Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook
ARTIKEL

Sanningen om Fallout 3

Det ryktas att Black Isle Studios utvecklar en uppföljare till Fallout-spelen. Vi knyter samman alla lösa trådar.


Fallout 1 och 2 räknas av många som de bästa rollspelen på PC, men trots åratal av tjat från fansen så har vi aldrig fått se ett nytt spel i serien. Fallout Tactics fokuserade ju nästan enbart på action-momentet medan i stort sett inga fans vill acceptera Fallout: Enforcer som är på väg till Playstation 2 och Xbox. Speciellt Enforcer har fått ta så pass mycket kritik att producenten Interplay stängde av hela forum-delen där det diskuterades hett och ofta om hur inkorrekt spelet är. Plus att många fans anser det vara ett svek mot namnet Fallout, och seriens fans, att simplifiera det på samma sätt som man gjorde med Baldur's Gate: Dark Alliance.

De senaste månaderna har även Interplays rollspelsdivision Black Isle Studios (utvecklare av Fallout, Planescape Torment, Icewind Dale etc) även tappat en av sina främsta personligheter. Feargus Urquhart har nyligen lämnat Black Isle och Interplay efter många års trogen tjänst. Därmed så försvinner en nyckelpersonerna bakom spel som Baldur's Gate och Fallout 2. Detta ryktas ha att göra med att Interplay planerar att lägga sin fokus på spelutgivning på Playstation2, Gamecube och Xbox. Enligt obekräftade källor ska Interplay gå på en strategi som går ut på att 2/3 av spelen de ger ut ska utvecklas för konsoler, där företaget anser att det finns mer pengar att tjäna.

Men små röster på Interplays forum från anställda på Black Isle mer än bara antyder att något är på gång att hända. Black Isle visade endast upp Baldur's Gate: Dark Alliance 2 på årets E3-mässa, och för tillfället arbetar de endast med projekt som bär kodnamn av amerikanska presidenter. Något som är standard för Black Isle. Mest omdiskuterat har varit Project Jefferson som det nu spekuleras i att det är uppskjutet eller till och med nedlagt. En av anledningarna till detta är att Interplay "glömde" att förnya sin Dungeon and Dragons-licens till PC. En licens som innefattar allt rörande Forgotten Realms-världen som vi har fått uppleva i Baldur's Gate, Planescape Torment och Icewind Dale-spelen. Dock så ska man ha förnyat denna licens till konsol-spel ända till 2008, därav är fortfarande Baldur's Gate: Dark Alliance 2 under utveckling.

Det pratas och spekuleras, men många verkar överens att vi borde ha fått reda på något om Project Jefferson nu. Black Isle förblir hemlighetsfulla men för att kontra alla rykten som gjorde gällande att man hade lagt ner projektet så släppte man för en dryg vecka sedan en bit artwork från spelet. Rykten går dock fortfarande, teorierna är många och det verkar vara många som tror att Project Jefferson var/är Baldur's Gate 3. En titel som alltså inte får utvecklas med det namnet, i alla fall inte av Black Isle.

Dock pratas det just nu mest om Project Van Buren. Ett projekt där allt pekar mot att det är det spel som så många har bett om i alla dess år. Fallout 3. På Interplays Black Isle-sektion av forumet så har ett flertal anställda på Black Isle pratat med allmänheten om designfrågor angående Fallout 3, och man har ännu inte förnekat att man arbetar med Fallout 3, något som annars har varit regel från Black Isles sida. Små antydningar har kommit från en av Fallout 2s designers, Chris Avellone, att han sitter och jobbar på ett spel användandes Project Jeffersons spelmotor. Han har även sagt att det är enklare att arbeta med motorn när det gäller karaktärsklasser som Ghouls och Super Mutants (två monstertyper i Fallout-spelen) är bra mycket enklare än alla variationer av karaktärsklasserna som återfinns i Dungeons and Dragons-spelen. Chris Avellone sägs även vara huvuddesigner på Project Van Buren, och sedan tidigare så har Chris varit lovad att få designa ett nytt Fallout-rollspel, detta på grund av hans erfarenhet från det tidigare spelet.

Egentligen är nästan allt indicier från flera olika håll. Men klart står ju att Black Isle har något upp i rockärmen och att ett nytt Fallout-spel kan vara i görningen. Man har på Black Isle sagt att Project Van Buren kommer att visas för allmänheten innan man avtäcker Project Jefferson, något som kan tyda på att Jefferson faktiskt ligger och vilar för tillfället. Frågan är om det verkligen är ett nytt Fallout-rollspel på väg från Black Isle, speciellt då ryktet går att Project Van Buren kan bygga på den Exalted-licens (rollspel med manga-stil) som Interplay nyligen köpte från rollspelsföretaget White Wolf (Vampire: The Masquerade, Hunter: The Reckoning mfl.). Hur som helst så är det spännande tider att vänta för alla som är fans av Black Isles rollspel. Framtiden blev just lite ljusare.

Fallout 3Fallout 3
BETA +