Svenska
Blog

Grattis på tioårsdagen, CECHC04

Även fast Playstation och framför allt Playstation 2 är byggstenarna som startade mitt snudd på maniska spelintresse, var Playstation 3 den konsolen som när den kom, verkligen visade mig vad spel kunde vara sett till tekniska vidunder. Det är idag exakt tio år sedan den 23:e mars 2007 och förutom att jag hunnit avverka två maskiner har jag även fått privilegiet att avnjuta några av de bästa stunder jag haft i spelväg. Så därför tycker jag att det inte är mer än rätt att just idag lyfta på hatten, och gratulera Playstation 3 på tioårsdagen!

Ska man hårdra så handlar det ju om den första versionen som släpptes här i Europa, med tilläggsnummer CECHC04. Övriga världen hade redan fått chans att leka med den i drygt fyra månader och sju dagar, medan vi fick vänta lite till. För egen del fick jag vänta ännu längre, då jag den där fredagen för tio år sedan varken hade tid (nåja) eller råd att köpa en. 6500 riksdaler var för en lagom fattig grundskoleelev i sjunde året, i mäktigaste laget. Så därför blev det ingen maskin för mig och jag fick inte min del av kakan förrän den 13:e juni året därpå, och då den något bantade 40 GB-enheten.

När jag hade kopplat upp maskinen och dragit i gång Grand Theft Auto IV (som hängt med köpet) blåstes jag av stolen. Innan hade spel bara varit ren och skär underhållning och det tekniska hade alltid hamnat i andra hand. Visst hade jag kommenterat och ibland dissat ett spels grafik, för att ta ett exempel, men det hade aldrig varit prio ett som sagt. Men då jag startat den - innan dess hade jag aldrig sett så många pixlar på en och samma gång. Aldrig hade jag sett sådan skärpa och högupplösta detaljer. Kort sagt, när jag såg vad PS3:an var kapabel till, kände jag att framtiden var kommen.

Fånigt poetiska meningar och prisande å sido - jag tokälskade verkligen Playstation 3 från första stunden jag hade äran att smeka den och än idag har den en väldigt speciell plats i mitt hjärta. Den har gett mig oförglömliga upplevelser i både film och spelväg. Min första Blu-ray var den mästerliga InBruges och det var skolans Playstation 3 som agerade spelare (bara vetskapen om att en konsol kunde visa upp video av den kvalitén, damn). Men spelen... Grand Theft Auto-seriens uppsving, Battlefield: Bad Companys tekniska briljans i och med förstörbara miljöer som endast kunde likställas de i filmerna, Red Dead Redemptions oändligt vida vidder, Super Rub a Dubs infernaliskt beroendeframkallande upplägg och skräcken i Heavy Rain.

Även efter flera år visade Sonys tredje att den var en konsol att räkna med. När Grand Theft Auto V släpptes så sent som 2013 (då maskinen, internationellt sett, var sju år och därmed gammal) pressades hårdvaran till bristningsgränsen men i förhållande till vad det betydde i praktiken, kunde man inte göra annat än att buga inför dess kapacitet. Vad jag vill säga med allt det här glorifierandet av en idag lätt stillsam pensionär, är hur mycket allt det här betydde för mig och hur det öppnade upp mina ögon för vilken teknisk nivå spel kunde ligga på.

Och innan jag blir för sentimental och i min ivrighet råkar spoilera något spelminne, eller för den delen börjar reflektera över hur gammal jag börjar bli jämfört med den då knappt könsmogna Andreas i sjuan, vill jag lyfta på hatten och gratulera den första Playstation 3 som släpptes här i Europa. Med alla minneskort, bakåtkompatibilitet och den då enorma hårddisken på hela 60 Gb.. På vilket sett kan man göra detta då? Genom att stolt visa upp mitt senaste tillskott i min konsolsamling - Playstation 3 CECHC04 eller som den är mer känd som - 60 GB.

Grattis på tioårsdagen, CECHC04

Lite luggsliten är den dock, men fullt fungerande och ganska galet vacker. Känslan jag fick när jag såg att kontrollen som följde med inte var en Dualshock 3 - utan enbart SIXAXIS, den du.

HQ