Svenska
Blog
Skeptisk inför tanken på Call of Duty-filmer

Skeptisk inför tanken på Call of Duty-filmer

Som ni kanske sett har Activision gått ut med att de inte bara tänker göra filmer baserade på Call of Duty, utan även att det är tänkt att bli ett filmuniversum. Att det skulle göras Call of Duty-filmer är såvitt jag vet ingenting nytt, då jag vill minnas att jag läste någonting om det för flera år sedan.

Jag brukar hålla ett öppet sinne för sådant som ännu inte visats upp ännu, och jag kommer naturligtvis hålla ett öppet sinne för den kommande Call of Duty-filmen. Men i nuläget känner jag mig inte speciellt nyfiken på den. Bland annat för den nästan obligatoriska orsaken till att vara skeptisk, nämligen att filmer baserade på spel som bäst blir mediokra och som värst riktiga skräpfilmer.

Den främsta orsaken till detta är för att spelen i regel är som att spela en Hollywood blockbuster-film med mycket explosioner och effekter som känns uppenbart inspirerade från bland annat valfri Michael Bay-rulle. Visserligen kan jag se en logik till detta, eftersom flera av spelens kampanjer följer samma mönster, i synnerhet Modern Warfare-spelen.

Dessutom har jag oerhört svårt att se en Call of Duty-film eftersom det förmodligen kommer vara en regelrätt krigsfilm, vilket får mig att undra vad poängen med det egentligen är. Nu vet jag såklart inte vilka planer som Activision har, men rent spontant om jag försöker tänka mig Call of Duty-film kan jag bara se en typisk krigsfilm som råkar ha Call of Duty på affischerna. Det är inte som att spelen utspelar sig i ett rikt universum med mycket historia och unika karaktärer, utan det är först och främst skildringar av olika slags krig.

Möjligtvis att filmerna kan bidra med något eget ifall de tar efter framförallt Black Ops-spelen, inte att de gör adaptioner av de spelen, utan att de tar efter dem i form av komplexitet, nytänkande och kanske alternativ eller konspiratorisk historia. Ärligt talat är det nog den enda väg som jag kan se en Call of Duty-film gå för att inte enbart vara en typisk krigsfilm. Alternativet är att de enbart skildrar fiktiva krig som utspelar sig inom en nära framtid eller till och med längre framåt i tiden.

En annan sak som gör mig skeptisk är att det redan nu är bekräftat att det ska bli ett filmuniversum, förutsatt att den första filmen gör bra ifrån sig. Det är kanske inte så konstigt med tanke på framgångarna för Marvels filmuniversum, men vad som borde vara lovande gör mig idag dessvärre mer skeptisk. Detta eftersom det är vanligt att ett tänkt filmuniversum, eller stora planer för en planerad serie, har fått mer fokus på att bygga detta universum snarare än att göra bra individuella filmer i första hand.

Nu har jag visserligen inte sett DC:s senaste superhjälterullar, men baserat på hur de mottagits visar ett exempel på detta problem. I en mindre skala har vi Warcraft-filmen, som nästan jämt och ständigt ska bygga upp händelser inför eventuella uppföljare. Vilket gjorde att jag när den såg för ett bra tag sedan upplevde jag den nästan mer som en prolog inför en hel serie, istället för en egen film.

Så ja, nog är jag allt skeptisk inför tanken på en Call of Duty-film. Måhända att jag är lite väl kritisk till och med, men i nuläget har jag svårt att se det bli någonting vettigt av det. Men vem vet, det kanske visar sig inte bara se ut att kunna bli bra när det väl visas upp. Men till dess kommer jag vara lovligt skeptisk, om än enbart för att filmer baserade på spel ytterst sällan blir bra.

HQ