Svenska
Blog

Microsoft, Sony och bärbara enheter

Skrivet av Jonas den 24 mars 2017 kl 03:04

Det har börjat bra för Switch. Riktigt bra. Och framgång föder framgång. Just nu känns det som att utvecklare och utgivare står på kö för att få presentera roligheter till Nintendos nya enhet, vilket lär bidra till att det går ännu lite bättre. Och ni vet vad som brukar hända när något går riktigt bra? Då vill andra ha en del av kakan.

Som när Wii-fjärrar blev det nya svarta och både Microsoft (Kinect) och Sony (Move) ville vara med, Xbox-Achievements som fick både Sony och Steam att haka på eller för den delen Minecraft som fått en uppsjö av kopior. Nu säger jag inte att Microsoft och Sony för den sakens skull kommer släppa hybridkonsoler inom kort - men jag är villig att slå vad att det ändå är något det pratas om internt. Även dåliga idéer måste övervägas innan de avvisas och det är viktigt att vända på varje sten.

Mest sannolik att agera är såklart Sony. Microsoft har redan sina hyggligt framgångsrika Surface-enheter och jag har svårt att tro att de även skulle börja med bärbart, även om man såklart aldrig ska säga aldrig. Sony har däremot haft PS Vita som prestandamässigt ändå på sin tid var vad Switch är idag. Nu blev ju aldrig PS Vita någon större succé och Sony har sannolikt skrämt bort en del framtida köpare genom att dumpa den som de gjorde, men att låta Nintendo börja stjäla casual-kunder är nog ändå inget de är särskilt sugna på - det kommer gå ut över Playstation 4, i synnerhet i Japan.

En bärbar enhet med bra prestanda och hybridfunktionalitet kunde bli den naturliga fortsättningen på PS Vita. De hade ju Playstation TV och PS Vita vilket tillsammans erbjöd vad Switch har, men det var just två enheter utan intuitiv enkelhet och den medgav i princip bara spelande ensamt (syftar på lokalt). Dessutom saknades alla de där roliga funktionerna som Switch har, som att faktiskt kunna fälla ut ett stativ och lira Super Bomberman R på fyra personer.

Utvecklarna ska ju ändå göra Switch-spel och få titlarna att flyta hyggligt även på svaga PC-datorer. Spelen finns alltså där. Och att släppa tillbaka Nintendo in i matchen igen är ur Sony-perspektiv livsfarligt. Det starka japanska stödet är något de just nu vinner mycket på, börjar fler utvecklare göra Switch-spel så blir det mindre till Playstation 4. Knappast bra inför Playstation 5.

Det här är något jag tror både Microsoft och Sony funderar över just nu och skräckfyllt tittar på när Nintendo kan ha en ny Wii-liknande succé på gång. Hur kontrar man bäst detta? Folk kommer ju ta med sina Switch till skolor, arbetsplatser, bibliotek, flygplatser och mycket annat. De som inte spelar kommer exponeras för Switch mycket mer än den Playstation 4 eller Xbox One som står i ditt vardagsrum.

Jag säger inte att det just nu snickras på hybridkonsoler i Redmond och Tokyo, men jag tänker påstå att det ändå är något som diskuterats på ett eller annat sätt. Och om det visar sig att Switch-försäljningen rycker på allvar och blir en sådan där grej som alla måste ha, ja då tror jag faktiskt att de båda kommer svara på ett eller annat sätt. För att helt obehindrat ge Nintendo den marknaden på egen bekostnad tror jag faktiskt inte är ett alternativ som lockar.

Microsoft, Sony och bärbara enheter

Även om bärbara marknaden ansetts död, finns bland annat Nvidias Shield Portable som släpptes för fyra år sedan.

HQ