Svenska
Blog

Resident Evil - från sämst till bäst

När Resident Evil släpptes på nytt till nuvarande generationens konsoler och PC hade jag fortfarande aldrig spelat ett endaste Resident Evil. Filmerna hade jag också hoppat då jag knappt tittade på skräck överhuvudtaget för ett par år sedan och för att jag aldrig hört något gott om dem. Efter att ha spelat Resident Evil HD (som jag älskade) blev jag såklart superintresserad av de andra spelen som fanns att bita i. Ett år senare köpte jag Resident Evil Zero när det också släpptes och eftersom det ryktades om att tvåan också skulle få en HD-behandling har jag väntat i vad som känns som en evighet på det.

När Resident Evil 7 släpptes hade jag fortfarande inte spelat fler spel i serien men eftersom sjuan bjöd in gamla såväl som nya spelare struntade jag i de andra spelen och spelade det istället. När det var slut suktade jag efter mer och gav till slut vika och fixade fram PSX-versionen av tvåan ändå. Sen dess har jag plöjt igenom alla spelen som tillhör huvudserien och jag tänkte härmed skriva i vilken ordning jag gillar dem. Från sämst till bäst.

(11) Resident Evil 6

Jag var väl medveten när jag startade Resident Evil 6 att extremt få gillade det här spelet och det dröjde inte länge förrän jag förstod varför. Trist och rörig story med minst lika trista strider och som grädde på moset snålade man inte med QTE. Jag tror inte jag måste säga mycket mer. Sexan är som bäst ett medelmåttigt spel.

(10) Resident Evil 5

Femman led av många brister som sexan också innehöll. Afrika känns fortfarande som spelseriens allra tråkigaste miljö att spela i och att spela det ensam led ofta till raseriutbrott på grund av hemsk AI. Chris var inte alls den karaktär som jag tyckte så mycket om och slutet skrattade jag mest åt. Att återse Wesker var dock kul!

(9) Resident Evil 3: Nemesis

Att följa upp tvåan kan inte ha varit ett enkelt uppdrag. Trean byggde på samma spelmekanik som tidigare titlar och att åter igen få spela som Jill Valentine var härligt. Nemesis var också en riktigt spännande fiende som man fruktade ända från start. Tyvärr kändes handlingen ganska medioker och går mer eller mindre att summera på 30 sekunder. Att kombinera ammunition föll mig heller aldrig riktigt i smaken även om det var ett intressant koncept.

(8) Resident Evil Zero HD

Visst, karaktärerna är helt ointressanta men att turas om att spela som Rebecca och Billy var väldigt kul och bidrog till variation i spelserien. Drygt ett år senare har jag glömt mycket av spelet vilket kanske säger en hel del men att upptäcka vad som hände precis innan originalet var något som intresserade mig ända fram till slutet.

(7) Resident Evil: Revelations

Så som jag har förstått det ska detta vara en vattendelare. Först släppt till Nintendo 3DS och jag kan tänka mig att det spelet måste ha imponerat på konsolen. Jag lirade det dock på PC och fastän det inte var särskilt kusligt alls och tillbakablickarna till Terragrigia var urtrista underhöll all action ombord på fartyget mig ordentligt. Jill har lyst med sin frånvaro sen trean så att ännu en gång få axla rollen som henne var något jag älskade!

(6) Resident Evil: Revelations 2

Jag hade velat placera uppföljaren på en ännu högre plats då det framstår som medelmåttigt på en sjätteplats men de andra spelen är ändå vassare. Revelations 2 var hur som helst ett toppenspel, om du frågar mig. Clarie Redfield var saknad och att för första gången spela som Barry Burton diggade jag rejält. Handlingen var intressant och jag gillade sättet man bytte karaktärer på och deras olika egenskaper. Aldrig någonsin upplevde jag någon frustration över att jag spelade spelet ensam och inte med en kamrat som andra spelare.

(5) Resident Evil: Code Veronica

Till att börja med vill jag klargöra att Steve mycket väl kan vara den spelkaraktär jag hatar allra mest. Redan från första stund avskydde jag honom. Han påminde om Tidus från Final Fantasy X utan den intressanta karaktärsutvecklingen. Steve ställde enbart till med problem och hans gnälliga röst irriterar mig fortfarande. Alfred/Alexia Ashford är däremot bland de bästa karaktärer jag stött på i ett TV-spel. Glömmas ska heller inte att Albert Wesker, Claire och Chris Redfield alla medverkar. Spelmekaniken är ganska oförändrad sett till tidigare spel men passar fortfarande så bra.

(4) Resident Evil 4

Oftast nämnd som det bästa spelet i serien men tyvärr kan jag inte hålla med. Öppningen är otroligt stark och att träffa Leon igen är härligt. Miljön och fienderna är obehagliga men när man når militärbasen dog mitt intresse lite. Helt plötsligt blev stämningen, miljön och fienderna supertråkiga och hade det inte varit för detta hade fyran mycket väl kunnat stå som min favorit. Fyran får i slutändan nöja sig med en fjärdeplats.

(3) Resident Evil (HD)

Det första spelet ur serien tar hem bronset. Det var här allt började och jäklar vilket spel det är. Jag minns fortfarande bossfighterna mot Tyrant, Yawn och Lisa Trevor. Jag minns också första mötet med zombien i korridoren. De underbara pusslen och den underbart otäcka herrgården gör äventyret helt makalöst bra. Mycket negativt kan inte sägas.

(2) Resident Evil 2

Jag har velat fram och tillbaka vilket spel jag tycker bäst om. Det går dock knappt att jämföra dem och i slutändan har jag fått utgå från vilket jag hade mest kul med och tyvärr är det inte tvåan. Tvåan tog allt bra från ettan och gjorde det ännu bättre. Vi fick för första gången spela som Claire Redfield och Leon Kennedy och se vad som hände i Racoon City. Att klara spelet fyra gånger för att se allt kändes aldrig som en jobbig sak att göra utan jag njöt snarare av att äventyret fortfarande inte var slut efter att eftertexterna rullade för andra gången. Jag spelade nämligen tvåan i fel ordning (inte canon) så jag hade ju fortfarande det bästa framför mig.

(1) Resident Evil 7

Japp. Det senaste spelet tar hem titeln som det bästa spelet i serien. Av elva spel är sjuan det mest unikaste och intressantaste. Efter floppen som sexan var återvände serien på bästa tänkbara sätt. Jag älskade vistelsen hos familjen Baker och det märktes så väl att man tittat tillbaka på vad som gjorde de första spelen så bra. Pusslen var tillbaka och man hade åter igen ett hus att utforska. Glöm heller inte det otroliga VR-läget som tog spelserien till nya nivåer.

Resident Evil - från sämst till bäst

Vilken är din favorit?

HQ