Svenska
Blog
Mitt första steg utanför filmerna

Mitt första steg utanför filmerna

När det kommer till Star Wars har jag med undantag från ett par spel aldrig rört mig bortom berättelsen i filmerna och ut i Expanded Universe. Anledningarna till detta är många, men den absolut främsta av dessa var helt enkelt att Star Wars EU var alltför stort för min del och jag hade verkligen ingen aning vart jag skulle börja.

Så när Disney bestämde sig för att förklara allt EU-material non-canon, i förmån för att starta upp en ny canon så tänkte jag det var ett ypperligt tillfälle för mig att faktiskt sätta mig in i ett expanderat universum. Dock har flertalet författare och serietecknare varit oerhört flitigt och redan nu finns det mycket att välja och vraka mellan, så även här visste jag inte riktigt vart jag skulle börja.

Men till slut bestämde jag mig för att börja med Lords of the Sith, då den på förhand verkade mest intressant av de böcker som jag kollade upp. Denna bok kretsar kring Darth Vader och kejsare Palpatine, vilket var det som lockade mig, och handlar om ett lönnmordsförsök på Palpatine.

Här får vi dels följa Lord Vader, och det ges en inblick i relationen mellan Vader och Palpatine. Författaren har lyckats pricka perfekt in Darth Vader, då han verkligen målas upp på ett skräckinjagande sätt, samtidigt som spår av Anakin Skywalker dyker upp emellanåt.

Utöver Darth Vader får vi även följa den rebellgrupp som försöker utföra lönnmordet på kejsaren, samt översten Belkor Dray inom Imperiet som är innästlad i rebellgruppens konspirationer men som blir mer indragen i det hela än vad han hade önskat. Dessa delar är förvånansvärt engagerande, i synnerhet delarna med Belkor då vi får se hur han slits mellan de två sidorna.

Överlag fann jag boken vara riktigt välskriven, det enda som jag har att påpeka är att det ibland känns rätt krystat när författaren verkligen ska visa hur kraftfulla både Darth Vader och Palpatine verkligen är, men bortsett från det har jag inga större klagomål direkt. En riktigt bra bok som för min del markerat en bra start för min del till den nya canon, vilket jag visserligen kan ha skjutit mig i foten för då jag tyckte denna bok satt ribban rätt högt inför nästkommande böcker.

Men kort och gott så kan jag verkligen rekommendera Lords of the Sith för i stort sett alla Star Wars-fans, då det är en riktigt bra och välskriven bok som kretsar kring Darth Vader och hans mästare.

HQ