Svenska
Blog

Microsoft och en bärbar Xbox

Skrivet av Jonas den 18 april 2017 kl 00:06

Rubriken är möjligen spekulativ, men faktum är att Microsoft övervägt en bärbar Xbox av något slag vid flera tillfällen tidigare. Hur en portabel Xbox skulle se ut och fungera kan man såklart diskutera, och det är rätt sannolikt att något PS Vita-liknande inte skulle ha framtiden för sig just nu. Inte ens Nintendo kör helhjärtat på detta längre utan kombinerar både stationärt och bärbart med Switch sedan Nintendo 3DS förvisso sålt bra - men ändå betydligt sämre än sina föregångare.

Kort sagt verkar nuet vara ett sällsynt uselt tillfälle att överväga bärbara format. Väl? Eller är det kanske precis tvärtom? För faktumet är ju ändå att samtidigt som dedikerade bärbara format dött ut, så har det absolut aldrig i historien spelats mer bärbart än just nu. Orsaken heter såklart i huvudsak Android och Ios, och att konkurrera ut dessa båda är inte det lättaste. Fråga Microsoft som slungat miljarder på sina smartphones utan att nå någonstans alls, snarare tycks de bli allt svagare och är nu mer intresserade av att jobba med dessa företag istället för mot.

Det finns dock ett område där de faktiskt lyckats riktigt bra, och det gäller deras tablets och bärbara datorer. I synnerhet Surface Pro är oerhört läcker och behändig, men även Surface Book är mycket lyckad. Smakar det, så kostar det dock och dessa enheter är prissatta på en nivå som matchar det Apple brukar erbjuda, och det är som bekant en hel del.

Här är spelen dock helt förbisedda, och Surface riktar sig framför allt till studenter, folk som vill ha något riktigt tjusigt att skriva på, de som reser mycket och affärsmän. Men här finns definitivt en tänkbar skara köpare till och det är gamers. Dedikerade spel-laptops för hiskeliga summor pengar säljer förvånansvärt bra och med tanke på att Microsoft vill marknadsföra både sin Xbox Play Anywhere-satsning och Windows 10-butiken för spel som ett alternativ till Steam, Origin och liknande - så tror jag det skulle kunna gå att sy ihop detta ytterligare.

Eftersom spel till Xbox One kommer fortsätta göras under överskådlig tid och så många Xbox 360-spel fungerar finfint till formatet, borde det absolut vara möjligt att göra en bra och påkostad tablet med lite mer spelfokus. Dels kunna ansluta en vanlig Xbox One-handkontroll, men dels även haka fast speciallösningar på sidorna som med Switch. Hybridlösningar behövs inte eftersom det enkelt går att ansluta den till en skärm med en vanlig HDMI-kabel, och att den ska vara riktigt lika slimmad och "rent" designad som en vanlig Surface är också av underordnad betydelse.

Här kanske någon inflikar att det ju bara är att skaffa sig en vanlig spel-laptop. Och medan det såklart är korrekt, så är de inte fullt så bärbara som det jag tänker på här (folk väljer även Surface istället för laptops), och fortfarande mer PC än konsol (och väldigt många spelar helt enkelt hellre på konsol än PC). Det behövs alltså något enklare, mer slimmat och mer dedikerat.

Med ens skulle Xbox Play Anywhere verkligen göra skäl för sitt namn när man kan sitta på flyget och spela igenom något Halo, dänga bossar i Cuphead, vässa varvtider mot spöken i Forza eller hitta alla hemligheter i Ori and the Blind Forest. Detta samtidigt som det är en dator du kan skriva, arbeta och kika film på. Det vill säga något väldigt många av oss tar med i väskan ändå, trots att exempelvis PS Vita eller Switch är nedpackad.

Så priset då? Ja, det skulle såklart bli högt. Absolut minst 10 000 kronor. Men det betalar flera av oss för bärbara datorer och liknande ändå. Jag har redan en Surface som packas ner och följer med vart jag än åker.

Vem vill göra spel till den då? Ingen, för det behövs inte. Den behöver kunna köra det mesta från Xbox 360, och sedan kan utvecklare som vill nå bärbara gamers skala ner Xbox Play Anywhere-spelen så de även fungerar på denna enhet precis som de redan är gjorda för att fungera med en uppsjö av PC-datorer med varierande prestanda. Dessutom finns drivor av indie-spel till PC som med mycket små medel skulle kunna läggas upp på Windows Store.

Den skulle väl floppa? Mycket möjligt, men då är det bara en PC-modell som tas ur tillverkning. Alla sålda enheter är fortfarande finfina Windows 10-burkar som fungerar precis lika bra oavsett och kommer kunna användas till spel ändå via exempelvis Steam och liknande.

Att ta fram enheten vore såklart kostsamt, liksom att marknadsföra den. Men i en tid då Windows tappar marknadsandelar, där Microsoft ändå lyckats skapa en väldigt lyckad och omtyckt produkt i Surface, tror jag det kunde vara något att skissa på för deras del. Här finns potentialen att göra Windows Store till ett mer populärt alternativ för spel och verkligen bredda sättet för hur Xbox kan avnjutas.

Microsoft och en bärbar Xbox

Att kunna ha sin Xbox Play Anywhere-spelsamling tillgänglig vart man än är i världen i ett mer behändigt bärbart format än en gaming-laptop, skulle nog vara lockande för många.

HQ