Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

reCAPTCHA på Gamereactor går mig på nerverna

Skrivet av -Ogge- den 20 juli 2017 kl 22:22

Det är inte klokt hur pass intensiv det här reCAPTCHA-tillägget på Gamereactor är. Skapar en enorm frustration för mig som användare och jag kan inte vara den enda här som irriterar sig på detta? Jag tvingas gå igenom dessa bild-tester för allt som ska skrivas på sidan. Verkligen allt.

Jag tvingas göra testerna efter att jag har skrivit klart en blogg, kommenterat något eller om jag bara gör en fjuttig ändring i blogginlägget. Ja, det är som om den inte vill ge upp, jag är fan i mig ingen bot. Punkt.

Kommer det fortsätta att se ut på det här viset, så kommer jag tappa intresset för Gamereactor allt mer. För det här är ett enormt stort minus. Jag skämtar inte, detta är värre än allt annat plåj som har lagts till senaste åren. Det känns inte som att det är någon struktur på sidan. Utan det experimenteras för mycket.

Nu ska jag bekräfta återigen efter 12033727171 gången att jag inte är en förbaskad robot.

Dunkirk och en ganska prisvärd SSD

Skrivet av -Ogge- den 20 juli 2017 kl 02:59

Sambon och jag drog iväg på bio för att se den mycket efterlängtade filmen Dunkirk som Nolan har hamrat ihop med sin själ. Tanken var att vi även skulle hinna med Spider-Man: Homecoming efter Dunkirk. Men det blev aldrig av, utan det får istället bli idag.

Dunkirk
Ja, lite kort då. Detta är utan tvekan en av tidernas bästa krigsfilmer som verkligen är en "måste-se-film" denna sommar. Man missar verkligen något om man inte har sett denna än. Det jag gillar med den är att man får se samma händelser från flera olika perspektiv och vid olika tidpunkter. Där man får ta del av det som sker på mark, ute till havs och uppe i skyarna. Det kändes även många gånger som att man var där. Ljud och bild var fenomenalt bra. Något som oftast är Nolans starka sida. Jag tänker inte gå in på djupet utan detta är enligt mig ett rent mästerverk och en blivande klassiker i mina ögon.

Betyg: 10/10.

1TB SATA 2.5" SSD
Webhallen har just nu någon Facebook-kampanj där man kan klicka hem en Samsung SSD 850 EVO 1TB för 2790:-. Vilket ändå är ett ganska hyggligt pris för den som inte heller gillar mekaniska HDD.

Länk: https://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/208493-samsung_ssd_850_evo_ssd_1tb&pass=facebook

Ataribox à la Intel Nuc i7

Skrivet av -Ogge- den 17 juli 2017 kl 15:04

Idag dök det alltså upp lite bilder på Ataris kommande konsol Ataribox. Utseendemässigt så tycker jag att den har en ganska "fulsnygg" retro-design, speciellt den med "träpanel" där fram. Det ser inte heller ut som att det blir en särskilt stor konsol till storlek. Den lär ungefär va i storlek med en Intel Nuc i7 och ni kan se bild nedan på självaste Intel Nuc i7.

Magkänslan säger att de har ett samarbete med Intel, där Ataribox alltså kommer drivas med ett Intel-chip av något slag. Har vi tur så drivs Ataribox med ett likvärdigt chip som Intel i7 6770HQ. Där vi då kanske istället ser ett Kaby Lake-chip av något slag. I och med att i7 6770HQ tillhör generation 6 och inte nuvarande generation 7.

Vad jag har sett i tester så kan en Intel Nuc i7 med i7 6770HQ driva Crysis 3 på medium + FXAA i upplösningen 1080p med cirka 30-32 FPS. Vilket inte är illa. Då är det den integrerade GPU:n, Iris Pro 580 som driver på grafiken. Kan vi då se ett likvärdigt chip i Ataribox? Ja, förmodligen.

Har vi tur så kan Ataribox bli en snäppet kraftfullare konsol än vad Switch är i alla fall. Där Ataribox ändå eventuellt kanske kommer befinna sig i likvärdig prestanda som Xbox One och PS4 ungefär, möjligen snäppet svagare. Men tillräckligt kraftfull för att bli en helt okej konsol. Men som sagt, nu spekulerar jag bara och de kan lägga in precis vad som helst i den här konsolen.

Det jag inte kan se just nu på Ataribox är fläkthål eller dylikt. Något säger mig att Ataribox kommer ha helt passiva komponenter och att den kommer ha passivkylning med andra ord. Vilket innebär att den kommer bli helt knäpptyst eventuellt. Intel Nuc i7 med 6:e generationens processor har däremot en inbyggd mekanisk fläkt. Men tack vare en svalare och snålare Kaby Lake-CPU så kan vi kanske se passivkylning i Ataribox som sagt.

Viktigaste är att Ataribox har titlar som lockar och en prislapp som lockar i samma veva. Det kan bli tufft för Atari att ta sig an denna "konsolstrid" på marknaden. Men det är helt klart alltid kul att vi får in ett nytt alternativ på marknaden. Jag ser framemot mer info den kommande tiden. Framförallt vill jag se spelen till konsolen.

Tror ni Intel ingår i ett samarbete med Atari?

Såhär ser alltså en Intel Nuc i7 ut och då innehåller den förra generationens CPU och inte nuvarande.

Det blev den här datorskärmen tillslut

Skrivet av -Ogge- den 13 juli 2017 kl 20:48

Kändes lite som filmen 'Måndag hela veckan' denna dag. Vädret var lika fint som när jag och sambon sist drog iväg på en biltur till Inet för att byta ut den första skärmen av de tre som jag har lämnat tillbaka tidigare. Väl på plats lämnade jag över skärmen till den suveräna säljaren på Inet, som såklart ville checka om det var något fel på skärmen. Han går sedan in med skärmen för att göra ett ordentligt test i ett annat rum.

När han tillslut kliver ut ur rummet, så nickar han instämmande och håller därefter med mig om att det var onormalt mycket backlight bleed på skärmen. Han frågade mig om jag ville göra ett byte eller om jag ville få tillbaka pengarna. Jag kikade lite snabbt igenom deras katalog på deras datorskärm och insåg att de inte hade något intressant alternativ (även fast jag har kolla igenom katalogen 100-tals gånger tidigare, haha). Jag insåg även i det läget att jag inte riktigt kände för att dras med eventuella backlight bleed-problem mer. Utan jag tog tillbaka pengarna och drog istället iväg till NetOnNet.

NetOnNet har nämligen en skärm som jag kikade på innan jag köpte den första skärmen i den här processen av reklamationer. I och med att jag har bra erfarenhet av NetOnNet och deras ångerrätter som ligger på 30 dagar så var det ett givet val. Skärmen som jag nu köpte för 4990:- är en Asus PB287Q som har en 28" TN-panel, 4K, 60Hz, 1ms och byggkvalitén känns inte är, "Jag kommer falla sönder när som helst, OGGE! VAR FÖRSIKTIG!". Utan jag gillar den mer matta plasten som håller ihop skärmen som även känns rejäl. Stativet känns också rejält och skärmen svajar inte sådär jobbigt mycket (tar inte upp mycket plats heller). Den var även lättmonterad och jag behövde inga separata skruvar. Panelen har även en bra coating (filter) som inte ger den där jobbigt gryniga effekten, som väldigt många andra TN-skärmar dras med. Filtret påminner lite om den förra IPS-skärmen som ändå var bra. Ja, det känns fräscht helt enkelt.

Jämför jag med de tidigare TN-panelerna som jag också köpte så känns den här betydligt bättre. Snäppet "sämre" än IPS-panelen men inte farligt långt efter. Det man förlorar lite på jämfört med en IPS är dock betraktningsvinkeln, men inget jag märker av i och med att jag sitter direkt framifrån. Tack vare 4K så får jag en rejäl arbetsyta där jag kan ha många fönster uppe samtidigt som Discord och flera andra rutor som webbläsaren och kanske Steam m.m. Samtidigt bidrar upplösningen till att allt blir oerhört tjusigt och behagligt för ögonen. Snäppet bättre än 1440p såklart.

Då tänker vissa kanske, "Men va fan, hur tänker du nu? Hur kan du skippa G-Sync? HUR I HELVETE KAN DU SKIPPA 144-165Hz?!". Haha! Jag tänkte lite så för mig själv också i mitt huvudet ett tag. Det har till större del varit 1440p och 144-165Hz som huvudfokus. Samtidigt har jag inte haft problem med tanken av att ha 4K och 60Hz, i och med att jag även funderade på det till en början. Man får såklart göra vissa uppoffringar. Visst finns det paneler idag som ger dig G-Sync tillsammans med 4K och 60Hz m.m. Men det billigaste alternativet med G-Sync lider av vissa problem och det är en Acer Predator XB281HK. Känner inte att jag betalar 500:- mer för en som ger mig snäppet sämre bildkvalité (som den tydligen ska ha) och dessutom ska den lida av mer aggressiv coating. Samtidigt är skärmen fulare och tar upp mer plats tack vare det breda stativet. Så nja, därför känns denna skärm som ett bra mellanting.

Priserna har verkligen varierat under bytena. Första skärmen kostade 3490:-. Den andra kostade 5490:-. Den tredje kostade 6490:-. Medan den fjärde som förhoppningsvis inte får något helt oväntat problem (som att den plötsligt skulle slockna), kostade mig 4990:-. Så det har varit lite av en berg o dalbana kring priserna.

4K-skärm är verkligen riktigt hyggligt och jag har testat en runda i BF1 (multiplayer) och det gick faktiskt väldigt bra trots 60Hz. Jag ångrar mig verkligen inte, det är extremt läckert i spel (extremt). Jämför man med min gamla Beng-skärm och de jag lämnade tillbaka så är skillnaden stor. Det känns som att man har upptäckt en ny planet. 28" är riktigt gött dessutom, jag använder som sagt datorn på helt nytt sätt pga upplösningen. Samtidigt rullar ändå mitt grafikkort på i runt 60FPS i de flesta spel på Ultra. Ibland mer och ibland mindre. Så 60Hz är inte dåligt för just 4K. Sen är såklart 1440p, 144-165Hz med G-Sync ett fantastiskt alternativ. Men jag känner att dessa alternativ får vänta ett tag. Jag orkar inte med lotteriet mer, utan jag vill nu ha något som funkar bra och som samtidigt ger mig en otroligt bra visuell upplevelse.

Vi får se vad jag tycker om skärmen om någon månad eller så. Men hittills så är jag extremt imponerad och nu får vi hoppas på att denna håller utan att den plötsligt dör eller får någon jobbig linje rätt över skärmen från ingenstans, haha. Man kan aldrig veta, för den där skärm-förbannelsen har jag aldrig varit med om förr.

Värre backlight bleed än vad jag trodde

Skrivet av -Ogge- den 12 juli 2017 kl 20:47

Okej, hade ganska ljust i rummet när jag testade först och ser nu att jag har väldigt kraftig backlight bleed (spelar i vanliga fall i mörker). Jag kan nu bekräfta att jag lider av en skärm-förbannelse.

Såhär ser det då alltså ut i svarta partier om ni kollar på bilden nedan som är tagen på min skärm. Har dessutom ställt in 30% ljusstyrka bara för att försöka minska det hela, men det blir inte mycket bättre. Jag började märka av detta i mörkare miljöer i vissa spel nu. I ljusa miljöer syns det inte alls och då är det fint. Men det känns som ett handikapp att försöka "undvika" mörka miljöer. Vilket är helt omöjligt.

Nya äventyr väntar troligen i morgon då.