Svenska
Blog

Varför inget western i spelvärlden?

Skrivet av Jonas den 13 juli 2017 kl 03:27

Det började med en diskussion i vår redaktions-chat. Vad hände egentligen med Gun? Ni vet det där western-spelet från Activision som fick en uppiffad Xbox 360-version och sedan... försvann. Svaret är väl just det, spelet och serien försvann (inga livstecken annat än ett påskägg i Call of Duty: Ghosts). Activision mer än några andra vill ha storsäljare och säkra kort. Ett koncept som verkligen gynnat dem genom åren.

Men det där stannade kvar lite i mitt huvud. Idag är Gun inte värt något som varumärke betraktat, men jag undrar om Activision hade fattat samma beslut med facit i hand. Och med facit i hand menar jag att Red Dead Redemption blev en alldeles brutal succé några år senare, att Call of Juarez (de två första spelen) blev så framgångsrika, att Quentin Tarrantino skulle skämma bort oss med både Django Unchained och The Hateful Eight, att Westworld skulle få halva jordklotet att bänka sig framför modern western, att Leonardo DiCaprio skulle få sin första Oscar för The Revenant och så vidare.

Western är hett, frågan är om det i reda dollar räknat ens någonsin varit hetare. Och runt knuten väntar såklart Red Dead Redemption 2 och om man så vill kan väl Far Cry 5 räknas till just western. Jag tror inte Activision skulle ha varit så snabba att begrava Gun om de visste vad som komma skulle. Men det som förvånar mig är att nästan ingen annan i spelvärlden heller tycks ha fattat detta ens med facit framför nästan.

För medan det vräks ut spel med ostigt fantasytema, mustig science fiction, racing, otaliga sportspel, krigsspel i framtid och ett och annat kring de båda världskrigen och så vidare - så är det i princip tvärstopp för just western. Och det känns faktiskt ganska obegripligt.

I och med att western fått ett sådant enormt uppsving borde man väl försöka rida på detta. Satsa på rollspel med westerntema där byar ska befrias, desperados fångas in eller bara myshänga med hästen i lägereldens sken till vemodiga munspelstoner. Leverera förstapersonsskjutare kring tiden för amerikanska inbördeskriget som det underhållande Call of Juarez: Bound in Blood bland mäktiga plantager, vettlösa slagfält och en totalt sönderslagen infrastruktur. Erbjud mer fria upplevelser som Red Dead Redemption där det ges tillfälle att ta sig an världen som man själv vill. Kanske berätta en gripande historia ur ögonen på en indian eller slav. Och så vidare, och så vidare. Till och med ett Assassin's Creed-spel hade kunnat bli riktigt häftigt på dessa premisser.

Nu är western-temat som skördar sådana framgångar överallt inom populärkulturen i princip oanvänt i vår del av denna värld. Utöver Red Dead Redemption 2 så är det på rak arm bara Wild West Online jag kommer på som är på väg och har något slags budget. Med tanke på hur trendkänslig spelvärlden brukar vara är jag förvånad över att inte mer händer och jag kan bara konstatera att Gun gärna hade fått finnas kvar i Activisions regi även om det hade betytt nya delar varje år. Activision är viktiga och får andra att följa efter och kanske är det precis ett sådant draglok som hade behövts för att vi skulle kunna få fler western-epos utöver Rockstars att se fram emot på sin höjd en gång per konsolgeneration.

Varför inget western i spelvärlden?

Wild West Online är ett av märkligt få western-spel under utveckling.

HQ