Svenska
Blog
Sveriges rättsväsen...

Sveriges rättsväsen...

Skrivet av Petter den 22 maj 2017 kl 12:31

Ja, jag måste bara ha det sagt. Även om det känns som skott-på-öppet-mål och även om det känns trist att vara hatisk såhär denna mysiga måndag-förmiddag. Men det måste ändå sägas. Sveriges rättsväsen äcklar mig något groteskt. Du vet hur det ligger till vid det här laget, såklart. 26-åringen bakom fildelningssiten Swefilmer fick tre års (!) fängelse medan männen som våldtog den där stackars kvinnan i en Facebook-streamad video endast fick två år (jag hade hoppats på 15). Det! I sig... Är så vidrigt att det knappt går att begripa. Att sprida upphovsskyddat material är såklart olagligt och jag menar naturligtvis inte att Swefilmer-killen skulle gå ut ur rättssalen utan vare sig straff eller reprimander. Men tre år? Kom igen nu för i helvete. Upphovsrättshavarnas juridiska ombud Henrik Pontén äcklar mig, också. Hans sätt att lobba stenhårt för maxstraff för Swefilmer-upphovsmannen var helt klart överdrivet och smaklöst.

Att det ska vara värre att (till 76%) sprida TV-serier som redan sänts på TV, via nätet, och tjäna bannerpengar på det - än att förstöra en kvinnas liv och sända skiten på Facebook, säger det mesta om hur Sveriges rättsväsen fungerar. Helt uppåt-väggarna skevt. Samma sak gällde i allra högsta grad lördagens "Spring Meet"-event här i Östersund där hundratals utställningsbilar samlades och "cruisade" runt i stan under kvällen. Det var städat och väl arrangerat (av det jag såg) och proppat av riktigt läckra fordon. Trafikpolisen här i staden gjorde dock ingen hemlighet att de såg detta som en klockren chans att fylla sin böterkvot och dra in massa sluring på mikroskopiska überbagateller som de efter enträget detektivletande hittade på vissa av bilarna. Det stod tre grupper med poliser på utvalda ställen och vinkade in i stort sett varannan bil, bara för att leta (och de letade verkligen febrilt) saker som de kunde bötfälla för. Något som såg lika vidrigt ut som det faktiskt låter. Jag menar... Varför?

Att trafikpoliser ser till så att en tillställning som denna hålls ren från berusade förare och annat pack, är såklart bara positivt. Det är också viktigt att bilarna som rullar runt är besiktade och lagliga. Men som en person i vårt sällskap poängterade är den där typen av medvetet letande efter löjeväckande oviktiga bagatellfelaktigheter på restaurerade veteranbilar något som ingen av oss sett på något annat motorsport-event i andra delar av landet, särskilt inte söderöver där polisen med lite flyt har annat att göra, som att faktiskt fånga riktiga brottslingar (göra lite samhällsmässig nytta, typ, istället för att paja atmosfär och se till så att nästa års Spring Meet lär bojkottas av merparten av helgens deltagare).

HQ