Svenska
Blog

NX och Red Dead skuggar varandra

Skrivet av Jonas den 20 oktober 2016 kl 12:35

Nintendo utannonserade alltså imorse att de senaste dagarnas rykten stämmer, NX ska visas upp idag. Det görs dock via en trailer, så jag gissar att det inte kommer bli särskilt mycket mer än det absolut mest grundläggande såsom namnet på enheten för att vi ska sluta kalla den NX och lära oss vad vi ska fråga efter i spelbutiken.

Det finns dock en tråkig detalj med denna osannolikt heta utannonsering som väl borde kunna klassificeras som månadens hetaste nästan vilken annan månad som helst - Red Dead Redemption 2. Nästan samtidigt ska Rockstar nämligen presentera uppföljaren till deras näst största spelserie efter Grand Theft Auto. En spelserie som oavsett måttstock är en av de största vi har.

Här kan man såklart inflika att folk nog kan hantera två trailers på i bästa fall några minuter vardera, och det kan de såklart. Men otvivelaktigt är det ändå så att diskussionsforum och medial uppmärksamhet kommer behöva delas de båda emellan, och det vinner ingen av dem på. Rockstar drog såklart igång sin stora maskin under helgen, ovetandes om Nintendos planer, och Nintendo vill knappast utannonsera något en fredag.

Det är som det är och inget att göra åt, men jag tvivlar starkt på att varken Nintendo eller Rockstar är särskilt lyckliga över den uppkomna situationen som gör att två nästan ofattbart heta produkter kommer skugga varandra. Ändå undrar jag om det inte är Nintendo som tar mest stryk av detta, trots att Rockstar "bara" har ett spel att visa. Det av den enkla orsaken att detta gör både Playstation 4 och Xbox One ofantligt mycket hetare när Nintendo behöver uppmärksamheten för att förklara varför just deras hårdvara ska köpas.

Red Dead Redemption 2 kommer sälja helt ofattbart bra oavsett hur mycket det diskuteras ikväll, Nintendo har däremot bara fem månader på sig att verkligen övertyga folk om att avstå med hårdvaruinköpen och man får bara en chans till ett första intryck. Därför hoppas jag att de har något alldeles extra på lut som får dem att sticka ut i eftermiddag.

För gudarna ska veta att vi verkligen behöver Nintendo som ett starkt tredje alternativ i spelvärlden. De utvecklar och driver spelen framåt och tillför något som ingen annan ger i en tid då Microsoft och Sony är i princip omöjliga att skilja från varandra. Därför vore det tråkigt om det stora diskussionsämnet ikväll och de närmsta dagarna blir just Red Dead Redemption 2, så nu hoppas jag Kyoto-giganten får och tar chansen att skina lite extra trots mördande konkurrens om uppmärksamheten.

NX och Red Dead skuggar varandra

Vad tror du blir den stora snackisen ikväll i spelvärlden?

HQ