Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt du behöver veta inför E3 2016

Japp, snart är det dags för världens viktigaste spelmässa igen. Vi bjuder här på en riktigt maffig artikel där vi går igenom alla presskonferenserna och allt du borde veta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Som bekant är det bara några dagar kvar till de första presskonferenserna på världens viktigaste spelmässa, E3 i Los Angeles. Tillställningen som mer eller mindre dikterar vad vi kommer att spela fram till och med nästa mässa år 2017. Visst har den ändrat form och dignitet genom åren, men sammantaget har den ändå vuxit och blivit allt mer påkostad. För oss som inte är på plats i Los Angeles är det dock inte mässan i sig som är det mest intressanta, utan presskonferenserna som leder fram till den, och då i synnerhet konsoltillverkarnas.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Los Angeles Conventions Center alldeles utanför downrtown är som vanligt platsen för E3.

En tydlig trend de senaste fem-tio åren har dock varit att allt fler utgivare väljer att presentera sina E3-spel en stund innan själva mässan. Orsaken är såklart att när 50 titlar utannonseras nästan samtidigt så försvinner även stora spel i bruset. De dränks och det som hade varit en stor nyhet normalt blir nu bara notiser i förbifarten. Därför har spelen presenterats en-två månader innan E3 så de fått den stora nyheten och sedan haft gameplay eller liknande på själva mässan.

Dessutom finns såklart den stora faran med läckor. De byggarbetare som konstruerar jättelika montrar i Los Angeles Convention Center kan såklart lätt berätta för familjen vad de sett. Har någon byggt ihop en fem meter hög Prey 2-staty eller gjort ett Killzone-område, kanske man nämner detta. För utvecklarna finns inte mycket val. Visst, de kan skita i den fem meter höga Prey 2-statyn, men då kommer ju heller inte spelet ha samma närvaro på mässgolvet och imponera på besökarna.

Detta är en annons:
Allt du behöver veta inför E3 2016
Det är vanligt att läckor uppstår då E3-mässans montrar byggs och därigenom röjer vad som kommer att visas upp. Får vi se Prey 2 denna gång? Det sägs så...

År 2016 har det dock varit lite annorlunda och för dryga månaden sedan var jag orolig i min blogg över att det kanske kunde bli en något sömning tillställning i år. Det var ont om utannonseringar och förvånansvärt lite rykten om vad som komma skulle. Som bara för att bevisa hur fel jag hade, blev inlägget som att fördämningarna brast och sedan dess har vi på daglig basis översköljts av spännande uppgifter av varierande trovärdighetsgrad.

Jag tänkte i denna artikel försöka att sammanfatta det viktigaste som är på gång och i slutet av denna artikel kommer en lista med hålltiderna för presskonferenserna. Mest fokus får Microsoft och Sony som trots allt är de med längst och mest påkostade presskonferenser, men jag tar dem i kronologisk ordning, och först ut i år är EA.

Redan söndagen den 12 juni (E3 startar inte formellt förrän den 14 juni) drar EA igång sin presskonferens. Och självklart kommer Battlefield 1 vara rejält huvudnummer. Utannonseringstrailern slog alla rekord och spelet ser direkt ohyggligt lovande ut. Nu får vi se gameplay första gången och EA vill såklart att de positiva intrycken håller i sig, så jag tror på ett extremt välpolerat och snyggt upplägg. Det känns också som att Dice vill visa allvar med att de lärt sig från Battlefield 4 och därför utannonsera en beta som startar kort efter mässan, detta för att ha nätkod i världsklass när spelet väl släpps.

Detta är en annons:
Allt du behöver veta inför E3 2016
Battlefield 1 lär få mycket utrymme på EA:s presskonferens, och förhoppningsvis utannonseras även ett demo eller beta.

Utöver det vankas såklart Titanfall 2 och en hel del sportspel Och även om sistnämnda är intressant för många så tänkte jag inte dröja kvar vid det, mer än möjligen tippa att det satsas en del på basket eftersom EA mer eller mindre tappat denna kategori till 2K Sports. Mass Effect: Andromeda är också stekhett och kommer att visas upp på allvar, men det kanske mest spännande här för mig är att det är Bioware Montreal som gör det, alltså ett nytt team, där originaltrilogin utvecklades i Edmonton i huvudsak. Det väcker såklart frågan vad de sysslar med - och jag tippar att det också har med rymden att göra.

En sak som kommer få mycket tid hos EA är nämligen Star Wars. De har inte betalt för ensamrätten att göra spel på George Lucas universum för att inte använda det, och minst ett nytt spel lär visas. Dels det spel som utvecklas av Motive och Visceral - men möjligen även något från Bioware. Det har länge spekulerats om en Borderlands 2/Destiny/The Division-utmanare med Star Wars-tema, och jag tycker det känns fullkomligt självklart.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Räkna med massor av Star Wars hos EA. Sannolikt både nya spel och DLC till Battlefront.

Till sist har de lovat att visa en helt ny spelserie. Detta har lovats förr varpå de visat spelserier som inte alls varit helt nya, men EA är ett enormt företag och det kan såklart vara vad som helst. En rimlig gissning är att det blir stort iallafall, samt att vi får se något nytt påkostat indiespel som när Unravel presenterades förra året. Det kan till och med vara Unravel 2 eftersom vi vet att det är på väg.

Detta blir förmodligen också det enda vi ser från EA på E3 eftersom de valt att stå över själva mässan denna gång. Ett trist val såklart eftersom det utarmar själva tillställningen, samtidigt som EA ändå vill ha uppmärksamheten kring den. Räkna alltså inte med några andra intryck och liknande senare under veckan.

Bara några timmar efter EA, sent natten mot måndagen, är det Bethesdas tur. De överraskade alla förra året med en kanonshow och det finns ingen anledning att tro att det blir mindre spännande den här gången. Ryktesmaskinen har gått varm, men mest givet är fler expansioner till Fallout 4, DLC till Doom, massa nytt från Dishonored 2 och möjligen något till The Elder Scrolls Online.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Det ryktas om att vi ska få återbesöka Skyrim till konsol, denna gång med kraftigt uppgraderad grafik och möjligen moddar.

Därefter är det nästan tomt dock och det talas bland annat om en remaster/remake av The Elder Scrolls V: Skyrim, Wolfenstein 2, Prey 2 och en reboot av Quake. Utöver det kan det såklart komma något helt nytt också eftersom Bethesda signalerat att de vill ge ut fler spel. Det intressanta är att samtliga dessa rykten är rimliga. En PC-version av Skyrim finns ju redan, och att släppa den till konsolerna med allt DLC och kanske något extra måste locka ohyggligt. Det är ju ett par miljoner i garanterad försäljning utan ansträngning.

Wolfenstein 2 börjar det också vara hög tid att visa upp, men jag tror att det och en Quake-reboot är ömsesidigt uteslutande. Det blir bara ett av dem. De kan inte ha Doom-DLC, Wolfenstein 2 och Quake på en och samma mässa. Det blir liksom slöseri. Där tror jag Wolfenstein 2 verkar mest sannolikt, medan Quake-rebooten nog får vänta ett litet tag. Prey 2 tror jag för övrigt också på, även om det knappast kommer heta Prey 2 längre eftersom så få minns originalet och utvecklaren av det - Human Head - är bortkopplad.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Kanske är det dags att återbesöka Wolfensteins krigshärjade värld igen.

Allt som allt lär det här bli en väldigt trevlig tillställning, och eftersom Bethesdas nya giv tycks vara korta startsträckor för spel tror jag det kan bli tal om ganska snara lanseringar. Något av de nya titlarna som utannonseras kan därmed säkert släppas i höst.

Microsoft har sin vana trogen en tid som faktiskt kan klassas som direkt Europa-vänlig. De börjar 18:30 på måndag, då klockan är 09:30 i Los Angeles. Amerikaner på jobb och skola kan alltså inte se, medan det är perfekt för oss. Lite märkligt kan tyckas ur ett affärsperspektiv, men de har gjort såhär i åratal och verkar nöjda med det.

Den tveklöst största snackisen på förhand gäller den hårdvara Microsoft sägs visa upp. Det handlar om en Chromecast-utmanare, mindre Xbox One-enheter och Scorpio, en våldsamt uppbiffad enhet som är drygt fyra gånger mer kraftfull än en vanlig Xbox One och drygt tre gånger mer kraftfull än en Playstation 4. Den lär enligt rykten till och med vara 50% bättre än Playstation 4 Neo (mer om den längre ned), vilket är större skillnad än det varit mellan Playstation 4 och Xbox One.

Allt du behöver veta inför E3 2016
En lätt uppdaterad version av Xbox One-handkontrollen sägs ska visas upp under Microsofts presskonferens.

Om vi lämnar diskussionerna om huruvida det är bra eller ej med hårdvarumässigt uppgraderade konsoler, så finns det argument både för och emot detta. Det som talar för det är att Microsoft behöver ett bra vapen mot Sony, och dit hör prestanda. Att kunna säga att man får de snyggaste multiformatsspelen och ha de snyggaste exklusiva spelet kommer otvivelaktigt att få folk att köpa konsolen. Hur många? Det återstår att se. Dessutom sägs Sony visa en uppgraderas Playstation 4-enhet och frågan än om Microsoft vill låta Sony dominera årets E3 totalt på teknikfronten. Det som talar emot är att ryktet säger att den ska släppas sent 2017. Ska Microsoft punktera Xbox One-försäljningen i över ett års tid innan den kommer - och vad i hela Hälsingland ska ett sådant monster kosta? Prestanda är bra, men inte gratis och Microsoft gör konsoler för att tjäna pengar precis som de andra.

Den slimmade Xbox One-konsolen lär släppas väldigt tätt inpå E3. Jag kan tänka mig att det sker bara någon vecka efter avslutad presskonferens till och med. Däremot tror jag inte det kommer visas några virtual reality-spel alls hos Microsoft och även HoloLens lär lysa med sin frånvaro.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Microsoft har inget eget virtual reality-headset, men samarbetar redan med Oculus där en Xbox One-handkontroll levereras med varje enhet.

På spelsidan vet vi att det vankas Forza i någon form och det är extremt troligt att Halo Wars 2 också visas upp. Gears of War 4 kommer finnas på plats och kampanjen visas, och det är sannolikt också dags att visa upp några av de spel som egentligen bara antyddes förra årets mässa. Dit hör ReCore och Sea of Thieves som båda är väldigt lovande spel. Microsoft påstås också ska visa upp ett zombiespel och det talas för full om både ett nytt Dead Rising och nytt State of Decay. Inget av dessa verkar direkt osannolika egentligen, och båda spelen kan mycket väl visa sig stämma.

På området fanservice kommer säkerligen Gears of War-ruskpricken Raam släppas till Killer Instinct, sannolikt under pågående presskonferens. Även Battletoads är något folk tjatat ihjäl sig över och Microsoft i omgångar antytt, men nä, jag tror inte det blir några kampgrodor denna gång heller. Det verkar mer sannolikt på Gamescom isåfall.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Gears of War-ruskpricken General Raam är på väg till Killer Instinct och släpps troligen i samband med presskonferensen.

Däremot tror jag Microsoft vill ha någon dunderöverraskning av det slag Sony hade två av förra året. Shenmue 3 och Final Fantasy VII Remake. Exakt vad det skulle kunna vara vet jag såklart inte, men en kvalificerad gissning är att Red Dead Redemption 2 eller Bioshock 3 gör debut under Microsofts presskonferens. Rimligen med någon form av exklusivitet gällande DLC. Båda dessa är spel från Take-Two som inte har någon egen presskonferens, men har sagt att de ska chocka på E3. Det har varit gott om Red Dead-rykten på slutet och vi vet att 2K Marin jobbar på ett nytt Bioshock.

Rimlig gissning är också att EA kommer vara ganska närvarande på Microsofts presskonferens. Både för att berätta om EA Access, som säkerligen får något nytt och spektakulärt innehåll såsom Star Wars Battlefront, men även för att spela och snacka om Battlefield 1. Microsoft har förmodligen dränkt EA i pengar för att Battlefield 1 ska förknippas med Xbox One, där Sony som bekant satsat på Call of Duty istället. Möjligen också att Titanfall 2 har en plats hos Microsoft eftersom föregångaren trots allt var exklusivt till formatet och det är där fansen finns.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Om ett nytt Red Dead-spel visas under E3, är chansen stor att det sker under Microsofts presskonferens.

Efter en PC-konferens (där alla möjliga deltar och som jag därför hoppar över - för spretigt och omöjligt att sia) är det sedan Ubisofts tur. Jag gillar deras presskonferenser som ofta är till bredden fyllda med kvalitativa spel och överraskningar, och Aisha Tyler är otroligt bra och proffsig i sin framtoning. Kudos till Ubisoft för att hon får förtroendet för femte året i rad.

Här kommer såklart Watch Dogs 2 vara ett väldigt tungt nummer liksom Ghost Recon: Wildlands. Båda lär visas upp med gameplay och få spektakulära trailers, och det kommer sannolikt ges rejält med tid åt South Park: The Fractured but Whole och For Honor eftersom det varit tyst om dem så länge. Utöver det kan vi även vänta oss att få se DLC till Rainbow Six: Siege och tokläckra expansioner till The Division, men sedan blir det svårare. De enda egentliga ryktena gör gällande att det ska komma något slags piratspel samt att Sam Fisher ska vara tillbaka med ett nytt Splinter Cell.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Det är äntligen dags att få se mer från South Park: The Fractured but Whole, förhoppningsvis inget för känsliga.

Källorna är dock väldigt osäkra i båda fall, och det här blir en stor överraskning för mig. Ubisoft brukar vara ett företag som hakar på det senaste, och därför verkar det rimligt att virtual reality kommer ha en framskjuten plats på presskonferensen. Det kan bli i torftigaste laget, men det kan också bli tal om Far Cry 5 (fyran är trots allt snart två år gammalt), Beyond Good & Evil 2 och mer Rayman. Vi får vänta och se helt enkelt, detta är helt öppet.

Sony kör sin vana trogen presskonferenserna på halvt okristliga tider för oss européer. De drar igång 03:00 natten mot tisdag, en dag väldigt många har jobb och liknande att gå till. Oftast är det värt att hålla sig vaken dock, för Sony har svart bälte i presskonferenser, med E3 2006 som egentligen enda undantag ($599, Riiiiiiidge Racer och Giant Enemy Crab). Förra året drämde de till med The Last Guardian som fick nytt liv och var inblandade i uppföljaren till Shenmue-sagan. Dessutom visades Final Fantasy VII Remake hos Sony, visserligen inte helexklusivt, men någon form av tidigare premiär eller liknande blir det.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Shenmue 3 fick redaktionen att kollektivt vråla rakt ut förra året.

Det är blytungt och svårt att toppa. Det krävs väl praktiskt taget Half-Life 3 för att lyckas med den bedriften. Oavsett hur det nu är med den saken lär Shenmue 3 och Final Fantasy VII återigen få stor plats hos Sony. Även Call of Duty: Infinite Warfare lär ha en framträdande roll med både gameplay och snack. Sony brukar även prata försäljning under sina E3-presskonferenser och det lär de även göra denna gång, med rätta, eftersom de säkerligen är stolta över Playstation 4-försäljningen.

Överhuvudtaget tror jag Sony kommer ha en hel del tredjepartsspel, inte nödvändigtvis exklusiva, men de sitter i en kanonsits där företagen står på kö för att få visa sina spel till Playstation 4. Dit hör troligen något från From Software och sannolikt även Bungies Destiny. Därför behöver Sony anstränga sig mindre med egna titlar. Med det sagt kommer Gran Turismo troligen visas upp och det finns säkerligen någon överraskning. Det har ju snackats mycket om ett nytt God of War med flera läckor som visar nordiskt tema, vilket verkar rimligt.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Det ryktas att Kratos är tillbaka. Denna gång med helskägg i vikingamiljöer.

Andra spel det snackats om och i viss mån ryktats, är Knack 2 och Dead Don't Ride. Förstnämnda kan verka ologiskt, men sålde ändå hyfsat och eftersom Mark Cerny själv var inblandad är det möjligt att han vill ge det ett försök till. Dead Don't Ride sägs utvecklas av Sony Bend och innehåller både motorcyklar och zombies, och är därmed per automatik intressant. Till sist finns ett väldigt snaskigt rykte om att Sucker Punch Ska visa sitt nästa spel - vilket inte är Infamous utan Spider-Man.

Deras Infamous-titlar visar såklart att de skulle kunna göra detta på ett ypperligt sätt, och Sony har även filmrättigheterna till gamle Spindelmannen. Det som eventuellt talar emot är att Marvel nog vill ha sina spel multiformat, men eftersom Sony sitter i en så bra sits just nu känns det ändå inte omöjligt.

Virtual reality lär ta en stor del av mässan i anspråk. Playstation VR kommer i höst och det gäller att visa upp spel till den. Nackdelen är att virtual reality inte gör sig bra på en scen, så troligen sker presentationerna mest i form av trailers, beskrivningar och tekniksnack. Och dit hör även Playstation 4 Neo. Medan Xbox One Scorpio fortfarande är ett relativt färskt rykte har det fullkomligen sprutat ut uppgifter om en mer kraftfull Playstation 4.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Sony satsar stenhårt på virtual reality och det är sannolikt en viktig punkt för dem på presskonferensen.

Med en sådan kommer virtual reality fungera bättre och det möjliggör även för Sony att förlänga denna framgångsrika generation. Klart snyggare spel kan få nya kunder att strömma till och gamla att uppgradera (som ofta säljer sin gamla konsol till de som ännu ej har en), och det här tror jag absolut är något som är på gång. Neo sägs bli mer än dubbelt så kraftfull som Playstation 4 är idag, men att den visas på E3 är inte lika givet.

Precis som för Microsoft kommer det rimligen innebära att försäljningen av befintliga konsoler stannar av i väntan på den nya. Det verkar nog mer logiskt ändå att kommunicera den på ett eget event senare i höst (Sony har ju Playstation Experience) alternativt på Paris Games Week. Jag har gärna fel dock, för mer kraftfull hårdvara vore såklart en rejäl vitamininjektion för spelvärlden.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Det ryktas om både en slimmad Playstation 4-modell samt en elitversion av handkontrollen.

Till sist tror jag tiden är kommen för en prissänkning på Playstation 4 samt en ny, mindre modell. Det behövs om inte försäljningen av konsolen ska riskera att stanna av (i synnerhet om Neo faktiskt presenteras), och de mindre enheterna görs inte bara för att tillfredsställa marknaden utan även egna plånboken. De möjliggör för konsoltillverkarna att sälja samma hårdvara till ett lägre pris utan att själv behöva förlora överdrivet mycket pengar tack vare lägre tillverkningskostnader.

Sist ut är Nintendo som sagt att de "bara" ska visa upp nya Zelda i år. De har heller ingen traditionell presskonferens utan ska låta folk prova på Zelda. Sannolikt har de ändå något mer, men sparar precis allt krut till en egen tillställning under hösten istället så de får alla rubriker för sig själva. Där berättar de sedan allt om NX och får förhoppningsvis spelarnas förtroende tillbaka. Men nya Zelda är naturligtvis inget att fnysa åt och det ser alldeles ohyggligt bra ut. Jag tror det finns all anledning att hålla utkik efter detta.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Nintendo ska "bara" visa Wii U-Zelda på E3, vilket ser löjligt läckert ut. Vi tror dock det blir en del annat med.

Allt detta äger i själva verket rum innan mässan öppnat, och 14-16 juni är de egentliga datumen för E3. Under dessa dagar kommer en strid ström av pressreleaser och nyheter, men det absolut tyngsta sker på presskonferenserna. Vi kommer dock rapportera stenhårt och som vanligt vara bäst i Sverige. Målet är att bräcka vårat eget rekord i täckning, något vi brukar göra år efter år.

Och med detta har jag berättat vad jag tror kommer visas i stora drag. Om några dagar vet vi om jag var på rätt spår eller totalt ute och cyklade. Jag hoppas själv på många överraskningar av helt nya serier, vilket av förklarliga skäl är svåra att förutse. Du kommer kunna se presskonferenserna här på Gamereactor och vi återkommer kort innan varje tillställning med nödvändig länk.

Allt du behöver veta inför E3 2016
Alicia Vikander ska spela Lara Croft i den kommande Tomb Raider-filmen. Square Enix har även någon form att utannonsering kring serien under E3, men ingen egen presskonferens att göra det på. Räkna med besök hos Microsoft eller Sony.

Vi har även Gamereactor TV-teamet på plats som kommer rapportera från mässgolvet, bjuda på rundvandringar, kolla in heta spel, intervjua viktiga personer och så vidare. Vi på hemmaplan kommer bjussa på en uppsjö av nyheter, trailers, bloggar, artiklar, sammanfattningar och förtittar på det som E3 har att erbjuda. Väl mött, på söndag sätter allt igång och här är alla hålltiderna:

• EA - 12 juni klockan 22:00
• Bethesda - 13 juni klockan 03:00
• Microsoft - 13 juni klockan 18:30
• PC Gaming Show - 13 juni klockan 20:30
• Ubisoft - 13 juni klockan 22:00
• Sony - 14 juni klockan 03:00
• Nintendo Treehouse: Live - 14 juni klockan 18:00

Vi påminner också om vår temasida för E2016 där du hittar ALLT som rör mässan. Du hittar den på denna länk.



Loading next content