Svenska
Blog
Litet test av Firefox OS

Litet test av Firefox OS

Skrivet av ifongard den 26 oktober 2013 kl 12:51

Har installerat Firefox OS på min gamla Desire HD. Det var väldigt lätt med en rootad mobil, bara att lägga in zip-filen, gå till recovery och installera. Versionen jag installerade saknade dock stöd för att ringa, smsa och surfa via mobilnätet. Men det går att surfa via WLAN i alla fall.

Det är trevligt att slippa lägga in en mail det första man gör. En av fördelarna med Firefox OS är att det inte är något stort vinstdrivande företag bakom. Men man kan om man vill importera sina kontakter från olika mailkonton.

Man låser upp mobilen genom att svepa uppåt och sen klicka på upplåsningsknappen. På hemskärmen händer inte så mycket, bara en klocka och en rad appar längst ner. Den raden är kvar om man sveper till höger och då kommer man till resten av apparna. Det är inte så många från start, men man kan ju installera flera från Marketplace.

Sveper man åt vänster istället kommer man till en söksida där man kan söka efter onlineappar eller bläddra bland kategorier.

Det finns en meny man drar ner från toppen, precis som på Android. Där visas notifieringar och man kan aktivera WLAN och andra inställningar.

Firefox OS stödjer bara en knapp. Trycker man på den kommer man tillbaka till hemskärmen och håller man in den öppnas en lista för öppna appar som man kan stänga.

Det finns inget svenskt tangentbord men väl ett norskt, så det får man hålla till godo med som skandinav.

Det är ju svårt att säga något om hur snabbt Firefox OS är eftersom mobilen inte är utvecklad och optimerad för det operativsystemet.

Det känns att Firefox OS har långt kvar innan det kan utmana de etablerade systemen. Jag tror de gör rätt som satsar på lågpris till att börja med för de kunderna är oftast mindre kräsna.

HQ