch, men det var fortfarande omöjligt att spela om man inte var inline, men man slapp åtminstone starta om från senaste checkpoint.

Något som dels är befängt eftersom det oavsett gör att man kan glömma att lira på sin laptop eller liknande på resande fot. Då får man helt enkelt avstå från lönnmord. Men dels framför allt för att vi inte har perfekta uppkopplingar ännu. I Sverige har vi bland världens bästa penetration av bredband, men även här har det hänt otaliga gånger att spelet inte gått att starta och framför allt att det stängt av sig när någon bredbandsleverantör för ett kort ögonblick inte klarat att fullfölja sitt uppdrag att leverera uppkoppling.

Skyddad till vansinne (1)
Det gällde att ha en riktigt fin bredbandsuppkoppling om man ville spela Assassin's Creed II på bästa möjliga vis.
Detta är en annons:

Själv har jag spelat en hel del Elder Scrolls V: Skyrim den senaste tiden. Ett spel som till PC fungerar riktigt bra för att vara ett rollspel av den här typen. Utom vid två tillfällen, båda när Bethesda skickat ut uppdateringar av något slag. Plötsligt har jag inte kunnat använda mina helt lagliga moddar (som Bethesda för övrigt själv stödjer genom att släppa verktyg för just moddning) eller ens starta spelet utan konstanta krascher.

Lösningen båda gånger har fått vara att ladda hem originalversionen av den EXE-fil som startar spelet. Trots att jag stängt av att Elder Scrolls V: Skyrim ska uppdateras automatiskt i Steam, är Bethesda och Valve inte helt 100 på att jag kan fatta sådana stora beslut själv. Därför ändras min inställning automatiskt när jag minst anar det och spelet uppdateras mot min vilja.

Bara lek med den befängda tanken om det hade handlat om bilar. Att den som sätter på fartränder, nya fälgar och lackar om handtagen i samma färg som resten av bilen plötsligt inte längre kan starta sitt vrålåk för att tillverkaren inte vill det. Eller att ett meddelande skickas ut om att just din modell har ett tillverkningsfel som kan åtgärdas gratis. Men du vill inte ha. Då åker tillverkaren ut och moddar din kärra mot din vilja för att du ska få något du inte vill ha, som får din bil att dessutom prestera sämre.

Skyddad till vansinne (1)
Steam uppdaterar glatt Skyrim oavsett om man väljer att den ska låta bli att göra det, varpå man sedan kanske inte längre kan vara säker på att få igång spelet igen.

Jag inser såklart att man inte rätt av kan jämföra på detta vis, men det illustrerar ändå hur rättslösa vi spelare är. Och inte finns det någon som på allvar företräder våra saker heller, medan fler och fler rättigheter tas ifrån oss. Det finns dock en grupp spelare som slipper dessa bekymmer och lugnt kan spela vidare utan att drabbas av avbrott och som slipper påtvingade uppdateringar. En privilegierad grupp som dessutom slipper strul med spel som inte startar, som slipper jävlas med påtvingade tjänster som EA:s genomstruliga Origins och som kan få modda sina spel i lugn och ro. Som om inte det vore nog får de även spelen gratis. Nämligen piraterna.

Vi har sedan några år nått den punkt där den som laddar hem spelet inte bara får det gratis, utan dessutom får en mycket bättre spelupplevelse. En av mina bättre vänner har gått så långt att han köpte Skyrim på laglig väg genom Steam, struntade i att ladda hem det och surfade raskt över till en svensk riksbekant piratsida och laddade hem det istället. Nu har han betalt för sitt Skyrim och avnjuter den överlägsna piratversionen av spelet som är den bästa som finns att få. Detta medan jag harvar på med Skyrim till Steam som får fnatt och beter sig illa mellan varven på grund av påtvingade uppdateringar medan frugan spelar till Xbox 360 utan möjligeter att kunna modda eller göra något annat.

Och här börjar utgivarna vara på extremt farlig mark. När den som piratar spel får klart bättre spelupplevelse så finns risken att man öppnat Pandoras ask på riktigt. Varför ska man betala för att få något mycket sämre? Tidigare kunde man pirata spel, men då få en produkt som ofta fungerade lite sisådär, som levererades utan tjusig ask och instruktionsbok samt bli av med vissa funktioner. Idag råder det precis motsatta förhållandet, i synnerhet när vi snackar nedladdade spel där det ju inte ens finns några askar och instruktionsböcker att trösta sig med.

Skyddad till vansinne (1)
SecuRom i Grand Theft Auto IV fick användare att beklaga sig över att de plötsligt inte längre kunde starta upp andra spel de lagligt hade köpt.

Jag ser framför mig hur många läsare nu tänker för sig själva: "Nej, det är därför jag köper spel på skiva!" , men faktum är att även det vapnet vridits ur händerna på oss. Visst kan man köpa spelet på skiva, men idag ligger inte spelet på skivan i samma utsträckning som tidigare. Oftast medföljer en onlinekod som bara får aktiveras en gång, som ger extra innehåll till spelet och som låter en spela multiplayer, och utan den saknar ditt spel plötsligt nyckelfunktioner.

Lägg till det att stora titlar idag kräver rejäla patchar redan dag ett. Hur vanligt är det inte att det finns en uppdatering att ladda hem även om du köper ett spel på premiärdagen? Vad spelar det för roll om du har en skiva om du inte kan få tillgång till allt detta när onlinetjänsterna stängts? Då sitter du med ett halvtrasigt spel med färre funktioner utan möjlighet att kunna få tag på det du vill ha. Du har skivan, men du har inte spelet. Och det tycks bli betydligt mer av den varan i takt med att man måste registrera sig på fler och fler tjänster för att få kunna spela.

Kort sagt har jakten på pirater har lett oss till en situation där man tagit fram så mycket piratskydd och lösningar att vi plötsligt inte längre har någon kontroll över våra spel. För att få spela Battlefield 3 tycker EA att det är rimligt att leta igenom hela ens hårddisk, det går inte att låna ut spel till kompisar, spel går inte längre att sälja vidare begagnat, de går inte nödvändigtvis att överhuvudtaget spela i framtiden och vi är totalt rättslösa tack vare att vi rutinmässigt godkänner villkor som ger bort alla våra rättigheter utan att blinka.

Skyddad till vansinne (1)
Battlefield 3 till PC är helt integrerat med Origin och går inte att spela utan att ha Origins och webbläsare igång samtidigt, vilket på klena datorer innebär att extra kraft går åt till annat än spelet ifråga.

Det finns lyckligtvis ett fåtal företag som ser annorlunda på saken. Valve får en del kritik (ofta välförtjänt) för Steam som tar bort rättigheter från användarna, men är i grunden ändå ett företag med en ganska rimlig syn på piratskydd. Ofta går resonemanget att man hellre erbjuder så mycket att folk ska vilja betala för deras spel än att sabba upplevelsen för folk. Ett ännu större föredöme är CD Projekt som säljer spel utan kopieringsskydd.

Man resonerar att spelen ändå finns att tanka piratat och klart ofta innan spelen ens är ute. Att i det läget sedan ålägga betalande spelare med en massa problem som extra bestraffning för att de är ärliga, menar CD Projekt är fel väg att gå. Något som belönat sig i form av försäljningssiffror. CD Projekt menar att över 4,5 miljoner laddat hem Witcher 2: Assassins of Kings på olaglig väg, något som i sig är bedrövligt. Men man har samtidigt lyckats sälja runt miljonen spel, vilket visar att man inte måste straffa sina trognaste fans för att tjäna pengar.

Nu säger jag inte att det här är en lösning för alla, men blotta tanken på att någon avstår från att köpa ett spel av anledningen att kopieringsskyddet är så brutalt att det hämmar nöjet, eller att man väljer att piratkopiera för att få en bättre upplevelse är ganska skrämmande. Och ändå lär det bli ännu värre när det kommer till att leverera ej kompletta spel. Det har exempelvis redan uppdagats att EA:s onlinepass som medföljer spel i fodral är tidsbegränsade så att även den som betalar fullpris kan få pynta lite extra och de otillräckliga Steam-servrarna gjorde att den som hade betalat för bland annat Call of Duty: Modern Warfare 3 och Elder Scrolls V: Skyrim inte kunde börja spela förrän långt senare.

Skyddad till vansinne (1)
CD Projekt säger sig vara motståndare till DRM och har valt att släppa sina spel praktiskt taget oskyddade, något som visat sig inte hämma spelupplevelsen där man ändå nått miljonförsäljning av ett PC-exklusivt spel som Witcher 2: Assassins of Kings.

Det finns sedan heller inga garantier för att servarna kommer vara uppe ens en dag till även om man just löst ett onlinepass. Servrar stängs när utgivarna tycker att det är för få som spelar. Att du sedan just köpt spelet och såg fram emot att lira det med en polare online spelar liksom ingen roll. Kort sagt ytterligare ett verktyg man tagit till dels för att stoppa begagnathandel, men även omöjliggöra för pirater att spela online som slagit slint.

Kort sagt hårdnar det för oss spelare. Villkoren försämras och våra betalda produkter blir allt mer inkompletta, allt i kampen mot de pirater som inte verkar beröras nämnvärt ändå utan tvärtom får bättre spelupplevelser. Kampen mot de som parasiterar på ärliga spelare ska såklart inte sluta, men man borde helt försöka hitta på andra lösningar än sådana som skadar sistnämnda. Det helt helt enkelt helt fel väg att gå.



Loading next content