Svenska
Blog

Konsolprestandan kommer räcka till

Skrivet av Jonas den 23 september 2016 kl 00:15

Utöver konsolspelarna, är det alltid en annan grupp som brukar tycka till när det snackas om prestanda och spel i fallet Playstation 4 Pro och Scorpio, nämligen de som exklusivt spelar PC. De poängterar gärna att de visserligen är OK, men att det redan finns bättre grafikkort och att Scorpio kommer vara mindre imponerande när den väl lanseras eftersom det är ett år bort. Medan det är sant, så tycker jag att det bara gäller delvis. Jag vet idag inget snyggare spel än Uncharted 4, oavsett format och upplösning. Och det på en hårdvara som var gammal redan när den kom för tre år sedan.

Man kan ha hur många grafikkort man vill, mer RAM än någon rimligen behöver och den dyraste vätskekylda processorn och moderkortet som står att finna. Det hjälper liksom inte. På samma sätt var Forza Motorsport 5 länge det snyggaste bilspelet av alla med sin direkt sanslösa kombination av ultrasnygg grafik, flyt och upplösning. Och det på utskällda Xbox One.

Konsoler och spelen till dem brukar stå emot tidens tand bra och framför allt fungera bättre, både vid lansering och längre fram. Visst går det att spela gamla spel idag till PC, men det är inte alltid helt plug 'n play, medan ett konsolspel alltid kommer funka på konsolen det gjordes till. Dessutom finns en publik för det, det är tiotals miljoner gamers som helt enkelt hellre startar sitt TV-spel för att lira än att köra på PC. Så ser verkligheten ut.

Det finns till och med, hör och häpna, PC-spelare som har en konsol hemma med. Det kan vara för barnets skull, för att ha en smidig mediaburk i vardagsrummet, eller bara för att ha något mer lättsamt och snabbstartat. En av mina absolut främsta PC-vänner spelar exempelvis The Division till Playstation 4, trots att han har en rigg de flesta bara kan drömma om.

Vad jag vill säga är att all den omtanke (vilken märkligt nog ofta låter som hån) som PC-spelare brukar försöka komma med gentemot konsolfolk, inte alltid känns helt träffsäker. Att säga att Scorpio kanske är bra, men att man kan lika gärna spela på PC och få det bättre - är helt irrelevant. Dels för konsolerna fördelar med sig, dels föredrar somliga det. Det är inte alla som vill pynta 10 000 för en bra PC när en konsol gör allt i princip lika bra för halva priset och är mer lättanvänd.

Att svamla om att Playstation 4 Pro skulle vara för klen känns alltså helt irrelevant. Uncharted 4 gick att göra till den gamla varianten av konsolen, och det var absolut inte peaken av vad den klarar. Playstation 4 Pro är en bra bit mer än dubbelt så kraftfull, och när Naughty Dog släpper loss The Last of Us 2 är jag fullkomligt övertygad av att folk kommer riskera döden av andnöd när de får se hur enastående det ser ut. Samma sak gäller naturligtvis Scorpio, och tack vare Microsofts och Sonys tilltag att uppdatera sin hårdvara är jag mer övertygad än på mycket länge att konsolerna är här för att stanna och nu har tagit ett naturligt steg in i framtiden och anpassat sig vad folk vill ha idag.

Konsolprestandan kommer räcka till

Uncharted 4 - ett tekniskt mästerverk.

HQ