Svenska
Blog

Till slut, Apple!

Skrivet av grodahn den 6 juni 2017 kl 02:39

Äntligen. Känner jag just nu. Och är smått varm i kroppen. Jag har just suttit och läst om utannonseringarna på WWDC och är försiktigt optimistisk. Jag följde inte eventet live då jag tappat hoppet om Apple. Men nu får jag lov att krypa till korset - det verkar nämligen som om de slutligen lyssnat och gjort nästan allt rätt.

Det började med att jag såg att någon nämnt "iMac Pro" i en Facebookgrupp för mediafolk. Gick in och kollade på länken och tänkte medan jag läste att det här måste vara en sanslöst dyr best som jag inte kommer ha råd med hur det än är. Strax därefter såg jag dock att de även uppdaterat vanliga iMac rejält. Och för första gången på flera, flera år känner jag nu att det går att uppdatera min gamla Mac till nåt bättre, med en ny Mac (som inte kostar skjortan). Aberet är dock att jag köpt en PC för inte så länge sen, som är så gott som allt jag behöver i ren prestanda, men jag står också inför en semi-flytt till hösten där jag kommer lämna "kontor" kvar i min hemstad, och investera i ytterligare en dator dit jag nu flyttar. Och kanske, kanske blir just det då en Mac.

Att de nu har 21"-varianter med 4K-skärm och dedikerat grafikkort för ett "rimligt" pris gör mig glad, för det är precis det jag har velat ha, och hade dessa släppts för ett år sen, så hade jag nog skippat PC:n och gått direkt på en sån. För slutligen verkar de ha fattat galoppen; desktop tillhör den professionella marknaden och iMac är just en kontors- och multimediadator, i första hand - inte en överprisad hemdator där en tvåkärnig i5 på 1,6 GHz är ett alternativ.

Utöver att de släpper datorer som faktiskt är bra och inte helt bisarrt prissatta, så kommer de nu börja stödja eGPU officiellt. Också fantastiskt, vilket innebär jag istället för att köpa en stationär klippdator, kanske kan våga mig på en extern gpu till min redan befintliga macbook.

Många toppen-nyheter för mig, och oss som gnällt oss hesa över att Apple lämnat oss stackars kreativa/professionella för att ruttna. Det enda jag egentligen önskar att de hade utannonserat, som de tyvärr inte gjorde - är en ny Mac Mini. En Mac Mini med eGPU hade nämligen varit den perfekta datorn för mig till hösten. Med TB3, i7 och ca. 16 GB ram (vilket min laptop alltså inte har).

Men nu kan jag åtminstone slå mig till ro, gotta mig i att det går åt rätt håll och att jag tids nog bör kunna återvända till Apple fullt ut - igen. Trots att jag för en månad sen var på gränsen att helt och hållet gå över till MS ekosystem. Det sagt, så är jag bara försiktigt optimistisk, men jag hoppas, hoppas verkligen att det här är ett tecken på att man nu sörjt klart Jobs och skärpt till sig.

HQ