Svenska
Gamereactor
artiklar

Nu låter vi zombies vara ett tag

Det kommer bara fler och fler zombiespel i ett allt högre tempo. Redaktör Mäki tycker det börjar vara dags för lite fräschare blod än det odöda i spelvärlden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Med ursinnig frenesi och ett leende på läpparna som sträcker sig från strax under vänster örsnibb till den högra motsvarigheten, bankar jag skiten ur en vandrande odöd rackare. Ja, inte bara bankar förresten, utan jag klyver, dekapiterar, kapar, krossar och fullständigt köttar sönder denna extremt tacksamma kanonmat i drivor. Spelet var Dead Rising och året 2006. Det kändes nytt och fräscht, men så skulle det inte förbli.

Det är svårt att veta exakt vart gränsen ska dras, och egentligen är ju fenomenet uråldrigt, men för min egen del skulle jag säga att det riktigt stora genombrottet för zombies i spelvärlden kom i samband med TV-serien Walking Dead och det extremt populära zombieläget i Call of Duty: Black Ops. Båda debuterade 2010, och redan då fanns det folk som antydde att det här med zombies började kännas lite... gjort, men det hindrade inte det faktum att spelen fullkomligt bara började välla ut.

Nu låter vi zombies vara ett tag
I Dead Rising användes inte prestandan i den då nya generationen i huvudsak till bättre grafik, utan fler fiender än någonsin tidigare.

Vid det laget hade vi redan haft titlar som Left 4 Dead, Plants vs Zombies och ovan nämnda Dead Rising samt att det fanns med zombies i exempelvis Call of Duty: World at War bland många andra. Och det är såklart lätt att förstå varför. Ingen blir arg när zombies avlivas, de har inga känslor och inget värde. Det är värsta sortens ohyra och det är större risk att någon skulle kränkas av grymhet mot kackerlackor i ett spel än just detta vandrande köttpatrask.

Detta är en annons:

Det är väl möjligen nazister som kan komma i närheten. Ingen kommer sura över att de mejas ned på löpande band, och följdaktligen har nazister varit ett väldigt populärt tema i krigsspel. Problemet är bara att man antingen låser sig till andra världskriget eller måste hitta på något fiktivt. Och precis som med zombies kom det ett tag så häpnadsväckande många spel andra världskriget att folk tröttnade. Med en viktig skillnad: nassarna i spel bantades faktiskt kraftigt, medan zombies bara fortsatt släppas med ett närmast syndaflodsaktigt utbud.

Nu låter vi zombies vara ett tag
Zombies är idag en självklar del av Call of Duty, vars popularitet bidragit till att inspirera fler att göra zombiespel.

Den inverkan framgångarna för Walking Dead och Call of Duty: Black Ops fick på spelvärlden saknar halvt motstycke och sedan dess kommer åtminstone ett par stora zombiespel per år liksom otaliga mindre. Till och med Rockstar hakade på tåget med Undead Nightmare till Red Dead Redemption 2, och sedan dess har det kommit tre Dead Island, H1Z1, The Last of Us, State of Decay, DayZ, Deadlight, två Dead Rising, Lollipop Chainsaw, ZombiU, Dying Light och otaliga zombielägen i Call of Duty-serien - bara för att ta några exempel.

Och runt knuten väntar spel som Dead Island 2, Dead Rising 4, State of Decay 2, Days Gone, Resident Evil 7: Biohazard samt den tredje säsongen av The Walking Dead som snart drar igång. Bland mycket annat. Till det kan vi sedan lägga alla de spel som egentligen inte har zombies, men där de kastas in som DLC eller bonuslägen. Kort sagt tyder inget på att zombiehysterin är på väg bort, tvärtom tycks den snarast öka i intensitet, och jag får förmoda att det är beslut som fattas på affärsmässiga grunder.

Detta är en annons:
Nu låter vi zombies vara ett tag
Dead Island 2 är ett av de zombiespel vi kan se fram emot 2017.

Kanske är det bara jag, men jag börjar känna att det faktiskt räcker nu. Jag älskar zombies lika mycket som alla andra, men det börjar faktiskt kännas direkt fattigt att bara stoppa in denna kanonmat överallt och sedan designa ett spel runt det - trots att det i väldigt många fall faktiskt handlar om bra sådana. Jag vill ha lite mer varierade fiender, sådana som faktiskt har en egen historia och ett eget mål. Fiender som får mig att känna något mer än när jag bankar mullvadar i Whac-A-Mole på Liseberg.

Problematik finns det dock gott om. Att faktiskt hitta på en ny bra fiende är svårt. Kolla på 343 Industries som ville hitta på en sidekick till Covenanterna och satsade på Prometheans, ett alternativ jag inte alls tycker är lika bra. Eller för den delen när fiendeflora ska utvecklas och det läggs till fler saker som inte tillför något egentligen, vilket jag tyckte drabbade bland annat Killzone-serien från de rått primitiva Helghasts till en uppsjö av mindre klockrena varianter, eller hur The Coalition fyllde Gears of War 4 med robotar.

Nu låter vi zombies vara ett tag
Prometheans gjorde debut i Halo 4 men är inte lika tillfredsställande att kriga mot som Covenanter.

Det är alltså svårt att hitta på en riktigt bra och trovärdig fiende och det kostar massor av pengar. Varför ens försöka när man bara kan fylla spelet med odöda och samtidigt göra alla glada?

Och ersätter du fienderna med något verkligt folk finns risken att det kommer kritik. Det har drabbat otaliga spel som haft med nordamerikansk urbefolkning, fiender från Afrika, fiender från Mellanöstern, Ryssar och mycket annat. Att bli beskylld för något så lågt som rasism är något de flesta spelutvecklare gärna står över, och då är som bekant zombies eller nazister återigen lättare - och blir därmed vad valet faller på istället.

Nu låter vi zombies vara ett tag
Det blev en stundtals riktigt hätsk debatt kring fienderna i Resident Evil 5.

Av just dessa anledningar lär olika varianter av nazister och i synnerhet zombies fortsätta att vara spelvärldens vanligaste fiender under lång tid framöver. Men själv drömmer jag om något helt annat och skulle gärna se en kraftig nedskärning av antalet zombiespel för att istället få en tänkande, smartare fiende som är ideologiskt driven och överhuvudtaget har ett mål. Gärna ett som under stundom suddar ut gränserna mellan gott och ont för att bjuda på välbehövliga gråskalor. Då är actionspelen som bäst, enligt min ringa mening.

Vad tycker du själv, börjar det här med zombies i spel gå till överdrift, eller hoppas du rent av att tempot accelereras så vi kan få ännu mer av denna vara?



Loading next content