Svenska
Blog
Vad vet vi om Ace Combat 7?

Vad vet vi om Ace Combat 7?

Somliga kanske minns att under Playstation Experience i december utannonserades det beryktade Ace Combat 7 (på fansiter har det spelet nästan samma status som Half-Life 3 har), och blev för min del det som räddade förra årets Playstation Experience från att bli helt sömnigt. Och då tyckte jag inte ens trailern som utannonserade spelet var perfekt, även fast jag vart lika exalterad som den här killen.

Nu kanske ni undrar varför jag skriver om ett utannonserande som är över 3 månader gammalt, och ärligt talat undrar jag det också. Några djupgående tankar om själva trailern var planerade, men utfördes aldrig i och med tidsbrist. Sedan har jag i princip väntat på att det ska dyka upp fler nyheter, men det har i princip varit helt tyst om spelet och som det ser ut i nuläget lär det fortsätta vara så ett tag till. Jag tänkte dock ändå samla ihop all knapphändig information som finns, trots att jag öppnade en forumtråd för spelet där mer eller mindre alla nyheter rapporterats, om inget annat för att för att blogga om något som inte rör spelmusik.

Tänkte börja lite kort med trailern, som jag ovan skrev inte var helt perfekt. Misstro mig inte, trailern i sig är bra och det ska erkännas att jag har sett den fler gånger än vad som borde anses som hälsosamt. Denna trailer säger dock inte så mycket heller om vad vi har att vänta, utan är rätt rättfram. Den ger dock ändå en bra översiktsbild om vad spelet går ut på för de som inte spelat eller hört talas om serien innan.

Om vi istället rör oss till frågan som jag valt som rubrik, vad vet vi om Ace Combat 7? Inte särskilt mycket i ärlighetens namn, men lite information finns att hämta från diverse intervjuer som ägt rum efter spelets utannonsering. Vi kan ju börja med elefanten i rummet, vilket såklart är VR-stödet. Rent initialt var jag lite skeptiskt ska erkännas, men jag tror också att denna typ av spel är ett av de som passar bäst för VR-formatet och jag har faktiskt blivit lite mer nyfiken på Playstation VR med vetskapen att Ace Combat 7 har stöd för det.

Mycket av förhandssnacket har också handlat om hur molnen kommer ha stor betydelse. Dels ska de vara betydligt mer verklighetstrogna den här gången och inte endast texturer. Det sägs att molnen ska utgöra ett extra lager till kartorna, dels med dynamiskt väder och dels med nya taktiker som antyds i trailern. Just molnen ska tydligen vara en av tre grundpelare som utvecklarna går efter.

Den andra grundpelaren är att kunna utföra diverse manövrar som tidigare enbart varit möjligt under specifika förhållanden, som nu ska gå att utföra helt själv. Detta skulle också möjligtvis kunna antyda ett nytt kontrollsystem. Den tredje och sista grundpelaren ska vara "improving strategic aspects against enemies", men vad som menas med det har inte klargjorts.

Rent storymässigt vet vi att serien kommer återgå till den fiktiva världen från tidigare spel, och att manusförfattaren tidigare har skrivit delar av storyn i Ace Combat 4 samt manuset till Ace Combat 5, vilket bådar gott då just dessa två spel generellt sett anses ha bäst story i serien. Vad exakt storyn kommer handla om vet vi dock inte ännu, men centralt kommer rymdhissen stå och ett av storyns tema kommer vara det växande användandet av drönare i krigföring (något som verkligen är aktuellt).

Och där slutar mer eller mindre det vi faktiskt vet om spelet, och kvarstår gör spekulationer. Något releasedatum har vi inte heller, men ska vi tro de brasilianska och latinamerikanska Bandai Namco Facebook-sidorna är det 2016 som gäller, men från de engelskspråkiga sidorna har vi inte hört någonting från. Huruvida detta stämmer eller inte återstår alltså att se.

Ja, det är väl helt enkelt allt som går att få fram av Ace Combat 7 såhär över tre månader sedan det utannonserades. Naturligtvis ser jag framemot det och hoppas att det kommer bli riktigt bra, däremot kan jag inte säga att jag i nuläget är superexalterad, för oavsett hur många gånger jag tittar på trailern (har inte knarkat speltrailers på det här sättet sedan Skyrim, skulle jag tro) kvarstår ändå faktumet att vi inte vet så mycket om spelet, och något gameplay finns ännu inte släppt.

HQ