Svenska
Blog
COFFIN snart en verklighet?

COFFIN snart en verklighet?

Läste häromdagen en rätt intressant nyhet, som vad jag förmodar kan eventuellt bli något som det satsas på i framtiden. Det rör sig om ett experiment där en kvinna som lider av tetraplegi, det vill säga har en skadad ryggmärg som gör att hon inte kan använda bland annat armar och ben, fått testa en flygsimulator av F-35-planet. Experimentet gick ut på att elektroder som var kopplade till en robotarm planterades i kvinnans hjärna, vilket möjliggjorde att hon kunde styra planet med sina tankar.

För att förklara rubriken, kunde jag inte låta bli att tänka på COFFIN-systemet från vissa av Ace Combat-spelen, som kortfattat går ut på att stridspiloter kopplas ihop med sina flygplan via elektroder som gör de kan styra dem med sina tankar - precis som i nyheten ovan.

Det lär dock dröja länge innan detta blir en verklighet, men möjligheten verkar finnas. I framtiden skulle detta kunna komma till hjälp för personer som har liknande åkommor som kvinnan i experimentet, vilket skulle möjligöra ett normalt liv även för dessa personer. Samtidigt finns det vissa moraliska och etiska frågor, eftersom det ändå rör sig om korsning mellan det biologiska och det teknologiska, och det finns även potentiella risker för att detta skulle kunna användas i mer illasinnande syften.

Jag är dock inte så himla insatt i detta, då detta är det första som jag hört talas om detta (borde dock inte vara förvånad över att det forskas om detta). Men jag måste medge att det låter rätt fascinerande, frågan är bara om fördelarna med detta väger emot nackdelarna.

HQ