Svenska
Gamereactor
artiklar
FIFA 17

Såhär attackerar och försvarar du effektivt i FIFA 17

Vi hjälper dig att försvara målet, kontrollera planen och anfalla med förödande resultat för motståndarlaget...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

FIFA 17 är ett komplext fotbollsspel med massor och åter massor av olika spelmekaniker i gång, samtidigt som det finns otaliga kontrollmetoder för spelaren att välja på. Själva grunden är vad du kan förvänta dig av äldre fotbollsspel i FIFA-serien eller PES, och att bara känna till kärnan kommer räcka för att de flesta ska kunna ta sig an FIFA 17. Men, vill du verkligen bli övermäktig och mosa motståndet behöver du träna, slipa på dina färdigheter skapa dig en djupare förståelse för spelet. Det tänkte vi försöka hjälpa dig med nu.

Försvar
Ett av de högsta hindren som nya spelare stöter på i FIFA brukar vara mekanikerna i försvarsspelet. Sedan EA introducerade direkttacklingarna härom året har det varit onödigt krångligt att lära sig och FIFA 17 är det inget undantag. Oavsett om det är en vanlig eller en glidtackling du ska utföra, behöver du lära dig när du ska trycka på knappen och kanske ännu viktigare: när du inte ska trycka på knappen.

1) Strunta inte i taktikerna: För att ha ett effektivt försvar måste du alltid ha koll på hur taktiken för ditt lag ser ut. Om laget har direkta order att hålla sig långt bak och vänta på attack eller kontring kan du inte förvänta dig att de hänger med upp på en snabb offensiv. På samma gång måste du också veta vilken typ av försvarare du har i laget. Har de dåliga färdigheter kan du inte räkna med att markeringar eller off side-taktiker ska att fungera perfekt. Lägg ned lite tid på att bestämma vilka taktiker du vill använda och spela sedan därefter, försök inte att göra någonting som ditt lag inte är kapabelt till helt enkelt.

HQ
Detta är en annons:

2) Begränsa faran: Många spelare springer gärna rakt in i en attackerande spelare. Det är fel. Det handlar inte om att komma fram till bollen och spelaren som har kontrollen, utan snarare att blockera dennes väg. Detta gör du genom att trycka på A (Xbox) eller X (Playstation). När du gör det placerar sig din försvarare automatiskt i vägen för motståndaren. Tänk på att endast göra detta när du vill närma dig, när du sedan är bredvid byter du till LT (Xbox) eller L2 (Playstation) för att hålla motståndaren i lås, här är det dags att hålla utkik efter möjligheter att få till en tackling eller brytning och på så vis vinna tillbaka bollen.

3) Undvik skott och krosspassningar: När du har låst din motståndare har du två olika saker att fokusera på, undvik helt farliga skott och krosspassningar. Ibland måste du ge upp din position men det är alltid bättre att lämna sidlinjen öppen än mittfältet, på samma gång är det alltid bättre passa bollen bakåt istället för att springa in i mitten och sedan på mål. Det är omöjligt att täcka alla vinklar hela tiden så prioritera och välj din framfart med omsorg.

4) Använd Skill-spelen: Träningssekvenserna i FIFA 17 är briljanta och kan hjälpa dig att förbättra ditt försvarsspel ordentligt. Några av utmaningarna må vara svåra och till och med frustrerande men vill du bli bättre måste du bita tag och fortsätta. Bara när du klarar dessa utmaningar galant kan du också försvara som ett proffs på planen.

Proffstips 1: Med LB (Xbox) eller L1 (Playstation) kan du begära att en AI-kontrollerad spelare hjälper till med att sätta press på bollinnehavaren vilket kan vara till stor hjälp när du har motståndaren låst, speciellt i mittfältet. Är du för långt ner på egen planhalva måste denna teknik användas försiktigt då du kommer begära att en back lämnar sin position vilket kan leda till fruktansvärda konsekvenser.

Detta är en annons:

Proffstips 2: Med den högra analoga spaken kan du använda "First Touch"-tekniken. Om du jagar en boll samtidigt som motståndaren och du kommer fram först, tiltar du den högra spaken åt motsatt riktning för att på så vis göra en snabb vändning, detta kommer resultera i att du vinner dyrbara sekunder.

HQ

Mittfält

1) Positionering: Nyckeln till att dominera mittfältet är att ha en bra överblick på var dina motspelare befinner sig utan att du faktiskt ser dem. Förflytta dig och bollen varsamt och om det blir nödvändigt, var inte rädd för att passa hemåt. Mittfältet är det området där det är mest folk så försök att inte låta samma spelare hålla i bollen för länge och undvik alltid att springa med LT (Xbox) eller L2 (Playstation) när du är i mitten.

2) Ett-Två: Ett bra sätt att få din motståndare ur balans är att spela med en-två-passningar men det behöver inte nödvändigtvis betyda att att du passar tillbaka till den springande spelaren. Om en försvarsspelare gör ett utbyte med en mer avancerad spelare, passa då ytterligare en annan spelare och låt försvararen gå tillbaka till sin position. En bra taktik kan också vara att tillämpa en-två-tre-passningar. Starta löpningen med vanliga en-två och istället för att passa tillbaka bollen skickar du upp den mot en forward. Detta är ett bra sätt att ha flera spelare som springer på olika ytor samtidigt - men var försiktig, tappar du bollen är mittfältet praktiskt taget helt öppet.

Proffstips 1: Trycket på mittfältet är ofta enormt och att springa direkt på motspelare kommer resultera i bolltapp. Ett bra knep är att hålla in LT (Xbox) eller L2 (Playstation), detta gör att du skyddar bollen genom att vända ryggen mot motståndaren. Det håller inte för evigt men kan vinna dig tillräckligt med tid för att lösa farliga situationer.

Proffstips 2: En genomskärspassning kan också vara väldigt effektiv i mittfältsspel, och att lära sig använda den passningen är en väg för att nå framgång på mittfältet.

HQ

Attack

1) Nya skott: Ett nytt tillskott i FIFA 17 är de nya varianterna på skott. Om du håller ned skjutknappen kommer skottet bli mer kraftfullt men också gå högre, nu finns det ett sätt att ladda på ett brakskott men samtidigt hålla bollen lägre genom att trycka på skjutknappen igen innan spelaren sparkar bollen. Detta resulterar i ett väldigt kraftfullt skott som håller sig närmare marken. För första gången i FIFA kan du nu även nicka bollen nedåt och det är alltid bra att tänka på då bollen kommer i hög fart.

2) Ha koll på individuella taktiker: Precis som på alla andra ställen på planen är taktiken viktig när du spelar anfall och inte bara lagtaktik utan även individuella taktiker. Exempelvis kan du be dina målskyttar att försöka ta sig igenom och placera sig bakom försvaret när du har bollen i mittfält, alternativt be dem att möta upp för passning. Du kan även be dem att stanna i mitten eller springa på sidorna. Om dina medspelare inte beter sig som du vill, kolla de individuella taktikerna.

Proffstips 1: Med LT och RT (Xbox) eller L2 och R2 (Playstation) kan du göra så spelaren med bollen vänder sig mot motståndaren och trycka bollen i sidled utan att för den sakens skull ändra riktning. Denna manöver är speciellt effektiv på sidlinjerna och gör att du kan sätta upp passningar eller dribblingar.

Proffstips 2: Om du håller ned LT (Xbox) eller L2 (Playstation) när du skjuter, så gör du specialskott. Inkluderat i dessa är volleyskott, hälskott med flera. Det fungerar också med passningar och ju mer begåvad din spelare är desto bättre blir resultaten.

Andra möjligheter

1) Hörnor: Det är ett helt nytt system för hörnor i FIFA 17 och det är mycket mer effektivt än tidigare. Du ser ett hårkors på marken så du vet var bollen kommer gå, detta underlättar enormt när du försöker göra speciella inlägg. Om du trycker snabbt på knappen kommer bollen gå högt, nästan svävande, och om du håller ner knappen blir det istället hårt och lågt.

2) Frisparkar: Frisparkarna fungerar nästan på samma sätt som innan. Du kan nu styra över riktning och distans och på så sätt öka kraften i skotten. Om du sparkar rakt på kommer bollen inte att skruvas men den kommer färdas rakt upp och sedan ner (som Ronaldo gör frisparkar).

3) Inkast: Det finns en del nya funktioner med inkasten, exempelvis låtsaskast. Om du trycker på skjut och passningsknappen samtidigt kommer din spelare låtsaskasta bollen - mycket effektivt mot mänskliga motståndare. Med den vänstra spaken kan du gå längs linjen och den högre låter dig ta kontroll över en annan spelare och be om bollen.

4) Straffar: Straffarna har fått sig en rejäl makover i år och precis som frisparkarna kan du ändra riktning och distans mellan spelare och boll. För att börja springa mot bollen håller du vänstra spaken framåt och sen, när spelaren springer, väljer du vilken riktning du vill att bollen ska ta samt med vilken styrka. Det tar ett par försök men till slut kommer du att bli bättre på det.

Detta avslutar vår guide för den här gången men håll utkik på Gamereactor för fler tips och trix.

HQ
FIFA 17
FIFA 17
FIFA 17FIFA 17FIFA 17FIFA 17

Relaterade texter

1
Gorilla vinner FIWC Grand Final i London

Gorilla vinner FIWC Grand Final i London

ESPORT-TEXTER. Skrivet av Jonas Mäki

Under FIWC 2017 Grand Final möttes världens bästa FIFA-spelare, och vinnare blev brittiska Spencer 'Gorilla' Ealing som vann i finalen mot Kai 'Deto' Wollin. Gorilla vann...

1
VfB Stuttgart anställer två FIFA-spelare

VfB Stuttgart anställer två FIFA-spelare

ESPORT-TEXTER. Skrivet av Jonas Mäki

Tyska fotbollsklubben VfB Stuttgart utannonserar att de nmu ska börja satsa på esport, och har nu därför anställt FIFA-proffsen Erhan 'Dr. Erhano' Kayman och Marcel...



Loading next content