Svenska
Gamereactor
artiklar
Gears of War 4

5 saker vi avskyr i Gears of War 4

I denna nya artikelserie belyser vi den kritik vi har mot spel som vi i övrigt älskar och denna gång är det Gears of War 4 som har placerats under luppen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi älskar spel, precis som du som läser detta gör. Vi anser att spel är en konstform precis som film, litteratur, målning eller musik - men ingen konst är ju heller immun mot kritik. Och vi kritiserar ju för att vi älskar mediet - vi vill att de problem och skönhetsfläckar som finns där ska lyftas fram så att industrin kan röra sig framåt. Och det är det som artikelserien "5 saker vi avskyr i..." handlar om. Att lyfta fram aspekter eller komponenter som inte håller måttet i något vi överlag tycker. Denna gång granskar vi Gears of War 4.

Gears of War 4
Detta är ett av 15 spel som vi kommer att skriva om i denna artikelserie de kommande veckorna.

(1) JD är ingen Marcus, Del är ingen Cole
Mycket av charmen i Gears of War-serien kan spåras tillbaka till den starka gruppen av huvudkaraktärer, deras närvaro och färgstarka personligheter. De var arketyper snarare än stereotyper och samtliga satte sin egen prägel på spelets handling och ton. Att fortsätta serien med ett färskt perspektiv, med nya karaktärer var ett klokt val av The Coalition som tog över utvecklingsansvaret för varumärket efter Epic. Men JD, Kait och Del är inte i närheten av lika älskvärda och minnesvärda som Marcus, Cole, Baird och Dominic. Det är svårt att beskriva deras personligheter med någon form av nyans. JD är definitionen av generisk, Del är inte mycket mer än "the fun guy" och har i princip ingen påverkan på berättelsen och Kait är en otacksam gnällspik. Oscar, som visserligen är mer... utmärkande är å andra sidan helt odräglig. Den bästa av de nya karaktärerna, Reyna, har sisådär tre repliker.

(2) Robotar. Robotar överallt!
Om vi inför releasen av Gears of War 4 skulle göra en lista på saker vi trodde vi skulle få motorsåga i spelet hade robotar hamnat rätt långt ner på listan. Serien har gjort sig känd med sitt extremt köttiga och blodiga våld och det gifter sig inte väl med känslolösa och dumma gående metallburkar. Vi hade kunnat se mellan ögonen med detta om vi fick skjuta på en plåtniklas-armé i de inledande träningssektionerna men faktum är ju som bekant att robotfienderna är det enda du kommer få tampas med under de första två av de totalt fem akter som spelet består av. Det dröjer alltså två femtedelar av spelet innan vi får göra oss bekanta med Swarm-styrkorna och det plötsligt blir Gears of War igen.

Detta är en annons:

(3) Gammal grafik
Minns ni när det första Gears of War kom? Året var 2006 och det var världens just då snyggaste spel. Det fick en hel spelvärld att flyga ur stolen av förtjusning redan vid första anblick. Spelare som inte ens var särskilt förtjusta i actionspel av den typen köpte det för att kunna visa kompisarna hur framtiden såg ut. Gears of War var ett tekniskt mästerverk. Gears of War 2 och 3 fortsatte att höja ribban och lämnade oss aldrig besvikna. Våra förväntningar på Gears-seriens premiär på Xbox One var höga, såklart. Men medan Gears of War 4 inte alls är ett fult spel så är det inte direkt något som fick oss att höja ögonbrynen. I jämförelse med Uncharted 4: A Thief's End på Playstation 4 är det direkt undermåligt men även The Last of Us som kom ut tre år tidigare på Playstation 3 har karaktärsmodeller som ser naturligare ut. Det kanske bara är att acceptera att Gears of War inte längre är bland spelvärldens bästa när det kommer till grafik.

Gears of War 4
Finns det något i Gears of War 4 som du verkligen avskyr?

(4) Klen dialog
Okej, vi tänker inte låtsas som att föregående Gears-titlar har haft Aaron Sorkin-skarp dialog. Det fanns en och annan ostig replik även där men den funkade för det mesta väl med tonen och i och med att vi faktiskt tyckte om karaktärerna var vi mer intresserade av vad de hade att säga. Läget ser snarare tvärtom ut i den fjärde delen. Det mesta av dialogen består av krystade, malplacerade skämt och oförtjänt lättsamt käbblande. Allting Oscar ordbajsar får oss att vilja dra in huvudet i torson som en sköldpadda och sättet på vilket våra hjältar ständigt trivialiserar faktumet att folket på Sera nu står inför ännu ett monstruöst, underjordiskt hot är knäckande. Ett skämt fick oss att skratta ("paper, paper, paper") och vi älskade att höra Marcus svära sig blå över att robotarna sabbar hans tomater men på det stora hela var dialogen i Gears of War 4 inget att hänga i granen alls.

(5) Ibland måste man spela Horde 3.0 med Jonas Mäki
Vi gillar Horde och i Gears of War 4 är det kanske roligare än någonsin, inte minst tack vare hur flexibelt det är att bygga en bas att använda som kommandocentral på banan. Men för att kunna njuta av spelläget till fullo behöver man vänner. Och våra vänner är inte alltid de optimala lagkamraterna. Ni som läser Gamereactor ofta känner givetvis till vår underbara husfinne Jonas Mäki. Och ni som känner till Jonas Mäki vet att de enda som fruktar hans närvaro i ett multiplayer-spel är hans partners. Missförstå oss inte nu. Vi allihop (Aldin borträknad) älskar Mäki. Han är en av våra favoritmänniskor och våra liv, både privat och här på Gamereactor, hade blivit avsevärt sämre om han plötsligt skulle försvinna. Men den karln är verkligen ärke-kass på allt som involverar någon form av skjutande. Att få med honom på sitt lag innebär en säker förlust.

Detta är en annons:

Relaterade texter

Gears of War 4Score

Gears of War 4

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Det är äntligen dags för det efterlängtade Gears of War 4 att göra entré på marknaden. Oliver Thulin har hårdgranskat det för att se om det håller de höga förväntningarna...

0
OpTic mästare i Gears Pro Circuit San Diego

OpTic mästare i Gears Pro Circuit San Diego

ESPORT-TEXTER. Skrivet av Jonas Mäki

Om du gillar Gears of Wars esportscen, är du såklart välbekant med namnet OpTic Gaming eftersom de verkligen regerar denna gren. Nu har de återigen visat var skåpet ska...



Loading next content