Svenska
Blog

The Hobbit - Årets bästa film

Skrivet av Besmundu den 14 december 2012 kl 17:37

Bond kan köra bort i sin Aston Martin och Batman kan gå och gömma sig i sin grotta, The Hobbit är här och är årets bästa film. Efter att ha varit orolig över huruvida den kritik som The Hobbit fått är befogad eller ej, kände jag en stor lättnad när jag gick ut ur biografen. Peter Jackson svek mig inte och bjöd ett fantastiskt äventyr!

Utan att spoila så mycket kan jag säga att man inte ska sitta och förvänta sig en ny Sagan om Ringen. The Hobbit är inte lika mörk, och det hänger inte en tung stämning över allting, något jag tycker är helt perfekt. Boken Bilbo är ingen stor, vuxen historia om död och krig. Det är en mysig, spännande och rolig berättelse om äventyr, och jag tycker filmen fångar detta perfekt. Skådespelarna gör sitt jobb fantastiskt, och förutom Ian McKellens ack så fantastiska insats som Gandalf (coolare går ju inte att bli), så är Martin Freeman perfekt som Bilbo. Han är nästan precis som jag tänkte mig honom i boken. Även andra nya karaktärer som dvärgledaren Thorin är oerhört välspelade, och gamla bekanta ansikten från Sagan om Ringen är lika bra här.

Att filmen skulle vara långdragen håller jag inte med om. Visst tar det en stund innan resan börjar, men jag gillar hur filmen tar tid på sig och bygger upp stämningen. Efter inledningen så är äventyret i full gång, och jag njuter av varje bildruta.

På tal om bildrutor så såg jag 3D-versionen av filmen med 48 fps. Det tar ett tag att vänja sig vid hur det ser ut i början, och ibland, speciellt när det är mycket rörelse i bild, så blir det nästan lite för ovant med så lena rörelser. Man förlorar lite av den så kallade "film-looken". Bilden blir mycket mer detaljerad, men samtidigt är det lättare att se vad som är riktigt och vad som inte är det. När filmen kommer på Blu-Ray kommer jag nog föredra att se den i hederliga 24 bilder per sekund, men det var absolut en häftig upplevelse, och tillsammans med 3D tror jag detta kan vara perfekt. Vid vissa tillfällen var det nästan läskigt verklighetstroget och det såg verkligen ut som om Bilbo var framför mig. Om du inte riktigt vet om du vill se den i 24 eller 48 bilder per sekund rekommenderar jag 48, då du nog inte kommer att ha chansen att se filmen på samma sätt sen, när filmen går av biograferna.

Som sagt, detta är årets bästa film, och jag uppmanar dig som inte sett den att på studs boka biljetter. Att vara tillbaka i Midgård är fantastiskt och magin finns fortfarande kvar. Nu är det ett års olidlig väntan till nästa film, och jag ser verkligen fram emot den.

The Hobbit - Årets bästa film

Bara det att man får se Gandalf igen är värt en biobiljett!

HQ