Svenska
Blog
Boktips: Midvintermörker och Midsommargryning

Boktips: Midvintermörker och Midsommargryning

Skrivet av ifongard den 23 oktober 2016 kl 16:06

Förra hösten skrev jag en blogg om Lars Wilderängs bok Stjärnklart. Jag tyckte den var så bra att jag införskaffade hans tidigare böcker också, Midvintermörker och Midsommargryning.

Midvintermörker handlar om en attack på Sverige annandag jul. Och då är det inte någon liten terroristattack utan ett fullskaligt anfall från en främmande makt. I stort sett är boken en samlad kritik över det svenska försvaret, både det civila och militära. Men kritiken riktas mot de beslut som tagits och inte mot militären i sig. Boken är fem år gammal och trots att vissa förbättringar gjorts sen dess tror jag det mesta fortfarande stämmer.

Boken är mycket fartfylld och spännande även om jag tryckte det kunde vara lite jobbigt att läsa vissa bitar med bland annat civila förluster. Det kommer lite för nära när det handlar om Sverige och platser jag varit på figurerar i stridssituationer. Även om det känns som ett avlägset scenario så känns det inte som ett omöjligt scenario.

Midsommargryning utspelar sig ett antal år efter Midvintermörker och det är svårt att säga vad den handlar om utan att avslöja hur det går i den första boken. Men den har ändå en något positivare syn på hur en utveckling av försvaret skulle kunna se ut men lyfter samtidigt en varningens finger.

Om man är intresserad av försvaret eller säkerhetspolitik tycker jag helt klart man ska ge dessa böcker en chans.

HQ