Svenska
Blog

Halvt omöjligt att reparera smartphones

Skrivet av Jonas den 23 juni 2016 kl 01:53

Säg att din Merca går sönder. Det är inga som helst konstigheter att rulla in den på Mekonomen och få den fixad, samma sak om din diskmaskin pajar. Bara ring valfri reparationsfirma som kommer en rekorderlig lirare och fixar detta. Reservdelar finns alltid. Till smartphones är det däremot inte så enkelt, har jag insett efter att ha läst en artikel i Washington Post.

Att reparera en trasig Iphone är ofta halvt omöjligt, alternativt kräver att du vänder dig till en liten skara officiellt utvalda ställen som kan fixa problemet. Orsaken är att Apple absolut inte delar med sig av reservdelar, vilket gör att firmor måste förlita sig på piratlösningar. Därmed resulterar det i undermåliga lagningar och en känsla av att det är något slags gråzon med mobilreparationer.

Orsaken är förstås att det är bra business om du inte kan laga din mobil utan måste hämta ut en ny. Miljökonsekvenserna är stora och de ekonomiska förlusterna för den enskilde likaså. Men nu ligger ett amerikanskt lagförslag ute som ska tvinga alla tillverkare att sälja reservdelar till andra så de ska kunna laga mobiltelefoner. Därmed skulle livslängden öka rejält och det är inte längre lika med ruinens brant att tappa sin nalle i gatan.

Toppen, kunde man ju tycka, men det visar sig att det här inte gillas av giganterna. Kyle Wiens är grundare av Ifixit och säger till Washington Post:

"Apple in particular has been really vocal about how environmentally friendly they are, but then, behind the scenes, they're subverting every possible technique that people could have to make their products last longer."

Ett väldigt konkret exempel på det är att Apple tog bort Ifixit-appen sedan det postats tips på hur man kunde laga en trasig Apple TV. Apples lobbyuster jobbar nu stenhårt för att döda lagförslaget från att bli verklighet, och det vill inte ens kommentera det när Washington Post tar kontakt med dem.

Sägas ska att artikeln handlar i synnerhet om Apple, men rimligen finns det fler företag som agerar på samma sätt. Och lyckas lobbyisterna få stopp på lagförslaget får vi fortsätta finna oss i att vänta oss till halvofficiella skummisbutiker för att laga smartphones, alternativt handla nytt. Förhoppningsvis går den dock igenom, och med ens blir det lättare att fixa det där glappande ladduttaget, den trasiga knappen eller fuktskadan som hittills varit svindyr eller snudd på omöjlig att fixa.

Halvt omöjligt att reparera smartphones

Borde det vara lika lätt att laga smartphones som andra prylar?

HQ